Film noir-fredag: Night and the City


Titel: Night and the City (Natten och staden)
Regi: Jules Dassin
År: 1948
IMDb
| Filmtipset | Movies – Noir

Trots att Stockholm Filmfestival har inletts så kör vår vanliga fredagstradition med en film noir. Den här gången stiftar vi bekantskap med Richard Widmark och återser vår gamla vän Gene Tierney från Laura. Gene kommer återkomma senare.

Richard Widmark spelar skojaren Harry Fabian som drömmer om den stora chansen som på nåt sätt ska komma. Medan han väntar på den chansen så jobbar han åt klubbägaren Nosseross (Francis L. Sullivan) med att lura rika företagsledare till klubben. På klubben jobbar också Harrys flickvän Mary (Gene Tierney) som en sorts glädjeflicka. Harry tror den stora chansen ska bli verklighet när han av en slump träffar och blir vän med den gamle grekiske brottaren Gregorius (Stanislaus Zbyszko). Gregorius är nämligen far till den hänsynslöse Kristo (Herbert Lom) som styr brottningsscenen i London. Harry tror nu han ska kunna ta över.

Richard Widmark är väldigt bra i filmen som en man som inte litar på sig själv, som inte kan slappna av, vilket bl a gestaltas mha ett hysteriskt sinnessjukt skratt. Widmark, och en del andra personer i filmen kan inte har inte viljestyrkan att ta den jobbiga vägen. Om en chans ges så blir det den enkla vägen. Man kan spendera massor med energi men bara för de enkla lösningarna. Det var riktigt plågsamt att se ibland. De flesta av huvudpersonerna i filmen är av samma skrot och korn, t ex klubbägaren Nosseross fru Helen (Googie Withers) som i det dolda smider planer. Filmens goda själ är väl Harrys flickvän Mary som alltså spelas av Gene Tierney från Laura.

Efter att ha sett extramaterialet på dvd:n kände jag en stor sympati med regissören Jules Dassin. Dassin blev svartlistad av Hollywood pga sina politiska åsikter vilket är den främsta anledningen till att han inte fick göra så många filmer. Night and the City var den sista film han hann göra innan det var kört för hans del i Hollywood. Nu hade han ändå en fortsatt karriär utanför Hollywood med bl a Rififi men det är ändå tråkigt. Under 60-talet mattades kommunistparanoian av en aning och Dassin gjorde något av en comeback (bl a med Topkapi). Night and the City är en bra film men inte lika bra som The Naked City av samme regissör. Den känns inte riktigt lika genomtänkt vilket blir förståeligt när man får reda på hur snabbt den gjordes (pga av att pengarna kunde dras in vilken minut som helst i och med Dassins svartlistning).

Men Night and the City är en bra noir eftersom människan är i fokus. Hon, människan alltså, har liksom tappat det som är viktigt och försöker leva livet mha snabba fixar. Det kan funka ett tag men inte i längden vilket huvudpersonen Harry får uppleva. Allt verkar lösa sig men det är en akt på slak lina. Allt hänger på att Harry kan lita på vissa personer. Men varför ska de plötsligt lita på honom då han för det mesta försökt blåsa dem? Förutom själva historien så är filmen snyggt fotad i äkta London-miljöer. Sen är alla scener med Stanislaus Zbyszko som den gamle brottaren Gregorius mäktiga eftersom Zbyszko som person känns mäktig. På gränsen till fyra blir slutbetyget till filmen.

3+/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

6 Responses to Film noir-fredag: Night and the City

 1. Mmm, jag gillar nästan den här lite mer än The Naked City, men så kan det vara för att jag sett om den och inte denna. Kanske sänks denna också en aning vid omtitt 😉 Men precis som du nämner minns jag att Richard Widmark är riktigt bra i denna, kanske hans bästa prestation (även om de är många). Han har ju blivit lite av en personlig favorit och jag har därför sett 17 filmer med honom. Kunde spela de flesta typer av roller, både skurkar och goda, huvudroll som biroll. En seriös, duktig och sympatisk skådespelare.

  Det du nämner om Jules Dassin kände jag också till och det var givetvis synd. Han var en av de främsta som drabbades av svartlistningen. Minns att jag för några år sen (tror det var runt 2007) läste att han var en av kandidaterna till hedersoscarn. Tyvärr blev det inte så och han dog i mars 2008.

  • Jojjenito says:

   Ja, Widmark är riktigt bra. En liten favorit för mig med även fast jag inte sett så många filmer med honom på senare år, efter att jag började betygsätta på Filmtipset i alla fall. Det visade sig bara vara just Night and the City, haha. Hmm, det borde det bli ändring på. Har du några andra Widmark-tips?

   Ja, Dassins historia är lite tråkig men han lyckades ju göra come-back till slut men det kändes som att det var när han var som bäst som han förhindrades att göra film. Tråkigt.

 2. Sofia says:

  Är det något vi lär oss i noir (förutom att man ska akta sig för dames) är det att man också ska akta sig för de där skrattande typerna…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: