Solo: A Star Wars Story (2018)

Jag kände ingen vidare pepp att se den senaste installationen i serien av filmer som utspelar sig i Star Wars-universumet. Jag hade ju knappt hunnit smälta den senaste episod-filmen, episod VIII, The Last Jedi, en film som jag ändå verkligen gillade. Jag förstår inte varför Disney hade så bråttom att prångla ut Solo redan i maj? Varför inte köra en decemberpremiär som vanligt? Nu kände jag en Star Wars-mättnad redan på förhand. Ett felbeslut helt klart, speciellt eftersom man inte har nån annan Star Wars-film att visa världen i december i år. Episod IX kommer först i december 2019.

En anledning till att jag inte var så rackarns sugen på filmen var att Alden Ehrenreich som skulle spela titelrollen inte gav några Han Solo-vibbar överhuvudtaget. Nu färgades min bild av stackars Ehrenreich förmodligen av att jag tidigare endast hade sett honom i bröderna Coens Hail, Caesar! och där spelar han en figur som nog är så långt bort från Han Solo man kan komma.

Så? Levererade Ehrenreich när filmen väl började? Och spelar det egentligen någon roll om han är lik Harrison Ford eller ej? Nej, på bägge frågorna. Nej, jag tycker inte Ehrenreich gör en speciellt minnesvärd insats. Nej, om Ehrenreich hade gjort en minnesvärd insats så hade jag kanske inte brytt mig om han kändes som Solo eller ej. Nu blev det varken hackat eller malet då Ehrenreich verkar försöka göra sin egen Solo på samma gång som han ändå ger sig på att likna Fords förlaga.

Filmens story var inte speciellt intressant. Istället för att vara en berättelse som står på egna ben, med rollfigurer som står på egna ben, så känns det som att man skrivit ett manus vars enda syfte är att bocka av ett antal punkter på en lista. Chewbacca, check. Lando, check. Millennium Falcon, check. Han Solos namn, check. Det är inte en bra grund för ett spännande manus.

En bit in i filmen hade jag på ett sätt glömt att det var Han Solo vi fick träffa. Det kändes mer som att jag tittade på några slumpmässigt utvalda personer från Star Wars-världen som var på äventyr. Och då funkade filmen. Sen blev jag påmind om vem jag tittade på och tänkte ”just det, det är ju Han Solo”. Jag hade nog föredragit en film med för mig tidigare okända personer. I det avseendet tyckte jag Rogue One funkade bättre. Rogue One såg jag förresten om delar av för ett tag sen och den höjde sig minst ett snäpp från betyget 2,5/5 den fick första gången.

Solo: A Star Wars Story är en helt ok film men ooförglömlig. Jag finner inte några av rollfigurerna speciellt intressanta. Det förekommer en hel del vändningar där personer byter sida eller visar sig vara nåt annat än det man tror. Men jag tyckte inte dessa vändningar kändes som en organisk del av historien utan alldeles för skrivet.

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_tomsep

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

4 Responses to Solo: A Star Wars Story (2018)

 1. Henke says:

  Du sammanfattar mina tankar om filmen helt och hållet. detta var en mycket svag SW-film, och långt, långt efter Rogue One som jag efter en omtitt tycker är helt suverän.

  Just att Solo känns som ett beställningsverk där man ska checka av referenser till originaltrilogin kändes eländigt och jämmerligt. Att sedan historien är helt meningslös och lättglömd gör inte saken bättre. Ja, vad handla den om egentligen? Kommer faktiskt inte ihåg. Var handlingen endast en ren set up för att få med the Kessel Run i filmen? Kan det varit såå illa? Oklart!

  • Jojjenito says:

   Jo, jag såg också om Rogue One för ett tag sen. Tror den fanns på Netflix eller nåt. Slötittade till en början men drogs in. Den har dock brister men betyget uppe på 3,5/5 nu.

   Solo var en fantasilös skapelse där filmmakarna trodde att det skulle räcka med att bocka av en massa referenser. Det gjorde det inte. Vi får hoppas på episod IX.

 2. Sofia says:

  Jag håller helt med dig och föregående kommentator. Helt menlös i så många perspektiv. Däremot hade jag vissa förhoppningar på Alden eftersom jag tyckte att han var bra i Hail, Caesar och faktiskt även i Beautiful Creatures (en i övrigt sunk-film)…

  • Jojjenito says:

   Jo, jag tyckte också han var mycket bra i Hail, Caesar! men jag såg inte Han Solo framför mig. Alls. Så min pepp var låg. Fast om man är en duktig skådis ska man kunna gestalta olika rollfigurer. Det är ju det som kallas skådespeleri.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: