Inception


Titel: Inception
Regi: Christopher Nolan
År: 2010
IMDb
| Filmtipset

Inception såg jag i somras på bio och skrev då en recension som jag nu postar här. Och imorgon dyker det upp en recension av en annan DiCaprio-rulle från 2010, nämligen Shutter Island.

Efter att jag hade sett Inception hade jag tyvärr inte riktigt tid att klottra ner mina tankar om den. Nu har det gått ett tag, och filmen börjar blekna i minnet betänkligt. Nåt vettigt ska jag väl ändå försöka få fram. Jaha, vad kan man säga? Det verkar vara den nya The Matrix, The Matrix för dagens kids. Jag hade väl också en hel del förväntningar själv på Inception. Det som var bra var att jag knappt hade sett några klipp alls och egentligen inte läst nånting detaljerat om den heller, förutom att det handlade om agenter som agerar i drömmens värld. Men lite besviken blev jag ändå allt.

I slutändan (ja, jag börjar med ett slutomdöme) är det en bra och underhållande film, och jag kan inte låta bli att ge den en fyra, trots att den kanske inte är värd det. Korridorsekvenserna i tyngdlöshet liknar inte något jag har sett tidigare. Det blir även ganska spännande mot slutet när allt ska sys ihop, när alla olika drömnivåer ska samverka. Jag gillar DiCaprio mer än i Shutter Island (en film med ett snarlikt tema). Trots att filmen är lång är den inte för lång. Däremot tycker jag det är för många och för långa pang pang-scener. De för inte handlingen framåt utan stoppar snarare upp den. Mina två ören om slutscenerna: De utpelas i verkligheten.

4-/5

Spoiler

En sak som jag funderar på är varför Saito var så pass mycket äldre än DiCaprio när de möts i limbo. Som jag minns det så åkte ju DiCaprio och Page ner i limbo innan Saito för att hämta upp Murphy. Saito stannade ju kvar med handgranaten i handen för att vakta Murphys kropp. Sen dog Saito och åkte ner i limbo, efter DiCaprio. Nä, det stämmer inte helt enkelt. Men eftersom det går att förklara, eller bevisa, ”allt” när det gäller såna här filmer så kan man säkert förklara det också.

Spoiler slut

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

7 Responses to Inception

 1. filmitch says:

  Just pang panget på slutet blev lite långdraget annars gillade jag den här filmen väldigt mycket en av förra årets bästa.

 2. Sofia says:

  Jag gillade också Inception skarpt och störde mig inte alls särskilt mycket på pang-pang — smörigheten däremot… Dock tycker jag nog att Matrix hade en stabilare filosofisk underbyggnad än Inception.

 3. Jojjenito says:

  filmitch: Nja, en av förra årets bästa tycker jag är att ta i.Sofia: Jag gillade Inception, kanske inte skarpt men ändå. Smörigheten var inte nåt jag tänkte på eller så har jag förträngt den. Pang panget däremot… ;)Japp, The Matrix är en personlig favorit. När den kom var den helt sjukt bra.

 4. Sofia says:

  Ja, man glömmer bort mellan varven hur otroligt det var när den kom. Sedan kanske man inte ska ta i allt för mycket — en kompis hörde två femtonåringar efteråt som var helt betagna — "tänk att ingen har tänkt på det här förut, att verkligheten kanske inte är verklig!" Ah, the innocence of youth 😉

 5. Jojjenito says:

  Sofia: Jag glömmer faktiskt inte bort det. 😉 Har ju trots allt med Trinity (Dodge this!) i min banner.http://www.youtube.com/watch?v=ggFKLxAQBbc

 6. filmitch says:

  Men då det inte var ett speciellt starkt filmår 2010 tycker jag Inception står sig bra i konkurrensen

 7. Jojjenito says:

  filmitch: Hmm, fanns en hel del filmer som jag tyckte var bättre: Black Swan, Armadillo, Bibliothèque Pascal, Hämnden, The Ghost Writer, The King's Speech, True Grit t ex. 🙂 Men visst nånstans där efter kommer den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: