Zardoz

Titel: Zardoz
Regi: John Boorman
År: 1974
IMDb
| Filmtipset

Den här recensionen kunde först läsas på Filmsnack.se i december 2007. 

Ah, det var länge sen jag såg en så här dålig film. Det är nästan ofattbart vilken fantastiskt dålig soppa det är. Den är verkligen dålig på en astronomisk skala. Regissör är John Boorman som två år tidigare gjorde den suveräna Den sista färden. Just därför känns det som om fallet blir extra tungt för det här science fiction-flummet där vi ser Sean Connery springa omkring i röda hotpants. Connery spelar en man som tillhör en ras människor som odlats fram för att döda slöddret som befolkar en söndertrasad jord. De får från sin Gud, ett flygande stenhuvud vid namn Zardoz, lära sig att ”The gun is good, the penis is evil”. Connery lyckas sen ta sig in i det av ett kraftfält skyddade The Vortex som befolkas av en liten överklass med odödliga och uttråkade människor. Filmen Zardoz är definitionen på en kalkonfilm: den lyfter aldrig, den är inte ens i närheten av att lyfta, den börjar i botten och arbetar sig sen mer och mer neråt. Jag vet inte om den nånsin når botten, det känns som om den faller hela tiden. Framförallt är den urbota tråkig. Ibland kan gamla b-sci-fi vara åtminstone charmiga. Zardoz har ingen charm, bara sanslösa mängder med prettoflum helt utan styrfart. Ofattbart dåligt helt enkelt. Det kan bara bli en etta till denna KALKON utan motstycke.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

6 Responses to Zardoz

  1. Henke says:

    Ja det var en sågning utan dess like. Personligen fann jag den lite charmig i all sin lökighet. Kan inte annat än bli road av hur ambitiös storyn och idén var, även om det inte kom ut bra i filmen. Men många koncept hanteras; klasssamhälle, religion, dödlighet kontra odödlighet, könskampen etc.

    Under vissa partier var den dessutom surrealistisk nästan som en tidig Lynch.

    Misslyckat japp, värdelöst nej. 🙂

  2. Sofia says:

    Heh… Möjligen kan jag ha varit lite mer förberedd än du iom Boormans exorcist-uppföljare? Den är ju inte heller bra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: