A Matter of Life and Death


Titel: A Matter of Life and Death (Störst är kärleken)
Regi: Michael Powell
År: 1946
IMDb
| Filmtipset

Michael Powell är kanske en av de minst kända mest kända regissörerna. Eller? Hur som helst, den här filmen kom precis efter andra världskriget och handlar om piloten Peter (spelad av David Niven) som hoppar från sitt störtande plan utan fallskärm och ska dö men överlever mirakulöst. Problemet är att han lever på lånad tid. Hans ledsagare till, förhoppningsvis, himlen missade honom pga den brittiska dimman. Under tiden hinner han bli kär och när han ska dö på riktigt vill han förstås inte. Det blir rättegång av det hela. Eller är allt detta bara inbillning i hans hjärna?

Mmm, en smart och fantasifull handling. Den hade faktiskt lite Charlie Kaufman-känsla så här 60 år efteråt. Jag gillade många delar i filmen, speciellt hela idén med himlen som sköts med byråkrati som vilket företag som helst och att man checkar in som på ett hotell. Det förekommer en del maffiga scenerier, bl a den stora trappan upp till himlen. Tyvärr fanns det andra sidor av filmen som jag inte riktigt gillade. Jag tyckte den var lite töntig ibland, bl a dialogen. Jag kan inte riktigt förklara men det kändes som filmen åldrats lite väl mycket. För sin tid var den nog ganska annorlunda, men i dessa Kaufman-tider så räckte det inte för att fånga mig helt. En trea blir det ändå.

3/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

10 Responses to A Matter of Life and Death

 1. Minns att jag tyckte denna klassiker var bra, inte minst användandet av svartvitt och färgfoto. Minns inte tillräckligt för att säga om den kändes töntig som du säger, men lite lättsam var den nog. Det är svårt att ta David Niven på allvar 😉

  • Jojjenito says:

   Ja, jag gillade mycket med filmen men den blev möjligen lite fånig. Minns inte några detaljer kring varför jag tyckte så. Jaha, Niven är svår att ta på allvar? Kan du elaborera? 😉

   • Nej, jag tycker helt enkelt David Niven hade en komisk sida lite likt Peter Sellers som gör att jag alltid blir glad av att se honom och tycker han är rolig. Han var en duktig skådespelare och jag tror mycket var hans brittiska charm som sken igenom.

 2. Henke says:

  Åhhh, rysningar av välbehag. Jag såg denna film och föll för den ganska hårt. Den står sig väl än idag, men den måste varit helt fantastisk att se 1946, året efter kriget var slut.

  Min revy:
  http://fripp21.blogspot.com/2010/12/matter-of-life-and-death-1946.html

  • Jojjenito says:

   Ja, du har rätt, den måste ha varit härlig att se 1946. Den går liksom ihop med den positiva känslan av att kriget äntligen var slut. Ska hoppa över och läsa din recension.

 3. filmitch says:

  Tackar för tipset. Verkar vara intressant. Gillar filmer på ”Himlen kan vänta” temat.

 4. Sofia says:

  Kul tips, men jag måste hålla med Movies-Noir om att jag har liiiite svårt att se Niven som en modig pilot. Han ska vara mer av en sprätt-typ om du förstår vad jag menar. Alternativt hyperstel i plommonstop och prudentligt hoprullat paraply

  • Jojjenito says:

   Haha, ”sprättyp”. Förstår precis vad du menar. 😉 Jag måste erkänna att jag inte riktigt har koll på Niven som skådis. Har sett för få filmer helt enkelt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: