Shutter Island


Titel: Shutter Island
Regi: Martin Scorsese
År: 2010
IMDb
| Filmtipset

Som utlovat kommer här en recension av ytterligare en DiCaprio-rulle. Den här gången Shutter Island i regi av Martin Scorsese. Jag hade ganska höga förväntningar när jag såg filmen för ungefär ett år sen. Och början var bra men sen…

Oj. Den här rullen bombade tyvärr nånstans på halva vägen. Början är skön med bra miljöer ute på ön i form av ett gammalt fort och en mental anstalt. Det kan knappast bli bättre. Men nånstans när DiCaprio börjar ha allt för mycket syner/drömmar om sin döda fru, så blir det nån sorts skräckissoppa. Det blir för utdraget, överdrivet, överdådigt. DiCaprio börjar spela över å det grövsta. Vissa scener kan jag bara skratta åt, t ex när Leo kommer hem, hittar barnen döda i vattnet  och skriker ”Nooo, please, God, nooo!!”(ja, jag förstår att det är därför han är rädd för vatten i början på båten). Alla scener med frun (Michelle Williams) är för övrigt sega, långdragna — funkar inte alls.

Men visst, eftersom DiCaprio inbillar sig allt, och har grandiosa konspirationsteorier om nazi-doktorer etc så ska ju allt vara överdrivet. Problemet är att man måste sega sig igenom dessa överdrivna b-skräckisscener. En småsak som jag störde mig på: det såg lite datoranimerat ut ibland, t ex blodmolnen när de sköt tyskarna på rad (fattar inte det där med att det ska vara datoranimerat blodstänk hela tiden, nu för tiden). Ben Kingsley är strålande obehaglig med små medel. Max von Sydow är inte med så mycket, men han är bra när han är med.

2+/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

9 Responses to Shutter Island

 1. f i f f i says:

  Oj! Nämen det här var allt lite snålt tycker jag. Jag gav den en fullpoängare!

 2. addepladde says:

  Unt so did I, men det verkar vara lite antingen eller i det här fallet. Kände faktiskt stor obehagskänsla vid vattenscenen, för att ta ett exempel.

 3. Sofia says:

  Ja, lite väl snålt tycker nog jag också även om det verkligen inte var någon fullpoängare för min del. Men jag var för mycket kvar i boken…

 4. Steffo says:

  Eftersom jag läste boken för ett par år sedan, kändes filmen lätt onödig..speciellt eftersom samma obehagliga känslor aldrig kunde återskapas på duken….en 3:a fick den av mig.

 5. Jojjenito says:

  fiffi: Fullpoängare? Nej, inte i min bok. Men håller med om att en tvåa är lite väl snålt men nåt gjorde att jag blev irriterad av filmen, DiCaprios överspel, etc. Så trots att det är en kvalitetsfilm så var jag hård.addepladde: Hehe, kände också obehag under vattenscenen… av DiCaprios överspel. 😉

 6. Jojjenito says:

  Sofia och Steffo: Ah, det är ju ett återkommande problem med filmatiserade böcker, speciellt om man läst dem nära inpå man ser filmen.

 7. f i f f i says:

  Japp. Fullpoängare. Hade NOLL förväntningar på filmen och blev fullständigt bortsvept. Kalas ju! 😀

 8. filmitch says:

  En film jag inte sett men då jag läst boken känns den lite onödig att se. Tvisten är en stor del av storyn och den tog mig med storm när jag läste boken.

 9. Jojjenito says:

  fiffi: Jag antar att du inte hade läst boken? För mig så var det mesta välgjort, snyggt, ganska spännande. Men det var några smådetaljer som gjorde att jag blev irriterad och anti. Sen var jag lite less på "den stora vändningen"-filmer.filmitch: Mm, om man en gång har tagits med storm pga en twist är det svårt att låta sig göras det en gång till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: