Shinypodden Special: 2022 års bästa filmer – del 1

Skrik och skratt från de inblandade i den (över)hajpade Oscars-vinnaren. Kommer den med på nån av våra listor?

Jag är med i Shinypodden (yay!) där jag tillsammans med värden Henke och gästerna Carl och Niklas pratar om filmåret 2022! Vi går igenom 2022 som filmår (bu eller bä?) och framförallt listar vi våra tio favoriter från året. I det första avsnittet handlar det om filmer som inte var med på så många listor, uteliggarna, the outliers. Kanske lite udda filmer som bara en av oss hade med på sin lista. Upplagt för att få trevliga filmtips med andra ord.

Del två kommer på onsdag och då kommer vi in på de verkliga toppfilmerna inklusive våra topp-3-filmer. Hos Shinypodden kan du lyssna på det första avsnittet men det går givetvis även att hitta på iTunes och Spotify eller så dyker det upp i feeden i din podcastspelare om du prenumererar på Shinypodden.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

8 Responses to Shinypodden Special: 2022 års bästa filmer – del 1

 1. Den enda bra filmen 2022 var Don’t Worry Darling, och den enda film jag skrev en text om på IMDB. Texten godkändes inte av Amazon/IMDB. Det kan vara en indikering på att filmen kan beröra saker som inte tillåter diskussion. Sånt pekar åt att en film kan vara rätt bra.

  • Jojjenito says:

   Don’t Worry Darling har jag inte sett så svårt att komma med nån kommentar där. Men jag har hört både bra och dåligt om den.

   • Ja det finns fog för kritik mot den också, inte bara för den. I fråga om den filmen verkar det handla mycket om förväntningar och/eller hur man associerar till andra filmer man har sett tidigare. Det är lätt att komma på liknande teman och berättelser som man tycker sig ha sett många gånger förr, och bättre. Men det är svårt att komma på bra filmer från 2022, och det är starkaste kandidaten om man inte bara ser den som ren underhållning utan som en angelägen problembeskrivning, mer tillåten under Hollywoods tidiga 70-tal än idag.

    Kanske var ni som anser er ha hittat en massa bra filmer under året, till och med lite för hårda mot tex Prey. Fast den hade jag förväntat mig skulle vara usel så mina förväntningar låg i botten. Ändå tror jag knappt att en ny Predator skulle kunna ha gjorts bättre än vad den är. Jag skrev väl själv på min egen blog att den är ”riktigt cool” och det var ju kul med världens första film på numiska, för dem som inte slentrianmässigt tittade på den engelskspråkiga versionen.

    På tal om kul var väl M3gan lite kul som en A.I. super light, fast den föll i sina egna fällor under sista tredjedelen.

    Jag blev i alla fall inspirerad att se filmen med Bowie. Får se om jag kan hitta den någonstans. Inget superfan men musikdokus kan vara lite roliga att se. Och See How They Run är faktiskt ett bra tips åt familjen.

 2. Sofia says:

  Återkoppling på din Ti West-fråga — det är absolut en regissör som är värd att bekanta sig med. Fortfarande är hans House of the Devil kanske hans bästa men det finns en del annat trevligt också i hans filmografi. Dock en Stephen King-regissör — bättre på uppspel än slutspel 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: