Inferno (2016)

”Run, Forrest, Run!”

Jag vet inte riktigt varför de här filmerna får fortsätta att göras men jag antar att de går hem någorlunda hos den breda massan. Tom Hanks, den här gången i bättre frisyr, ikläder sig alltså återigen Robert Langdons kavaj.

Den här gången är det en galen miljöaktivist som vill göra en Thanos mot mänskligheten, dvs utrota hälften av jordens befolkning för att rädda den andra hälften. Aktuellt tema i dessa dagar med klimathotet hängande över oss. Jag gjorde samma notering när jag såg om Interstellar för nån vecka sen.

Langdon som vaknat upp med minnesförlust i Florens får sällskap av en läkare (Felicity Jones) i jakten på att lösa gåtan och därmed hitta det livsfarliga viruset som riskerar att släppas lös och skapa… INFERNO!

Det här är skräp konstaterar jag omedelbart. Regissören Ron Howard är ingen favorit och jag kan tänka mig att Langdon-filmerna nog inte är personliga favoriter hos honom själv heller.

Filmen är oerhört jobbigt klippt. En bra klippning kan antingen inte märkas alls utan bara flyta på, eller så sticker den ut på ett positivt sätt och lever sitt eget sköna liv. Klippningen här sticker ut på ett dåligt sätt, speciellt inledningsvis när Langdon ser syner efter att ha blivit drogad. Langdon ser helvetet på jorden och vi tittare ska bli förvirrade och rädda genom en skakig och hetsig klippning. Det funkar inte utan är bara påfrestande utan att förmedla rätt känsla.

I början får vi träffa en lönnmördare, dvs en person får betalt för att mörda folk och som ska vara expert. Den här mördaren är dock fullkomligt inkompetent. Utklädd till polis kan mördaren helt enkelt promenera in i rummet där de som ska mördas befinner sig. Varför annars klä ut sig till polis? Istället börjar mördaren skjuta från långt håll ute i korridoren som leder till rummet. Inkompetent. Det är slarvigt skrivet manus helt enkelt.

När jag inte trodde det kunde bli sämre får vi en sagolikt fånig jakt där Langdon har drönare efter sig. Japp, små flygande drönare är Langdon hack i häl när han springer genom italienska stadsparker för att komma undan.

Det förekommer en mängd twister. Vem är vem? Vem är ond? Vad är företaget där Irrfan Khan (för övrigt bästa skådis i filmen) jobbar egentligen för företag? Det mesta är förvirrat och när vändningarna kommer så säger man bara jaså eftersom det känns lika sannolikt att det är Langdon som är skurken.

Slutet är en total katastrof. Folk simmar omkring i kaos i ett turkiskt bad. Allt är återigen förvirrat pga en förvirrad klippning. Istället för att man förstår vad som händer förstår man ingenting. Det är bara kaos.

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_tomsep

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

8 Responses to Inferno (2016)

 1. Sofia says:

  Du HAR en dödslängtan 😉 Själv gav jag upp filmerna efter den första, har nog inte ens läst boken vad jag påminna mig. Beror iofs mest på att redan The Lost Symbol var så fruktansvärt usel. Så det är fullt möjligt att manuset inte hade mycket att gå efter i förlagan

  • Jojjenito says:

   Haha, ja, kanske det. 😉 Det är nåt med konceptet med filmerna som ändå lockar mig. Mystiken, äventyret, jakten. Sen blir det ändå så trist i den färdiga filmen. Böckerna är väl bladvändare. Tror jag har läst två av dem (Da Vinci-koden och Änglar & Demoner). Korta kapitel som alltid slutar med en cliffhanger. Tråkigt språk. Så minns jag dem.

   Jag gillar National Treasure-filmerna mer. https://jojjenito.wordpress.com/2011/09/30/the-dan-brown-movies-vs-national-treasures/

   • Sofia says:

    Inte så konstigt att man gillar (första) National Treasure mer, den har ju ändå lite självdistans. och Nicholas Cage. Bokmässigt tycker jag tom att Angels and Demons är bättre än Da Vinci och ja, de är bra som enkla bladvändare

 2. Henke says:

  Har inte sett den. Tyckte både Da Vinci koden och Änglar och Demoner var undermåliga och har slutat att titta. Är detta tredje eller fjärde filmen om L?

  Böckerna är tyvärr inget bra heller. Jag drogs med i hysterin och har läst hans fyra första. Obegripligt när jag tänker efter…

  • Jojjenito says:

   Jo, de är ganska trista. Men passar som ”seg efter jobbet”-filmer. Inferno är den tredje filmen och förhoppningsvis den sista. För jag vet att om det kommer en fjärde så kommer jag till slut se den. 😉

   Läs mitt svar till Sofia för en kortis om vad jag tycker om böckerna.

 3. Carl says:

  De tidigare filmerna funkade väl ändå hjälpligt som kioskthrillers? Jag såg lite fram emot denna som lättuggad Hollywood-smörja. Inte kunde man väl ana att de här hyfsat kompetenta personerna var kapabla att göra något så här uselt ens med totalt ointresse?

 4. filmitch says:

  Instämmer. Är likt dig svag för skattjaktsfilmer med knepiga gåtor men den här var under all kritik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: