Film noir-fredag: Touch of Evil


Titel: Touch of Evil (En djävulsk fälla)
Regi: Orson Welles
År: 1958
IMDb
| Filmtipset | Movies – Noir

Denna den sista film noiren, som vissa hävdar, regisserades av en fetlagd Orson Welles och hade Charlton Heston i en av huvudrollerna som Miguel, en mexikansk narkotikapolis gift med en amerikanska (Janet Leigh, iih iih iih iih iih… Psycho). Miguel och hans fru smekmånar i en gränsstad (mellan Mexiko och USA) då en bilbomb exploderar och kommissarie Quinlan (Orson Welles) anländer (och dominerar både som karaktär i filmen och som skådis).

Den inledande långa sekvensen är ett mästerverk konstaterar jag direkt. Ruggigt snyggt filmat (med schyssta skuggor som sig bör), som fick mig att fundera på hur det egentligen var gjort. Samtidigt som det är snyggt är också hela scenen spännande pga av en inbyggd osäkerhet om vad och hur saker och ting ska hända. Synd då att Welles inte fortsätter lika bra i resten av filmen. Alltså, Heston funkar kanonbra i en film som Ben-Hur men här känns han lite stel och väl amerikansk. Det känns verkligen som han är en amerikan med mörkfärgat hår.

Nja, filmen tappar alltså rejält efter ett hand och när Janet Leigh kommer till ett motell och träffar en nattportier med Tourettes syndrom (typ) blev det mest fånigt. Varför skulle han vara med och förstöra den stämning som eventuellt fanns? Sen försvann även spänningen på nåt sätt, även om Welles är bra i sin roll som den vrånge kommissarien med kontaminerat mjöl i påsen. Och ja, slutuppgörelsen var ganska fyndigt gjort ändå. Men, tyvärr, efter en mycket lovande inledning rann denna film ut i sanden och stannar vid en svag trea.

3-/5

PS. Trots att Touch of Evil ibland betraktas som den sista film noiren så är det inte den sista filmen i mitt noir-tema. Nej, det återstår två filmer, och det blir två 40-talsfilmer med Humphrey Bogart. Men sen är det slut. 😉

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

12 Responses to Film noir-fredag: Touch of Evil

 1. Touch of Evil räknas officiellt som den sista noir-filmen, men det kom ett par andra filmer i genren även om de inte får räknas som detta.

  Första gången jag såg den var jag lite besviken, men när jag såg om den för ett år sen uppskattade jag den klart mer, även om den inte är fläckfri. Den där nattportiern håller jag med om var helt fel. Jag har skrivit ner en hel del intressanta detaljer kring inspelningen, produktionen och efterspelet som berättar mer än vad man får se. Bl.a. skulle Heston spelat amerikan och Leigh mexikanska, men Welles ändrade på detta när han tog över som regissör.

  • Jojjenito says:

   Aha, kul info om att det var Leigh som skulle ha varit mexikanska från början. Hmm, undrar om hon faktiskt kanske hade passat bättre. Heston tycker jag är för stel för att ha mexikanskt blod i ådrorna. 😉

 2. Voldo says:

  Jag tyckte då att filmen var riktigt bra. En av de bästa sekvenserna var ju den där Janet Leigh ligger på sängen i underkläderna, eller vad det nu var, hehe.

  • Jojjenito says:

   Kul att du gillade filmen. Jag gillade också stora delar. Du har inte en recension av filmen?

   • Voldo says:

    Nej, en recension har uteblivit. Det händer att jag undviker att recensera äldre filmer som jag ser, finner dem mycket svårare att recensera än nyare filmer. Samma gäller dokumentärer, knepigt att recensera dem också, nya som gamla.

    Men jag borde kanske göra fler försök så att jag lär mig bättre. 🙂

    • Jojjenito says:

     Hmm, intressant att du tycker det är svårare att recensera just gamla filmer och dokumentärer. De filmer jag tycker är svårast att tycka till om, de är ju det där som varken är usla eller superbra utan är som mellanmjölk, precis lagom tråkiga och bra samtidigt, som glöms bort efter en kvart, typ nån standardactionthriller. Ny som gammal.

     Just de gamla filmer man väljer att se brukar ju oftast vara ganska kända och i de flesta fall brukar jag ha nått att tycka också. Dokumentärer tycker jag också brukar vara ganska lätt att tycka till om. De brukar ofta handla om nåt brännande ämne som går att diskutera om.

 3. Filmmedia says:

  Hmm…. Nu var du allt lite snål va? Okej, den har lite tunnare partier, det är väl i och för sig sant. För övrigt tror jag att det har kommit en omklippt version som tydligen skall stämma bättre överens med Welles intentioner. Vet inte vilken du sett och heller inte om den är bättre. Har alltså inte själv sett den.

  • Jojjenito says:

   Haha, snål? Nja, det vet jag inte. 😉 Den version jag såg var inte en ny omklippt version. Det är möjligt att den är bättre. Fast det är inte alltid som regissörens version är den bästa. Det kan bli för mycket av det goda ibland då (kill your darlings, du vet).

   • Filmmedia says:

    Jo, det kan jag väl i och för sig hålla med om. Regissören vet inte alltid bäst. Men Just Welles brukade få alla sina filmer rätt slaktade efter Citizen Kane. Jag tror fenomenet stavas a.v.u.n.d.s.j.u.k.a.

 4. Sofia says:

  Jag har för mig att jag diggade den här ganska hårt men det var ett antal år sedan ska erkännas. Heston som mexikan var väl kanske inte helgjuten 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: