The Andromeda Strain (1971)

För några dagar sen skrev jag lite kort om Daniel Espinosas rymdskräckis Life och drog paralleller till 70-talsfilmen The Andromeda Strain (eller Hotet som den svenska titeln lyder). Min sparsmakade preblogg-text om filmen skrevs i juni 2003.

Hotet är en lite halvdålig svenska översättning måste jag säga. Men filmen i sig är mycket bra. En satellit störtar i ett litet samhälle i öknen i USA. När den ska hämtas upptäcks att hela befolkningen har dött, förutom ett spädbarn och ett fyllo. En grupp forskare kallas in och samlas i en topphemlig och toppmodern anläggning under jorden för att ta reda på vad som har hänt. Har satelliten fört med sig nån smitta från rymden?

Det här är verkligen en seriös och snustorr thriller där man helt enkelt får se forskarna med olika metoder försöka hitta smittokällan. Just därför är den bra och faktiskt rejält spännande. Betyget blir 4/5.

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_tomsep

<spoiler>
Efter ungefär halva filmen insåg jag att jag hade sett den tidigare. Men jag mindes bara en sekvens egentligen. Det var när de upptäckte den lilla stenen i satelliten och speciellt när den plötsligt pulserar och växer. Bra, speciellt eftersom forskarna först missade det och jag skrek till: Titta, den rörde på sig för fan!
</spoiler>

Man kan fråga sig om inte Ingmar Bergman och Sven Nykvist hämtade inspiration från The Andromeda Strain när de gjorde Viskningar och rop

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

6 Responses to The Andromeda Strain (1971)

 1. Henke says:

  Gillar production design av Boris Leven men det påminner om mästaren Ken Adams touch. En av de bättre sci-fi från 70-talet tänker jag.

  Gav den 3/5:

  https://fripp21.blogspot.com/2017/09/the-andromeda-strain-1971.html

  • Jojjenito says:

   Kände inte till namnet Ken Adam men googlade på det och såg att han ligger bakom många sets i Bond-filmerna och jobbat ihop med Kubrick också. Spännande. Boris Leven har lite samma stil, helt klart.

   Hoppar över och kollar din text.

 2. Håller med, detta är en klart trevlig, intelligent och realistisk sci-fi (manus av Michael Crichton för övrigt). Robert Wise var en skicklig regissör.

  Ja, Ken Adam och hans production design på inte minst Bond-filmerna var klass och en stor del till att filmerna håller så fint än i dag.

  http://moviesnoir.blogspot.com/2013/09/the-andromeda-strain.html

  • Jojjenito says:

   Mm, jag känner att Robert Wise är en duktig regissör men ändå har jag inte riktigt koll på hans filmografi. Kollar upp nu och det dyker upp några klassiker som The Set-Up, The Day the Earth Stood Still och The Haunting.

   • Javisst, Wise var allt en regissör att räkna med i många år. Han gjorde även Star Trek: The Motion Picture (1979) som inte var så tokig (även om han hade många andra klassiker som jag håller högre).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: