The Banshees of Inisherin (2022)

The Banshees of Inisherin är lika rolig som den är sorglig. Wikipedia kallar den för en black tragicomedy och det stämmer rätt så bra. Den bjuder på en återförening av Brendan Gleeson och Colin Farrell som vi senast såg tillsammans i Martin McDonaghs ”semesteräventyr” In Bruges. Det var en film fylld med underbar dialog och absurt komiska scener och det är samma sak med The Banshees of Inisherin eftersom den är skriven och regisserad av samma person, nämligen Martin McDonagh. Farrell är perfekt som den snälle kompisen som bara vill ta en öl med sin lite äldre kompis spelad av Gleeson som plötsligt inte vill ta en öl. Jag har varit med om samma resa med några kompisar men inte på det extrema och absurda sätt som det framställs i filmen. Sen är frågan vilken sida av ölen jag har suttit men det är en annan historia.

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_tombetyg_tomsep

PS. Filmen var nominerad för nio Oscars, däribland skådisarna Colin Farrell, Brendan Gleeson, Kerry Condon och Barry Keoghan, men vann inte en enda! Vilket ju känns väldigt konstigt. DS.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

4 Responses to The Banshees of Inisherin (2022)

 1. Sofia says:

  Väldigt tudelat när det gäller Oscars-tilldelningen måste jag erkänna. Jag missunnar inte någon av de som EEAaO vann (alla blev ju så glada!) men samtidigt hade jag gärna sett att denna irländska pärla fått ta hem i princip alla sina nomineringar också. Min favorit bland McDonaughs filmer än så länge

  • Jojjenito says:

   Ja, de blev glada men det kändes att det skevade alldeles för mycket åt ett håll. Speciellt Jamie Lee Curtis var bara konstigt (lång och trogen tjänst antar jag, men har hon egentligen gjort nåt riktigt bra?). Både Hong Chau och Kerry Condon hade jag hellre sett som vinnare i den kategorin.

   • Sofia says:

    Jag tyckte ju iofs att Curtis var väldigt bra i EEAaO, liksom Hong Chau. Och att hon inte skulle gjort ”nåt riktigt bra” är på gränsen till förtal 🙂 Hon är det absolut bästa med Prom Night exempelvis

    • Jojjenito says:

     Curtis var perfekt i sin roll. Hon är bra även i Knives Out. Men annars har jag nog ingen speciell koppling till några av hennes insatser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: