Capote (2005)

Jag gör det lätt för mig under julen och tar ledigt men låter bloggen jobba av sig själv med att skicka ut några korta och gamla preblogg-texter som skrevs i oktober 2006. Den tredje och sista filmen är Capote som gav Philip Seymour Hoffman (*snyft*) en välförtjänt Oscar för bästa manliga huvudroll.

En ganska speciell film om en speciell man, en man som i den här filmen gestaltas obehagligt bra av Philip Seymour Hoffman. Truman Capote var uppenbarligen ganska odräglig och självcentrerad (men rolig) och samtidigt en briljant författare som efter att ha skrivit Breakfast at Tiffany’s blir besatt av mordet på en familj i Kansas. Denna besatthet ledde till han sista bok In Cold Blood och filmen, som är ambitiös och välgjord i alla aspekter, berättar om hans arbete med den boken. Filmen hade en förmåga att komma in under skinnet på en och den skildrar väldigt bra hur Capotes arbete med boken, och hans nära kontakt med en av mördarna, tär på honom. Jag brukar alltid vara lite skeptisk till biografifilmer. Jag får alltid för mig att de ska vara tråkiga av nån anledning men Capote var intensiv, intressant och spännande i sin skildring av personen Capote och hans twistade ego.

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_tomsep

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

4 Responses to Capote (2005)

 1. Sofia says:

  Pre-blogg-film även för min del, men jag vill minnas att jag tyckte riktigt bra om den. Tyvärr hamnade ju Infamous och Toby Jones lite i skymundan av Capote. Gillade även Keener som Harper Lee. Och ska man nu jämföra litterära kvaliteter tycker jag nog dessutom bättre om To Kill a Mockingbird än Breakfast… Men de är iofs två väldigt olika böcker

  • Jojjenito says:

   Ja, det känns som att det är lite synd om Toby och Infamous. Fast jag har svårt att tro att Tobey toppar Philip. Lustigt det där med den här typen av tvillingfilmer. Gjordes det inte två om Hitchcock också för några år sen, varav en var filmspanarfilm?

   Jag har inte läst nån av dem så jag litar på dig. Filmen To Kill a Mockingbird är i alla fall bra.

   • Sofia says:

    Tobey var en något mer överdriven Truman om jag minns rätt. Men visst, han är inte en skådis på riktigt samma nivå som PSH.

    Vi var ju och såg filmen Hitchcock. Sedan verkar det ha kommit en slags TV-film som hette The Girl samma år — kan det vara det paret du tänker på? Ingen av dem har dock blivit särskilt omtalade i efterhand.

    • Jojjenito says:

     Japp, det var den där tv-filmen (The Girl) jag tänkte på. Och sen rent allmänt på filmpar som Dante’s Peak/Volcano, Deep Impact/Armageddon osv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: