National Treasure: Book of Secrets


Titel: National Treasure: Book of Secrets (National Treasure: Hemligheternas bok)
Regi: Jon Turteltaub
År: 2007
IMDb
| Filmtipset

Jag såg att jag inte hade skrivit så mycket om handlingen i uppföljaren till den första National Treasure-filmen. Men i korthet: Nicolas Cage & Co plus skurkarna letar efter den mytologiska gyllene staden Cibola (trodde ni den låg i Mexiko, think again) med hjälp av en krypterad text  ur Lincolmördaren John Wilkes Booths dagbok.

Jag kände för att ägna en fredag åt någon hjärndöd actionfilm och eftersom jag faktiskt gillade National Treasure så blev det uppföljaren till den. Det är i princip samma film. Nicolas Cage reser kors och tvärs för att leta ledtrådar som ska rentvå hans familjs namn samtidigt som skurkar är honom hack i häl. Jag gillar konspirationsfilmer, filmer med mysterier, filmer som utspelar sig i lite olika städer i världen (här är det bl a London och Paris). Den här filmen stämmer in på allt detta, men jag gillar den ändå inte.


”Shit, jag glömde mina läsglasögon!”

Handlingen är alltför stressad, skämten kommer med jämna mellanrum bara för att de ska göra det. Cages medhjälpare är en klon framtagen av fabriken för tafatta datornördar på film. Cages flickvän (Diane Kruger) är framtagen av samma företag men kommer från deras fabrik för söta flickvänner i ylletröjor som ska smågnabbas med hjälten. Filmens största brist är dock att den inte är det minsta spännande. Skurkarna känns som tagna ur en Kalle Anka-tidning. He, javisst, det är ju Disney som producerar. Glömde det.

2/5

PS. Filmen är för övrigt ett frosseri i slöseri av skådespelartalanger, då vi bland andra får se Harvey Keitel, Helen Mirren, Ed Harris och Jon Voigt leka skådisar.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

4 Responses to National Treasure: Book of Secrets

 1. filmitch says:

  Den här gillade jag inte lika mycket som ettan, varför vet jag inte riktigt har faktiskt för mig att jag somnade under filmens gång. Kommer inte ens ihåg vad Cage jagade, vem skurken var? Kanske läge att se om trots ditt återhållsamma betyg.

  • Jojjenito says:

   Det är Ed Harris som spelar skurken. Han anklagar Ben Gates (Cage) förfader att vara hjärnan bakom mordet på Lincoln.

   Jag tror nog du inte blir helt missnöjd på filmen. Den har sina stunder.

 2. Sofia says:

  Det här blev ju en total djupdykning. Jag tror jag ägnade nästan hela filmen åt att inte försöka gråta över Helen Mirrens närvaro. Hoppas att hon åtminstone fick bra betalt…

  • Jojjenito says:

   Jag tycker inte skillnaden jämfört med första filmen var så himla stor faktiskt. Men visst, Voigts och Mirrens närvaro i filmen kändes som ett familjefilmsalibi. Hon fick säkert bra betalt. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: