The Adjustment Bureau


Titel: The Adjustment Bureau
Regi: George Nolfi
År: 2011
IMDb
| Filmtipset

The Adjustment Bureau känns lite som en sån där film som kommer i kölvattnet av andra filmer. Dark City, The Matrix, Mr. Nobody, Inception, Trettonde våningen är några filmer som jag kommer att tänka på.

Det är en film om en människas fria val. Slump ställs mot öde, är det nån skillnad? Finns det nån master plan? Matt Damon spelar en politiker som försöker bli vald till senator. Han är framgångsrik även om hans ungdomssynder sätter käppar i hjulet. Fast det verkar som om han ändå klarar sig.

Vissa bitar av filmen funkar. Men jag vet inte, det finns nåt sterilt över det hela. Det kanske hade räckt med ett romantiskt drama helt enkelt där det inte behövs några mystiska män i snygga hattar som försöker styra våra liv. Istället hade det kunnat handla om våra egna tillkortakommanden, om våra problem med att leva i nuet, att våga släppa loss och go for it.

Nu förklaras allt med nån sorts övermänniskor som jobbar med att se till att vanliga futtiga människor gör som de ska, dvs följer Planen. Och enligt den där Planen så ska Emily Blunt och Matt Damon aldrig få ihop det. Vissa har sagt att Blunt och Damon inte har nån speciellt romantisk kemi i filmen, och jag måste faktiskt hålla med. Plötsligt dyker Blunt om som gumman i lådan på en herrtoalett där Damon förbereder ett tal, och då sa det tydligen klick.

Men, det medges, ibland är det faktiskt ganska spännande. Ibland är det überromantiskt (inte nödvändigtvis romantiskt på ett bra sätt), som t ex när de mystiska männen konstaterar att om Damon hinner fram till Blunts dansföreställning och faktiskt hinner se henne dansa så är det kört. Då är han för evigt fast i henne och hon i honom. Eller om de faktiskt kysser varandra vid det där fiket. En kindpuss kan vara ok, men om det kysser varandra på munnen, ja, då har hattmännen misslyckats med sitt uppdrag. Hehe, lite spännande var det allt. En positiv detalj är Terrence Stamp som oftast är kritvithårigt cool och kul att se.

Hmm, jag kom plötsligt att tänka på: varför jobbade inga kvinnor på The Adjustment Bureau? Men jag antar att de där männen ska vara som J. Edgar Hoovers armé med FBI-agenter.

3/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

13 Responses to The Adjustment Bureau

 1. The Adjustment Bureau tyckte jag var ganska trevlig faktiskt. Just de romantiska partierna var nog favoriten, men jag håller med om att hela byrån var lite stel och trist. Sevärd tycker jag den är hur som helst.

  • Jojjenito says:

   Absolut, den är sevärd. Nja, jag vet inte om byrån var just stel och trist, men jag kände att filmen mer var ett romantiskt drama och att det kanske inte hade behövts nån byrå.

   • Ah, jag förstår vad du menar. Jag hade iofs inget emot byrån, men de kunde gjorts intressantare, t.ex. gett Stamp lite mer att jobba med.

    • Jojjenito says:

     Jo, du har rätt, byrån hade kunnat göras mer intressant. Man fick ju följa en ”agent” lite mer, han som skulle ta hand om Damons fall, men man fick aldrig komma på djupet. Jag antar att man ville att fokus helt skulle vara på Damon/Blunt.

 2. Sofia says:

  Trots att det är ganska uttjatat vid det här laget tycker jag att det är en av de stora styrkorna med The Matrix, just Smiths ”känslor” inför sitt uppdrag. Man skulle ju kunna tänka sig att byrån känner en viss frustration över att hålla koll på om folk pussar varandra på kinden istället för på mun.

  • Jojjenito says:

   The Matrix kan aldrig bli uttjatad. 😉 Jo, Smith är ju nästan favoriten i filmen. Ja, han ÄR nog faktiskt favoriten.

   Förresten, det verkar inte som om du har sett The Adjustment Bureau, åtminstone hittar jag inte nån recension. Ska bli intressant att se vad du tycker när du sett filmen.

 3. Sofia says:

  Byrån ligger på Listan, så det är helt korrekt, jag har inte hunnit fram till den ännu. Men någon gång så…

  • Jojjenito says:

   Ah, Listan. Ja, den brukar ha en tendens att bli stor. Visst är det lustigt också hur man har den där Listan och sen ska man bocka en seriös film… men så slutar det med att man ser Captain America istället. Det hände mig i veckan. Nu var inte Captain America så dålig men ändå. Jag kommer liksom aldrig till Kvarteret Korpen. 😉

   • Sofia says:

    Och så blev det ”någon gång” 🙂 Jag gillar din idé med att det hade räckt med själva kärlekshistorien och en ”vanlig” slumpberättelse — den känns nästa fruktbarare att jobba vidare med än själva byrån…

    Och det är klart att det inte kan jobba några kvinns på byrån, de skulle se jäkligt skumma ut i grå fedoror… 😉

 4. filmitch says:

  Var lite ambivalent inför filmen
  http://filmitch.wordpress.com/2011/07/02/the-adjustment-bureau-2011-usa/ men den fick godkänt. Däremot är avnittet i The Twilght zone avsevärt bättre och kortare.

  • Jojjenito says:

   Ska hoppa över och läsa om dina tankar och se om var ambivalenta på samma sätt. Jaha, det har gjorts nåt liknande i The Twilight Zone, det kände jag inte till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: