Blood Simple.


Titel: Blood Simple.
Regi: Ethan & Joel Coen
År: 1984
IMDb
| Filmtipset 

Ok, då går tillbaka till början så här i mitten av Coen-temat med ett kort omdöme av brödernas debutfilm (!). Jag tycker att utropstecknet är berättigat. Att debutera med en sån här klassfilm är uppseendeväckande. Jag blev helt tagen på sängen av den här när jag såg den i november 2004. Och ja, det ska tydligen vara en punkt sist i filmtiteln…

Detta kom som en fullständig överraskning för mig. Det är en mörk historia (film noir i princip) som handlar om personer vi egentligen inte vet något om. De är varken goda eller onda, men några kanske är ondare än andra. M. Emmet Walsh stjäl filmen genom sin slemmiga insats som den, just det, slemmiga privatdeckarn som har anlitats av en barägare för spionera på frun (en ung Frances McDormand). Musiken (ett speciellt pianostycke) ger en härlig melankolisk stämning och fotot är bland mest genomtänkta och vackraste jag har sett (jag visste t ex inte att en plöjd åker kunde vara så snygg). Klippningen är, i vissa scener, grym och ger en smått surrealistisk känsla. Det blir faktiskt, ganska oväntat, en svag femma till denna Coenska debut. Kom nu inte och snacka om att jag ger låga betyg…

5-/5

PS. Även om IMDb endast listar Joel som regissör för Blood Simple så väljer jag att ha med även Ethan. Efter vad jag har förstått så är bröderna, och har alltid varit, en regissörsduo men fackliga regler tillåter inte delat regissörskap om man inte är en etablerad och accepterad duo, vilket ju bröderna nu har blivit. Så från och med The Ladykillers så listas båda som regissörer.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

8 Responses to Blood Simple.

 1. Plox says:

  YAY! Blood Simple. och full pott. Helt rätt Jojje! Älskar ju också den här och ser otroligt jätte mycket fram emot att se den igen. Fargo nästa?

 2. addepladde says:

  Älskar den gör jag inte, men håller med om att den är kuslig. Kommer ihåg anmärkningsvärt många detaljer trots att jag bara har sett den en gång för ett bra tag sedan. En cool kameraåkning vid en bardisk (i början tror jag) och självklart det brutala slutet.

 3. Sofia says:

  Jag tror jag hade alldeles för höga förväntningar på denna första Coen, såg den när jag redan var bekant med bröderna och "alla" höjde deras första film till skyarna. Tyckte den var sådär, faktiskt…

 4. filmitch says:

  Såg filmen när den kom och då gillade jag den har inte sett om den men det var/är en bra deckare/thriller.

 5. Jojjenito says:

  Plox: Yay indeed. Fargo har jag sett men det var ett tag sen och har inte skrivit nån recension så då krävs det en omtitt och… ja du vet hur jag är. ;)addepladde: Japp, jag tror det finns ett antal coola kameralösningar i Blood Simple. Minns en cool scen när Frances McDormand faller stilla ner i en säng.

 6. Jojjenito says:

  Sofia: Ja, nu är ju det inte en av deras komedier så kanske inte överraskande att du tycker den är sisådär. Jag såg den också ganska sent i min Coen-karriär och det blev en positiv överraskning för min del. Men speciellt rolig var den ju inte. :)filmitch: Dags att se om den!? 😉 Måste ha varit coolt att se den på bio (om det var på bio?)

 7. filmitch says:

  Nej det var på video. Jag hyrde den på Pankans videohörna ngn gång ca 86, 87. På den tiden la jag inte märke till vem som gjorde filmerna men redan då tyckte jag att det var en lite speciell stämning i filmen som jag gillade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: