Man on Fire (2004)

Medan jag är i Alperna på skidresa så passar jag på att publicera några gamla och korta preblogg-omdömen och här kommer det tredje om Man on Fire. Texten skrevs i september 2005. När jag läser min text så kan jag ju inte låta bli att dra paralleller till den senaste (sista?) Wolverine-filmen Logan. Det finns nåt i grunden rörande med bittra gamla hjältemän som motvilligt och grymtande tvingas ansvara för en ung flickas liv.

Det här var en positiv överraskning. Denzel är riktigt bra som desillusionerad CIA-agent/yrkesmilitär/yrkesmördare som blir livvakt åt Dakota Fanning i Mexico City. Det är en uppfriskande mörk film där en bitter och nere Denzel ändå finner livet värt att leva… genom att döda Fannings kidnappare. Nä, skämt åsido, det är en bra, stark film där Denzel har levt sig in sin roll och samspelet med Fanning är faktiskt ganska charmigt. Det finns vissa detaljer i handlingen som jag kan klaga på, bl a själva upplösningen som man kan se komma på flera mils avstånd fastän filmmakarna verkar tro att man ska bli överraskad. Likaså använder regissören Tony Scott lite väl mycket av samma ryckiga konstnärliga foto. Det upprepas lite för mycket och tillför inget till slut. Det är bra ibland men det blir för mycket. Dock klart godkänt till Man on Fire. Sen har jag också varit i Mexico City så det var kul att känna igen miljöerna; det är en häftig stad.

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helsep

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

6 Responses to Man on Fire (2004)

 1. Henke says:

  En favoritfilm. Gillade Denzel och framför allt Fanning. Skönt mörk och våldsam. 4/5

 2. Ligger på ”ska försöka se”-listan, men har legat där så länge att jag glömt av den under alla andra filmer. Drog också en koppling till Logan i och med filmen relation. Har även hört en del om filmens speciella foto. Finns ett flertal anledningar till att jag borde kunna tycka om denna, så ska försöka få fingret ur och se den. När jag var yngre blandade jag ihop denna med Inside Man – också den med Denzel.

  • Jojjenito says:

   Klart sevärd och bra samspel mellan Dakota och Denzel.

   Ja, fotot är nog lite speciellt, intensivt, liksom övermättat med stor kontrast har jag för mig.

 3. Sofia says:

  Jag tror att det bland annat var Tony Scott-klippningen som gjorde att jag inte riktigt kunde ta Denzels mörker på allvar. Det blev för stereotypt i sin visualisering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: