The Butler (2013)

The ButlerThe Butler är filmen om en butler, Cecil Gaines (Forest Whitaker) heter han här, som jobbade i Vita Huset som butler i över 30 år. Gaines såg presidenter komma och gå genom årens lopp: Eisenhower, Kennedy, Johnson, Nixon, Reagan och slutligen en viss Barack Obama. Samtidigt som det är en personlig historia är det även en historia om USA i allmänhet och de svartas rättigheter i synnerhet.

Är det hela baserat på en sann historia? Givetvis! Verklighetens butler hette Eugene Allen och jobbade i Vita Huset i 34 år fram tills att han slutade 1986.

Jag gillar nästan alltid filmer och dokumentärer som utspelas i 50- eller 60-talets USA t ex när det handlar om den amerikanska medborgarrättsrörelsen. Jag tycker det är en fascinerande del av USA:s historia med både hemska och inspirerande berättelser.

The Butler handlar i grunden om vilken metod man ska använda för att uppnå de rättigheter man kämpar för, och hur två olika synsätt på just detta kan splittra men även till sist ena en familj.

Whitakers butler Cecil betraktas av sin aktivist-son Louis (David Oyelowo) som en Onkel Tom som går i de vitas ledband. Cecil själv vill jobba inne i ”systemet” och på så vis uppnå respekt och rättigheter, trots att det länge och väl mest handlar om att vara tyst och osynlig.

Ett problem med den här typen av ”frihetskämparfilmer” är att de ibland kan kännas lite pompösa. Inledningen av The Butler känns just lite pompös och övertydlig. Vår åldrade butler sitter på en stol i Vita Huset och minns tillbaka till sin barndom. Vi får se två lynchade svarta män hänga i ett träd. Det spelas pampig musik och vi hör citat av Martin Luther King. Den amerikanska flaggan vajar, men den vajar i bakgrunden liksom i skugga som att den skäms. Istället för att berätta historien så visar man upp vad historien kommer att berätta.

Efter denna något tungrodda inledning puttrar filmen på i all sin välgjordhet. Cecil arbetar sig uppåt i livet, från bomullsarbetare i Södern via hotellbetjänt till butler i Vita Huset. Han träffar sin blivande fru (Oprah Winfrey) och bildar familj. Han och sonen Louis kommer inte överens, speciellt inte efter att Louis meddelar att han gått med i Svarta Pantrarna.

Jag tänker lite på Forrest Gump när jag ser The Butler. Bägge filmerna skildrar världshistoriska händelser men ur lite udda perspektiv. Cecil kliver in i Ovala rummet, där Eisenhower med sina medarbetare diskuterar hur de ska hantera raskravallerna i Södern, för att servera te och han kan ju inte låta bli att lyssna (lyssna men inte höras).

En sak som jag tycker The Butler gör rätt är att det inte finns nån ”white knight” som hjältemodigt kliver in och räddar upp situationen. Nej, det är inte en sån rollfigur som är i fokus. Istället handlar filmen främst om Cecil och hans familj.

Mot slutet blir det lite dammigt i rummet när regissören Lee Daniels börjar trycka på de rätta känsloknapparna. Aningen sentimentalt kanske, men inte för mycket.

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helsep

Vill ni se en bra dokumentär om den amerikanska Black Power-rörelsen så kan jag rekommendera The Black Power Mixtape 1967-1975 där bl a Angela Davis i fängelset intervjuas av svenske reportern Bo Holmström. Dokumentären finns att se hos TriArt.se.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

8 Responses to The Butler (2013)

 1. Steffo says:

  Men se detta var ju mycket intressant! Gillar att du drar en liknelse med FG och den amerikanska 60-70-talshistorien! Sånt gillas här också!

  Och nu det bästa av allt; filmjäklen står ju osedd hemma i hyllan! Bara att kasta in den i spelaren alltså! Tjopp! 🙂

  Ha en trevlig helg!

  • Jojjenito says:

   Haha, så lämpligt att det står där redo och bara väntar. Även Selma som jag skrev senast om på bloggen är sevärd som en sorts systerfilm.

   Fortsatt trevlig lördag. 🙂

 2. Sofia says:

  Tror du sätter fingret på något viktigt här med att sådana filmer ibland tenderar att visa vad de ska berätta istället för att helt enkelt bara berätta. Återigen det där problematiska med att Budskapet hamnar i vägen

  • Jojjenito says:

   Just här var det nog (nästan) bara inledningsvis den gjorde det misstaget. Å andra sidan kändes det väldigt onödigt. Jag tänkte: Jaha, det är en sån historia jag ska få se. Istället för: Mm, intressant, undrar hur den här storyn kommer utvecklas.

   • Sofia says:

    Well, nu när den är sedd kan jag hålla med om att det inte var något som störde överhövan. The Butler lyckades rätt bra med att förmedla både kunskap och budskap

 3. filmitch says:

  För länge sedan gick det en tv-serie med samma tema på svt där skildrades tiden mellan Taft fram till Kennedys installation. Tillrättalagt men DÅ gillade jag serien.

  • Jojjenito says:

   Vilken serie är det du tänker på? Lily Harpers dröm (I’ll Fly Away) möjligen? Den såg jag och gillade, men så här i efterhand så inser jag att den var tillrättalagd och så hade den vita karaktärer som var såna där white knights. Men ändå en bra serie.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: