Hidden Figures (2016)

hidden-figuresJag är en sucker för filmer om utforskandet av rymden. Jag är en sucker för filmer om kampen för de svartas rättigheter i USA. Hidden Figures kombinerar dessa två ämnen och lägger dessutom till matematik, datorteknik och ingenjörsvetenskap. Det kan ju egentligen inte gå fel och det gör det heller inte.

Här får vi följa tre svarta kvinnor som jobbar på NASA med att skicka upp astronauten John Glenn i en omloppsbana runt jorden. Och det är bråttom. Amerikanarna kan ju hamna efter ryssarna i rymdracet.

En viktig del i arbetet är att utföra beräkningar för att förstå fysiken bakom. Vilken hastighet behövs för att lämna jorden. Hur ska man göra för att hamna i en omloppsbana istället för att åka iväg bort från jorden ut i oändligheten.

De människor som jobbar med detta kallades på engelska computers, vilket är en helt logisk titel. Det som inte var lika logiskt var att svarta (enbart kvinnor vad det verkade?) kallades colored computers. Helt bisarrt men så var det.

Kvinnan i fokus är mattegeniet Katherine Johnson (Taraji P. Henson) som jag aldrig hört talas om tidigare. Hidden Figures är en riktigt bra historielektion.

Filmen bygger på verkliga händelser man jag har en känsla av att man tagit sig en del friheter när det gäller detaljer. Det spelar mindre roll. Filmen är ändå äkta även om den inte är sann i detaljerna.

Det förekommer egentligen ingen spektakulär rasism med lynchningar och våld. Men rasismen var en helt naturlig del av samhället på den här tiden (början av 60-talet). Allt var segregerat. Toaletter, bussar och kaffekannor. Från det stora till det lilla (kan tyckas). Men det lilla blir ju nästan mer påtagligt. Inte ens kaffe kan man dricka ur samma kanna.

Kanske blev det lite för mycket med tre huvudpersoner. Katherine är ju viktigast. Men Henson har ett bra samspel med sina medsystrar som görs av Octavia Spencer och Janelle Monáe.

Man har även lagt till en romantisk historia mellan Henson och Mahershala Ali, som jag kanske lite förvånande föll pladask för. Det blev t.o.m. lite dammigt i salongen vid ett tillfälle.

White savior brukar man prata om. Är det ett problem här? Förekommer det en white savior här? John Glenn? Kevin Kostners rollfigur? Är det inte bra att en vit person står upp för rättvisan? Ett klagomål är att det då blir det fokus på den personen istället för att man får se det hela ur de drabbades synvinkel. Här tycker jag man hittar rätt balans eftersom det är de tre damerna som dominerar. Dock har Kostner en aningen ostig scen som involverar en viss skylt.

Hidden Figures får tre starka omloppsbanor runt jorden, lika många som Glenn gjorde för övrigt.

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_tombetyg_tomsep

bioHidden Figures (Dolda tillgångar) har premiär idag och det är bara att ta sig biografen tycker jag. Samtidigt som den är en historielektion så är det även en riktigt härlig må-bra-film.

Andra åsikter om filmen.

Fripps filmrevyer
Rörliga bilder och tryckta ord
Fiffis filmtajm

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

9 Responses to Hidden Figures (2016)

 1. Sofia says:

  Japp, bra på alla fronter ju. Men Costner-scenen som du nämner gör ju att man börjar fundera på om NASA verkligen var typ först ut med icke-segregerade badrum. Låter dramaturgiskt lite för bra för att vara sant… Jag blir också nyfiken på om den här funktionen med ”colored computers” faktiskt innebar att svarta kvinnor under en period hade bättre insteg i NASA än svarta män. Det verkar ju nästan så.

  • Jojjenito says:

   Framförallt tyckte jag det kändes märkligt att Costners rollfigur ”upptäckte” att NASA var segregerat. Hela samhället var ju segregerat. Levde han i en drömvärld?

   Ja, eller hur? Jag fick nästan känslan av att dessa mänskliga beräknare betraktades som nåt i stil med maskinskriverskor. Det var inget som en man sysslade med.

   • Henke says:

    Tycker inte det var så märkligt. Hela samhället var segregerat och de vita var blinda för det uppenbara.

    • Jojjenito says:

     Precis. Hela samhället var segregerat och just därför funkade det inte riktigt för mig när Costners rollfigur sa saker som ”Do we have rasism within NASA?!”, som att han blev överraskad. Det visste han mycket väl, hur blind han än var.

 2. Steffo says:

  Trivsam film detta! Och ett nyttigt tillägg till den amerikanska moderna (well sort of iaf) kanske.

  Trevlig helg! 🙂

 3. Henke says:

  Härlig text! Mycket trevlig film detta. Jag älskar också ämnet forskning om rymden. Jag gillade att filmen faktiskt fokuserade så mycket som den gjorde på de tre kvinnornas kompetens och bedrifter och att filmen inte enkom handlade om segregering och sexism. Det hade lätt kunnat bli en annan balans där och det hade varit att inte hedra dem fullt ut för vad de åstadkom.

  Omloppsbanor! Fantastiska bedrifter. 🙂

  • Jojjenito says:

   Tack. 🙂 Håller med om att det var bra att fokus var på deras kompetens eftersom just detta var deras medel för att överkomma, eller kämpa emot, rasism och sexism.

 4. Pingback: Hidden Figures (2016) | Rörliga bilder och tryckta ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: