Trainspotting (1996)

Den uppmärksamma läsaren av den här bloggen kanske noterade att jag för ett tag sen bytte bloggheader. Nu är det Renton från Trainspotting som får äran att vara Jojjenitos ansikte utåt. Anledningen är förstås att jag såg om Trainspotting och att det visade det sig att den fortfarande är den 5/5-film som jag tyckte efter att ha sett den på bio när den kom, då för en herrans massa år sen. Jag hade faktiskt inte sett om den sen dess. Skönt att den höll. Det finns ju alltid en risk att gamla klassiker plötsligt inte känns lika klassiska som man tyckte då.

Filmen sjuder av liv. Den sjuder av en iver att berätta, att berätta i bilder och med musik. Kreativiteten flödar. Det är som att regissören Danny Boyle skulle ha exploderat om han inte hade fått göra Trainspotting.

De inblandade spelarna presenteras på klassiskt vis med frysta stillbilder och namnen utskrivna: Renton, Sick Boy, Begbie, Spud och Tommy. Hur ofta har inte det här greppet använts vid det här laget? Och säkert tidigare också. Det funkar i vilket fall klockrent här.

Trainspotting utspelar sig mestadels i Edinburgh, Skottland (dock är det mesta inspelat i Glasgow enligt uppgift), och därmed bjuds vi ju på ett härligt talat språk filmen igenom. Skotsk engelska regerar nämligen i mina öron. Ändå bra att det är textat.

Kreativiteten flödar som sagt. Filmen är full med surrealism snedstreck magisk realism. (Vad är skillnaden mellan de två begreppen egentligen?) Delar av filmen känns som en dröm eller kanske passande nog en drogtripp. Men det är inte nån drogromantiserande film. Tvärtom. Droger är skit, det framstår med all önskvärd tydlighet.

Vi får både kvinnlig och manlig (!) full frontal nudity. Inte det vanligaste. Vi får Skottlands absolut mest avskyvärda toalett i en sån där galet surrealistisk sekvens. För att inte tala om hela avsnittet när Renton ska avgifta sig själv. Det fullkomligt pumpar av intensitet.

Det var verkligen en härlig upplevelse att se filmen igen. Jag mindes en del (mest känslan av filmen) samtidigt som det var som att se filmen för första gången igen. Extra kul då att den höll till 100 procent. Är det kanske ändå nån sorts inbyggd nostalgi som spökar trots att jag inte minns speciellt mycket. Och med spökar menar jag att det är nostalgin som lyfter filmen till toppbetyg vid den här omtitten så här 24 år senare.

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_tomsep

Choose Life!

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

4 Responses to Trainspotting (1996)

 1. Sofia says:

  När du nu ställer en direkt fråga… 🙂 Jag skulle exempelvis säga att surrealism inte innehåller någon logik alls, vilket däremot magisk realism kan göra. Surrealism har till skillnad från magisk realism helt övergett ambitionerna att berätta en historia.

  Jag har bara sett filmen en gång och tyckte bättre om den än jag trodde att jag skulle göra. Vill minnas att jag ändå hade svårt att helt släppa förväntningarna på en viss realism, exempelvis i samband med Rentons avgiftning eller hur de fick ihop pengar till mat, husrum och knark

  • Jojjenito says:

   Jo, jag är nog inne på lite samma spår som du vad gäller surrealism vs magisk realism. I en historia med magisk realisim så är magisk realism en del av historien men det är inte historien. Typ. Nu har jag inte googlat på det här för att se vad the interwebs säger, och det tänker jag inte göra just nu. Kanske senare. 🙂

   Åh, det är just icke-realismen som funkade för mig. Förstås. 😉

 2. filmitch says:

  Älskar filmen och den ligger på tio i topp bland de bästa filmerna som gjorts. Älskar början, slutet och all där emellan. Enda scenen jag har lite svårt för är just avgiftningsepisoden den blir lite långfragen. Toppfilm 10/10. Har du sett T2?

  • Jojjenito says:

   Helt otrolig film som träffar min sweet spot. Älskar allt med den. Att jag såg om den beror på att jag skulle se T2 och därför ville maximera min upplevelse av den filmen. Min text om T2 kommer imorgon. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: