10 i topp: Filmer 2015

2015Som vanligt när det börjar bli dags att få till sin topplista över förra årets bästa filmer så kollar jag igenom vilka filmer jag har missat. Nu finns det ju hur många filmer som helst som jag har missat och jag kommer givetvis inte se alla. Nej, det handlar om de där filmerna som det snackats om, som hyllats, och som jag känner har potential för mig. Det blev en ganska lång lista på kanske 15 filmer. Förra året kom min lista 15 maj. I år blev jag klar en månad tidigare, kanske för att jag när det var tre filmer kvar på min lista kom fram till att ”nej, nu är jag klar!”.

Sagt och gjort. Här kommer min lista över 2015 års bästa filmer!

 

10. Johan Falk: Lockdown
Johan Falk: Lockdown
Under sensommaren förra året kollade jag igenom alla 20 Johan Falk-filmer. Ah men vafan, det var ju inte så dåligt det här. Den bästa av dem alla platsar t.o.m. på den här listan. Johan Falk: Lockdown är både nervig och ”klump i halsen”-rörande. Recensioner av filmerna ligger i den s.k. pipen (pajpen).

9. A Most Violent Year
A Most Violent Year

Haha, japp, en 2014-film kommer med på listan. Alltid kan det reta nån. På senare tid har jag myntat uttrycket ”filmfilm”. A Most Violent Year är en filmfilm. Den är välgjord. Det förekommer ingen uppenbar cgi. Det är fokus på rollfigurerna och deras relationer. Fotot är smakfullt. Skådisarna, främst Oscar Isaac, gör strålande insatser. Filmen litar på sig själv. Dessutom förekommer härliga, slitna, övergivna och snöiga New York-miljöer.

8. The Hateful Eight
The Hateful Eight
Det här är väl en lämplig plats för Tarantinos åttonde film. Att den överhuvudtaget kommer in på listan beror till stor del på att filmen sågs på en mycket bra 70 mm-visning på biografen Rigoletto i Stockholm.

7. Inside Out
Inside Out
Min första Pixar-film blev en succé! Det både drog från ventilationen och var ostädat i salongen när jag såg filmen under Malmö Filmdagar. Dammet bara yrde omkring.

6. Star Wars: The Force Awakens
Star Wars: The Force Awakens

Filmen som gjorde mig till poet: ”Hans hår var korpsvart och hans ögon mörka. Tårarna glänste. En kind blev smekt.”

5. Tangerine
Tangerine
Tempo, färger, musik, klippning, dialog, snyggt, tempo. En film som fullkomligt sköljde över mig, ungefär som om jag hade åkt igenom en biltvätt.

4. Sicario
Sicario

Sicario vann inte en enda Oscar och den var inte ens nominerad som bästa film. Vilka galenskaper! Denis Villeneuve gör äkta filmfilmer.

3. Spotlight
Spotlight

Jag tyckte hela Spotlight var en enda lång njutning, och det trots det jobbiga ämnet. Märkligt att det var så fascinerande att se folk som är duktiga på sitt jobb att utföra sitt jobb.

2. Ex Machina
Ex Machina

Ex Machina har jag redan skrivit, tweetat, kommenterat och pratat om så det räcker. Jag blev helt enkelt besatt. Jag älskar den. Jag har t.o.m. sett den två gånger vilket är väldigt ovanligt för att vara mig.

1. Room
Room
Efter att jag sett Room stod det det ganska så direkt klart att det här skulle bli årets film för mig. Jag kan egentligen inte hitta nåt fel nånstans med filmen. Den berörde mig djupt.

 

Årets…

Överraskning som ändå inte platsade på listan: Ant-Man
Film som jag tycker är bra men ”alla andra” tycker är ett mästerverk: Mad Max: Fury Road
Film som jag önskar att jag kunde få in på listan: Fast & Furious 7
Näst bästa svenska: Miraklet i Viskan
Tagning: Victoria
Snällaste: Brooklyn
Frust och stön: The Revenant
Bubblare förutom de redan ovan nämnda: Dheepan och Mission: Impossible – Rouge Nation
Besvikelse: Anomalisa
Varför är han med i allt?: Domhnall Gleeson
Vad bra att hon är med i allt!: Alicia Vikander
Filmer som återstår att se: Phoenix, Beasts of No Nation och Amy

Vilka har fått till sin lista? Här är några:

Fripps filmrevyer
Fiffis filmtajm
Movies – Noir
Flmr
The Nerd Bird
Rörliga bilder och tryckta ord

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

31 Responses to 10 i topp: Filmer 2015

 1. Fiffi says:

  Vilken lista! Den är helt klart värd en låt-hälsning för OJ vad glad jag blev över att få se att du inkluderat en ”viss” film!

  • Jojjenito says:

   Hehe, jag visste väl att du skulle gilla min tia. Om jag ska vara ärlig så platsar den inte som enskild film men när man har sett alla tidigare filmer i serien så är det liksom en annan sak. 🙂

 2. Henke says:

  Jättekul att läsa din lista! Det är hart när omöjligt att se alla filmer så jag tyckte du gjorde rätt som drog ett streck i sanden och sa ”No more! Here is where I make my stand!” 😀

  Vi har hela sju överlapp vilket måste vara något sorts rekord. Börjar vi bli synkade i filmsmak på gamla dagar? Hehe, och vi som inte ens bor ihop!

  Jag älskar din topp 4. Supersolida val. Damn, det var ett bra filmår.

  Sen kan jag ju undra lite varför du inte hade med årets ”Bästa svenska” film på listan om du nu ändå hade en plats för en svensk film där… 😉

  10. Lockdown – inte sett, är inte så mycket för svenska polis och banditer-filmer somd u vet. Såg första Johan Falk-filmen och tyckte att den led av de flesta svagheter svenska deckare ofta lider av… Förstås.

  9. A most violent year – haha, du smög in den här. Men varför inte? Undrar om den kommer ha någon chans i UÅBL dock… 🙂

  8. The hateful eight – Yay! Med på min lista också på grund av visningen. Filmen som sådan har bleknat i mitt huvud.

  7. Inside out – YAY!! Åh så bra.

  6. Star Wars 7. YAY!! Glad att du gillade den så mycket, var inte säker på att den ens skulle komma emd på topp 10.

  5. Tangerine – waaaat? Ok, en singulär film, verkligen något annorlunda. Har bara inte hört dig prata dig varm om den. Fick hedersomnämnande av mig.

  4. Sicario – Yay! Kanske den näst bästa filmen från året om man tittar tillbaka på filmåret från framtiden…

  3. Spotlight – årets bästa film, om man tittar tillbaka om några år? Oscarsjuryn valde rätt film!!

  2. Ex machina – och jag fick nöjet att se den med dig när du sg den för andra gången. Du var föredömligt tyst och icke-spoilande. Cred!

  1. Room – Bra film och en grym filmupplevelse i dubbel bemärkelse!

  • Jojjenito says:

   Ja, du är verkligen en listig person så jag förstår att du gillar att läsa min lista. 😉

   Sju överlapp! Galet. Ja, måste vara rekord. Vilken tur att jag tog med A Most Violent Year. Annars hade vi kanske haft åtta överlapp. Nån måtta får det vara.

   Det var ett mycket bra filmår. Två 5/5 för mig vilket är väldigt ovanligt.

   Haha, bra fångat där om Bästa svenska. Tänkte inte på att Johan Falk var svensk eftersom den känns så välgjord… 😉

   AMVY har väl lika stor chans som vilken film som helst i 2014 års UÅBL (förutom att den missar mina poäng). Sen är den ju ändå chanslös eftersom det är en sån där film som faller mellan filmårsstolarna.

   Nej, jag kanske inte snackat om Tangerine så mycket. Jag nämnde den på en filmspanarträff som du inte var på där jag hintade om att den skulle komma med på min topp-10. Carl & Jennifer hade sett och älskat den.

 3. Sofia says:

  Spännande att se en bespottade serie som Johan Falk på listan, filmen måste verkligen ha slagit an något. För egen del blev det tydligt att jag har mycket kvar innan det kan bli aktuellt med någon lista. Av de jag har sett skulle jag nog dock ranka både Hateful 8 och Inside Out över Star Wars som tyvärr tappade lite vid en omtitt (vilket iaf Inside Out absolut inte gjorde).

  • Jojjenito says:

   Hmm, är verkligen Johan Falk-serien bespottad nåt extra? Sveps den inte bara med av bara farten när folk gnäller på svenska kriminalare i allmänhet? Och de som gnäller har i många fall inte ens sett filmerna? Fast jag kanske rör mig i kretsar där Johan Falk uppskattas… 😉

   Lockdown slog egentligen inte an nåt speciellt. Det vara en tät rulle helt enkelt, och det hjälpte även att den var film nummer 19 av en serie på 20. Familjärt liksom, som när man ser en tv-serie.

   Och så den obligatoriska frågan: När får vi se din egen lista? 🙂

   • Sofia says:

    Nej, jag menade inte att Falk-serien skulle vara mer bespottad än tex Beck, Wallander eller motsvarande. Mer jämfört med Star Wars eller F&F tänkte jag nog.

    Ni kan väl preliminärboka 20 maj 2019? 😉

 4. Steffo says:

  Se detta är ju en FORMIDABEL lista!
  Skulle kunna vara min lista…skulle kunna.
  Extra kul att Falken tog sig in också…och då menar jag icke Millennium i förnamn. 🙂

  Ha en go helg!

 5. filmitch says:

  Tids nog så kommer min lista har ett och annat kvar att se men än så länge är det nog bara Ex-Machina som överlappar.

  • Jojjenito says:

   Hmm, bara Ex Machina. Det var lite. Är resten på din lista skräckisar och musikaler, eller? 😉

   • filmitch says:

    Oh nej men jag har inte sett så många filmer som ”satt sig i magen” från året som gått. Än bör tilläggas – såg The Big short i går i den kan möjligtvis vara listvärdig.

    • Jojjenito says:

     The Big Fail menar du?

     (nej, jag gillade den inte. 😉 )

     Ser fram emot din lista när den än kommer. Tills dess kan vi ju roa sig en hel massa andra listor under våren/sommaren.

     • filmitch says:

      Sitter f.n och filar på 100 bästa filmerna tillsammans med min bror så det lär bli listbonanza under våren/försommaren.

      • Jojjenito says:

       Topp 100! Oj, tveksamt om jag nånsin kommer ta mig an det. Jag tänkte främst på årsbästalistorna.

       Din bror säger du. Din pretto-bror menar du? 😉 Betyder det att det blir två listor eller en gemensam?

      • filmitch says:

       det blir två listor – om vi kört en gemensam hade det nog aldrig kunnat bli av 😉

      • Jojjenito says:

       Nej, att göra en gemensam lista låter som att det kanske kan orsaka konflikter inom familjen. 😉

 6. Pingback: Flmr vs Filmåret 2015! | Flmr

 7. Pingback: Filmåret 2015 | The Nerd Bird

 8. Intressant att A Most Violent Year dyker upp på listan. Tyckte inte alls om den. Dock en rätt unik story med mainkaraktären som vill vara ”gangster” men inte använda våld. Room verkar ju dyka upp på dom flesta listorna, vilket är givet!

  • Jojjenito says:

   Välkommen hit Simon!

   Ja, A Most Violent Year gillade jag. Just det du skriver om att han ville vara gangster men utan våld. Frugan (Chastain) levde inte i samma önskedröm.

   Room FTW. 🙂

 9. Pingback: Årets bästa filmer 2015 | FILMITCH

 10. Simon says:

  Fyra överlapp hade vi. Det var ju några filmer som precis missade min lista, bland annat Spotlight och Ex Machina. Intressant att du höll A Most Violent Year så högt, var nog ingen film för mig. Men själva idén till filmen var rätt ovanligt, vilket alltid är ett plus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: