Magic Valley


Titel: Magic Valley
Regi: Jaffe Zinn
År: 2011
IMDb
| Filmtipset

Magic Valley kallas ett område i södra Idaho. Anledningen till att den här delen av Idaho (som ligger uppe i nordvästra hörnet av USA) har fått det magiska namnet är att man här i början av 1900-talet anlade två stora dammar. Detta fick till följd att det tidigare karga och obebodda landskapet förvandlades till ett rikt jordbrukslandskap. Speciellt magiskt är nu inte den miljö som skildras i filmen. Vi får under en dag träffa några personer i ett litet samhälle ute på landsbygden. Scott Glenn, som är den enda skådisen som jag känner igen, spelar ortens sheriff som gillar att jaga fasan från polisbilen eller plocka upp hö som fallit från nån lastbil eftersom han behöver lite till sin gris och sin häst.

Men egentligen handlar filmen om en tragisk olyckshändelse som en av personerna i filmen går omkring och har ångest för. Eller jag vet inte om filmen egentligen handlar om det heller. En flicka är i alla fall borta och hennes mor undrar vart hon tagit vägen. Dottern skulle ju bara vara på bio med sina vänninor kvällen innan. På morgonen är hennes säng tom. Medan mamman letar efter sin dotter leker några barn ute i naturen. De ägnar sin förmiddag åt att att försöka fånga laxforell i en bäck.

Det är en väldigt vacker film. Landskapet och hur det fotats är strålande och rogivande tillsammans med musiken. Om jag ska droppa några referenser till andra filmer säger jag Gus Vant Sants Paranoid Park blandat med John Sayles filmer som utspelas i olika amerikanska stater (Silver City, Sunshine State, Lone Star, City of Hope). Det här hade kunnat vara Sayles film om Idaho. Nu är det inte Sayles film utan regissör är för mig okända Jaffe Zinn och Magic Valley är hans debutfilm.

Precis som i Sayles filmer så är det fokus på människorna snarare än själva brottet eller mysteriet eller vad det nu handlar om. Vad vi får se är en dag i det stilla livet i ett samhälle nånstans ute på landsbygden i Idaho. Fast helt utan konflikter är det inte. En fiskodlare upptäcker på morgonen att i princip alla av hans fiskar har dött av syrebrist. Det visar sig att nån idiotbonde har lett om vattnet ner till sina odlingar istället för att det går ner till fiskdammarna.

Sayles filmer brukar vara ganska ljumma på nåt sätt och därför gillar jag dem men det är inte ofta de får toppbetyg. Det är likadant här. Det blir aldrig riktigt intensivt eller dramatiskt eller spännande men ändå sevärd, speciellt om ni gillar Sayles filmer eller kanske Frozen River/Winter’s Bone. Men i Magic Valley är white trash-faktorn inte alls lika hög om den ens innehåller en sådan faktor. Jag tänker även på en film som Wendy and Lucy. Så! Nu har droppat nog med filmtitlar för den här recensionen.

3/5

Om visningen: En skön tidig visning på Grand (som blivit lite av en favoritsalong). Redan nu har jag dock ledsnat på den reklam som visas innan filmerna. Det är samma reklam hela tiden. Förr om åren körde de bara en kortare jingle om festivalen. Nåväl. Innan visningen hälsades man som vanligt välkommen av en volontär. Den här gången lade hon dock till att man hade problem med ljudet och att ljudet bara skulle komma bakifrån. Om man var missnöjd kunde man gå ut och få byta sin biljett till en annan film. Under reklamen hade jag inte alls tänkt på att ljudet skulle ha varit dåligt men det kanske var ljudet på själva filmen som skulle strula. Nå, jag valde att sitta kvar och jag tänkte faktiskt inte ens på att ljudet bara skulle ha kommit från de bakre högtalarna. Enda grejen var väl att filmen var otextad. Till en början hade jag lite svårt att höra exakt vad alla sa. Exempelvis så mumlade Scott Glenn en del. Fast just att man inte riktigt hörde allt gjorde att man istället för att lyssna på dialogen i detalj liksom fick känna in filmen istället. Efter ett tag hörde jag dock bra, det gällde liksom att anpassa sig till den idahoska dialekten eller nåt.

Som avslutning blir det ytterligare ett Lika som bär-fall. Den här gången är det skådisen Matthew Gray Gubler (åtminstone som han ser ut i Magic Valley) som jag tycker är lik The White Stripes-medlemmen Jack White (åtminstone som Jack White ser ut på just den bilden jag hittat, haha).


Om Jojjenito
And all that is good is nasty

6 Responses to Magic Valley

 1. Jag hoppar över denna text och ditt betyg då jag ska se den på onsdag. Återkommer då så får vi se vad vi tyckte.

 2. Så där ja, nu har jag både sett och skrivit om den, och dessutom läst vad du tyckte och upplevde. Roligt att du nämner John Sayles och Lone Star då jag själv tänkte på den filmen under filmen, men glömde bort att nämna det i min text.

  Det där med textningen håller jag med dig om, till en början tänkte jag, vad är det Scott Glen säger och man liksom vred huvudet lite för att försöka höra bättre, haha. Men det var nog också för att han åt i den scenen och hade mat i munnen. Man brukar anpassa sig bra när det inte finns text, är väl första fem-tio minuterna iaf jag tänker på det och får koncentrera mig lite extra.

  Kul det där med ljudet, de sa inget under min visning, men kanske var det därför jag upplevde ljudet lite burkigt som jag skrev i min text.

  Jag hade faktiskt inte köpt biljett till filmen när jag först gjorde min beställning, men sen hade jag en lucka just idag onsdag och kände att den nog kunde vara något trots allt. Och glad är jag då jag tyckte ungefär som du skrev att den kanske inte riktigt lyckades med det lilla extra, men bra var den.

  En avslutande grej bara, jag är glad att jag inte läste din text innan jag såg filmen. Känns som det hade förstört att veta vad som skulle hända. Nu var jag helt ovetande och det är alltid skönt.

  Här kan man läsa vad jag tyckte om filmen och lite av Face2Facet.

  • Jojjenito says:

   Haha, ja, just i den första scenen med Glenn när han åt mat var det lite svårt att höra vad han sa. När man ser otextade engelskspråkiga filmer på filmfestivalen så känns det först lite annorlunda att man liksom inte har den svenska backup-texten om man inte riktigt hör vad som sägs. Men som du säger, efter ett tag kommer man in i det. Och sen föredrar jag faktiskt engelsk text om det är en engelskspråkig film. Oftast handlar det om att man inte riktigt hör snarare än att man inte förstår.

   Jo, det är oftast (alltid) bäst att veta så lite som möjligt om filmer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: