The Good, the Bad and the Ugly (1966)

Jag verkar ha tyckt ganska lika om alla filmer i Sergio Leones dollartrilogin. Bra men inte mycket mer än så. Jag antar att det här är ett exempel på såna filmer som hyllas av många andra men som jag helt enkelt inte går ner i brygga över. Då återstår att se vad jag tycker om Once Upon a Time in the West. På söndag kommer en gammal text om den filmen så då får ni svaret på den frågan. Kanske borde jag även ta mig en titt på Leones Duck, You Sucker! från ’71 som jag inte har sett. Min text om The Good, the Bad and the Ugly skrevs i september 2007.

Då har jag sett den tredje delen i Leones dollartrilogi. Efter att ha sett alla delar så konstaterar jag att ingen får högre betyg än tre. Det som drar ner betyget är känslan av västernkomedi som jag ibland får, den usla dubbningen samt att jag tycker att det är väldigt mycket snygga bilder men nånstans ganska tråkiga karaktärer, hur coola de än är. I den tredje delen är Lee Van Cleef mer ond än i För några få dollar mer och därför en aning mer ointressant. Jag tyckte han var coolare i den förra filmen. Clintan är cool men nu har jag sett honom i två filmer och nyhetens behag kanske är över. (Lite kul var att man fick se hur han fick sin poncho här?)

Jag tyckte filmen var alldeles för lång för sitt eget bästa. Leone tappar tråden några gånger, bl a när Clintan (den gode) och Eli Wallach (den fule) hamnar mitt i inbördeskriget. Jag såg för övrigt den långa versionen (för det finns väl en sådan?). Det hela dras ut för länge helt enkelt. Jag märkte dock att filmen hade högre budget än de föregående filmerna. Även själva slutet dras ut för länge. Med de andra filmerna i bagaget blir det inflation i duellscener. Fast jag medger att slutscenerna här är intensiva, tillspetsade och bra. Det är bara det att det är lite för mycket allt <spoiler>främst när Wallach springer runt i cirklar i kyrkogården i typ 10 minuter</spoiler>.

Jag ber om ursäkta för den dåliga recensionen. Jag vet inte om jag skrev nåt vettigt överhuvudtaget.

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_tomsep

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

8 Responses to The Good, the Bad and the Ugly (1966)

 1. Sofia says:

  Som sagt, Leone och jag klickar uppenbarligen väldigt väl (oftast ska sägas). Här gillade jag den svepande epiken trots att den kanske gör tittningen lite splittrad. Kände inte alls av den segdragenhet du upplevde

  https://bilderord.wordpress.com/2015/12/30/il-buono-il-brutto-il-cattivo-1966/

 2. Henke says:

  Jävligt lång film detta, helt i onödan. Trist som fan emellanåt. Men om man fokuserar på det positiva,vilket är en bra inledning och en bra avslutning blir det en hel del bra. Var splittrad men gav den en trea, kanske lite högt bara för att filmen är så känd?

  https://fripp21.blogspot.com/2016/06/the-good-bad-and-ugly-1966.html

  • Jojjenito says:

   Jag hade nog lite samma syndrom, att det var en så känd film att den ju ”måste” vara bra, plus att jag inte ville göra Movies – Noir arg. 🙂

 3. filmitch says:

  Håller med om att krigsdelen är seg men i övrigt är filmen mycket bra
  https://filmitch.wordpress.com/2012/01/22/alim-the-good-the-bad-and-the-ugly-1966-italien/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: