10 i topp: Filmer 1994

1994Det kom ett mail från Fripps filmrevyer-Henke där han tyckte det var dags att dra igång årsbästalistorna igen. Han ville beta av 90-talet och de år som var kvar där. Jag hakar givetvis på eftersom det funkar som en bra spark i ändan att faktiskt göra sin lista. Nu kör vi år 1994. Jag själv har t ex 1998 och 1999 kvar också men det gör ju inget om vi hoppar fram och tillbaka lite. Jag får helt enkelt återkomma till ’99 (och ’98) senare.

Hur var ’94 som filmår? Ja, vi får väl se, men för mig känns det som ett år med två eller tre rejäla toppar och sen plats 4-10 som jag nästan hade kunnat rangordna hur som helst. En stor anledning till det är det var fasligt länge sen jag såg några (de flesta) av filmerna.

Men då kör vi!

 

10. No Escape
No Escape
Nej, jag menar inte No Escape med Owen Wilson. 😉 Haha, ja, jag råkade se att den här ”klassikern” med Ray Liotta kom ut ’94 och därför kan jag inte låta bli att placera den på plats tio. En härlig äventyrsfilm i en dystopisk framtidsmiljö om en rymning från en fängelseö. I Sverige är den mer känd som Flykten från Absolom.

9. Brända av solen
Brända av solen

En klassisk rysk och mustig film. Den börjar lite crazy med aningen jobbig slavisk humor men blir sen mer och mer dramatisk. Det är mycket vackert filmat och det förekommer dessutom en del surrealistisk symbolik.

8. Drunken Master II
Drunken Master II
I uppföljaren till 70-talsklassikern Drunken Master är Jackie Chan återigen Wong Fei-hung och han får återigen anledning att dricka sig bra på kung fu. Slutfajten (ja, det finns vissa *host*farsartade*host* inslag) som är bland det svettigaste jag har sett är värd en femma även om inte filmen är det.

7. Speed
Speed
Speeeeeeeeeeeeed. Varför inte? Jag minns den som rejält spännande med sköna skådisar (Keanu och Sandra) och en bra skurk (Dennis Hopper).

6. Att leva
Att leva

Ett härligt, klassiskt, enkelt men ändå episkt familjedrama från Zhang Yimou med bl a Gong Li. Jag blev utmanad av Filmmedia-David att se den när filmspanarna körde utmaningstema för ett år sen. Det var inte mycket till utmaning eftersom jag älskade den. 😉

5. Chungking Express
Chungking Express
Wong Kar-wai är en gammal favorit. Tillsammans med fotografen Christopher Doyle skapar han filmer som är bitterljuva, roliga, märkliga, gripande, melankoliska, och väldigt snygga.

4. Trois couleurs: Rouge
Trois couleurs: Rouge

Jag minns knappt nånting av filmen men jag minns att jag gillade den skarpt. Räcker det?

3. Natural Born Killers
Natural Born Killers

En av de filmer som jag såg på bio i Uppsala där jag pluggade vid den här tiden. Jag minns att denna och min etta på listan (båda skrivna av QT) kom ungefär samtidigt och att jag och några av mina kursare såg bägge två, och vi gillade NBK bättre än PF. Då alltså.

2. The Shawshank Redemption
The Shawshank Redemption

Att en fängelsefilm kan vara mysig bevisas här. Jag tror detta är den bästa Stephen King-filmatiseringen nånsin. Det är åtminstone min favorit. 5/5.

1. Pulp Fiction
Pulp Fiction
Jag såg denna på en klassisk visning på biografen Spegeln i Uppsala. Anekdoten låter berätta att min kursare som satt i sätet bredvid svimmade av under scenen där en medvetslös och överdosad Uma Thurman ska få en adrenalinspruta i hjärtat. Klassisk visning, klassisk film! 5/5.

 

Har jag några bubblare? Ja, en handfull och de hade lika gärna kunnat hamnat på listan: Léon, Forrest Gump, Fist of Legend, The Hudsucker Proxy, Fyra bröllop och en begravning, Star Trek: Generations.

Kolla nu in vad de andra filmspanarna har hittat i filmväg från 1994:

Filmitch
Fripps filmrevyer
Fiffis filmtajm
Movies – Noir
Rörliga bilder och tryckta ord
Flmr
We Could Watch Movies

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

24 Responses to 10 i topp: Filmer 1994

 1. Pingback: 1994 års tio bästa filmer | Rörliga bilder och tryckta ord

 2. Pingback: Årets bästa filmer 1994 | FILMITCH

 3. Henke says:

  Kul lista. No escape verkar cool. Är det Charlie Sheen och Nic Cage vi ser där? 😉

  Sett alla utom 6,8,9,10…

  • Jojjenito says:

   ”Sett alla utom 10,9,8,7,6,5,4,3,2,1”. 😉

   No Escape (mer känd som Flykten från Absolom för mig) är cool. Eller den var i alla fall det när jag såg den. Kan bli ett otrevligt uppvaknande om jag skulle se om den. 😉

   Hmm, ja, vissa likheter kanske men jag tycker mer det ser ut som Ray Liotta och en annan skådis som jag inte vet vad han heter.

 4. Gustav says:

  Brända av solen! Toppklass på den, och fin prestation av flickan. Att leva tänkte jag ha med, men kunde verkligen inte minnas en sekund av den…

  • Jojjenito says:

   Ja, om man inte minns en sekund ens då blir det ju svårt. Fast så var det med Den röda filmen för mig. Jag mindes egentligen inget av den, förutom känslan av den och det räckte.

   Flickan är helt otroligt gullig i Brända av solen.

 5. Fiffi says:

  Brända av solen, en riktigt bra film som jag minns den men minns den för lite för att tjonga upp den som bubblare.

  Kul lista! Du lyckas alltid få till dina listor på ett sånt skönt nationalitetsspretigt sätt. Det går aldrig att gissa vilka filmer som ska dyka upp. 🙂

  • Jojjenito says:

   Haha, ja, jag får väl säga att jag medvetet valde en viss film om det stod och vägde bara för att inte göra listan så #OscarSoWhite. 😉

   Men Drunken Master II är en överraskning även för mig. 😉

 6. 10. No Escape – Tänkte genast på Owen Wilson-filmen. Denna har jag inte sett, men visste att det fanns en från 1994. Låter inte jätteintressant, men nyfiken är jag trots allt.

  9. Brända av solen – Ej sett, men känner till.

  8. Drunken Master II – Jackie Chan (förr i tiden) var klart underhållande. Filmerna var sällan bra, men han var duktig och gjorde en hel del bra stunts. Ej sett denna uppföljare, dock originalet.

  7. Speed – Jovisst, den funkar, men ingen favorit.

  6. Att leva – Ej sett, men den skulle nog kunna slinka ner en vacker dag i framtiden.

  5. Chungking Express – Hmm, ja den var inte alls dum. Hade nog kunnat ha den som bubblare. Behöver nog se om den för att känna efter vad jag egentligen tycker.

  4. Trois couleurs: Rouge – Sista delen i trikoloren, men inte bäst (blå) i mitt tycke.

  3. Natural Born Killers – En besvikelse för egen del. Gillar den inte.

  2. The Shawshank Redemption – Absolut topp tre material.

  1. Pulp Fiction – Just det, det där har du berättat 😉 Bra film, mycket bra.

  • Jojjenito says:

   När det gäller No Escape så hade jag ingen aning om att den hette så. För mig har den alltid varit Flykten från Absolom (Escape from Absolom, antar att det ska få en att tänka på Escape from New York).

   Jo, jag tycker också Blå är bäst men den kom ju ’93.

   Ja, jag kan förstå att man inte gillar NBK. Själv har jag nog inte sett om den på ett bra tag, men minns att jag blev trollbunden av stilen då när det begav sig. Du är väl inte så förtjust i Juliette Lewis heller?

 7. Sofia says:

  Kul med en lista som innehåller lite mer ”aparta” filmer

  10. No Escape – Känner igen den svenska titeln men tror inte att jag sett den
  9. Brända av solen – Ungefär samma kategori som din #5, en välkänd titel men jag har liksom aldrig haft suget att ta itu med den
  8. Drunken Master II – Namnet Jackie Chan pryder varje lista 🙂
  7. Speed – Yay
  6. Att leva – Yay
  5. Chungking Express – Se #9
  4. Trois couleurs: Rouge – Mja, mjnä, den svagaste av trikolor-filmerna. Orkade inte ens se klart vid omtitten
  3. Natural Born Killers – Har faktiskt inte särskilt klara minnen av den här filmen
  2. The Shawshank Redemption – En Riktig Film, men det här året vann andra filmer på ren charm för min del
  1. Pulp Fiction – Som jag kommenterade ngn annanstans, jag skulle behöva se om den här för att kunna bedöma den rättvist

  • Jojjenito says:

   Jackie Chan pryder varje lista? Mina listor, eller vad syftar du på? Är väl inte speciellt ofta Chan dyker upp på några listor överhuvudtaget, eller?

   Den röda filmen. What? Inte ens se klart. Oj då. För mig är den Blå den bästa av de tre, men som alla vet så kom ju den ’93. Den kommer garanterat vara med på min ’93-lista.

   Charm är överskattat. 😉

   Yay på dina yay!

   • Sofia says:

    Jag menade bara att det är trevligt att se Jackie Chan på en lista. Inte minst eftersom det händer rätt sällan 🙂

    När jag såg om alla tre Trikolor-filmerna för ett par år sedan var det faktiskt den Vita som hamnade på topp men inte ens den var någon större hit kände jag.

 8. Steffo says:

  Härligt otippat att Ray Liotta och gänget tar sig in på listan!! Sådana överraskningar måste man bara älska! 🙂
  STORT beröm till din topp-placering på Shawshank!! Naturligtvis!

  Men Pulp alltså…är den så jäkla bra? Egentligen? Var det inte mer det märkliga..”formatet” som tjusade en gång i tiden…?

  • Jojjenito says:

   Haha, jag visste väl att du skulle uppskatta Liotta & Co. Det var en överraskning även för mig.

   Pulp Fiction är för mig en modern klassiker, så, ja, den är SÅ jäkla bra. Var det länge sen jag såg om den? Ja. 😉

 9. David says:

  Drunken Master 2!!! Ha ha! Jo, den är störtskön 😀 Chunking prickade du in också, fint. Kul att du tyckte så mycket om Att Leva. Och tack för länken, den är planerad att funka igen om några dagar. Fin lista!

 10. filmitch says:

  Jag skulle nästa kunna kopiera din kommentar som du gav hos mig: Få filmer jag sett och en del har jag inte hört talas om.
  1,2,3 och 7 har jag sett och där fick vi in åtminstone ett överlapp.
  Trikoloren boxen har jag ståendes hemma – en dag så händer det att jag ser dessa filmer – men när?
  Din toppfilm gillade jag när jag såg den första ggn, såg om den senast i somras och som vanlit: För lång och för pratig 😉

  • Jojjenito says:

   Pulp Fiction, för lång och pratig? Äh, du snackar i nattmössan! Don’t be a □ 😉

   Trikoloren bör ses.

   • filmitch says:

    Hade inte haft några som helst problem med att lyfta ut en tre fyra scener ur den filmen. Då hade den kanske kunnat bli listvärdig 😉

    • Jojjenito says:

     Ja, det är ju en ganska lång film ser jag nu, 158 min (178 i QT:s första version). Den scen som jag minns att jag undrade lite över första gången jag såg filmen var hela slutet på restaurangen (The Diner).

     Men ändå: Min klockrena etta!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: