Burn After Reading


Titel: Burn After Reading

Regi: Ethan & Joel Coen
År: 2008
IMDb | Filmtipset 

Coen-temat fortsätter. Efter suveräna No Country for Old Men var jag ganska peppad på Coen-brödernas nästa film. Den levde inte upp till förväntningarna.

Bröderna Coen är effektiva herrar. Kanske inte när det gäller att göra bra film, men i alla fall när det gäller att göra film. Efter deras mästerverk No Country for Old Men dök komedin Burn After Reading upp som ett brev på posten. Handlingen? Ja, Brad Pitt spelar en idiot, Tilda Swinton spelar en idiot, John Malkovich spelar en idiot, George Clooney spelar en idiot och Frances McDormand spelar en idiot. Skämt åsido, det handlar om en cd-skiva med en CIA-anställds (Malkovich) memoarer som hamnar i händerna på två gyminstruktörer (Swinton och Pitt) som tror att de ska kunna utnyttja situationen.

Nja, Burn After Reading känns ihopslängd med vänster hand bakom ryggen. Då och då förekommer lite halvroliga scener, men handlingen som helhet och karaktärerna ger mig ingenting. Filmen är tråkig helt enkelt. En tråkig buskis. Enda ljuspunkten är John Malkovich. Varje gång han är med är det roligt. Malkovich är en väldigt speciell skådis; man vet liksom inte om han faktiskt är galen på riktigt. George Clooney däremot, han gör ingen glad i den här rullen. Han försöker spela komedi men det blir bara konstiga grimaser. Ja, det gäller nästan alla skådisar. Nja, förresten, Richard Jenkins var godkänd också. Men övriga var i princip bara störningsmoment. Slutord: Burn After Seeing!

2/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

9 Responses to Burn After Reading

 1. Babilooba says:

  Nej nej nej. Det här är en fantastisk film. Håller helt med om att det är en fars men gud vad väl genomförd den är. Alla karaktärer har en sån perfekt mängd av galenskap att det blir roligt. Sen lyckas ju bröderna gång på gång bryta konventioner om hur en film ska göras. Tänker speciellt på Brad Pitts inbrottsscen.

 2. filmitch says:

  Jag fann den här mycket roligt alltid skojigt med korkade personer som tror de är smarta. den ligger definitivt i den övre halvan av Coens produktion.

 3. Jojjenito says:

  Babilooba: Haha, kul att du gillade den. Jo, det är den fars, och gillade den inte. Jag kan inte peka på nåt speciellt förutom att hela filmen kändes idiotisk. Jo, Pitts frånfälle var ganska överraskande.filmitch: Korkade personer som tror de är smarta är väl definitionen på idiot. Och det var inga karaktärer som jag gillade. Tyvärr, för min del. :)Intressant med olika åsikter!

 4. addepladde says:

  Nej!! Det här går jag inte med på. Den roligaste filmen från det här millenniet. Chad Feldhaimer är min idol!

 5. Sofia says:

  You and me against the world? Jag håller helt med dig Jojjenito, trailern utannonserade en hundra gånger roligare film än slutresultatet. Jag tror du slår huvudet på spiken — den kändes oengagerad och slarvig.

 6. Jojjenito says:

  addepladde: Även om jag tycker det är otroligt märkligt har du din fulla rätt att tycka att det är millenniets roligaste film. Minns inte vem Feldheimer var? Bara för ytterligare visa min oförståelse. 😉

 7. Jojjenito says:

  Sofia: Ah tack, hjälp från oväntat håll! 🙂

 8. addepladde says:

  Om jag säger Brad Pitt då? 😉

 9. Jojjenito says:

  addepladde: Ja, haha, jag veeet. Kollade upp vem det var på IMDb men kunde ju givetvis inte hålla mig från en liten pik. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: