10 i topp: Filmer 2000

2000Nu när Stockholm Filmfestival är slut så är det dags för ännu en årsbästalista. Nu har jag inte skrivit klart om alla filmer jag såg på festivalen än men det hindrar ju inte att vi klämmer in en lista bland dessa recensioner. Till skillnad från 2001 (ett rymdäventyr) så känner jag att år 2000 verkligen är ett toppår. Mina topp-3-filmer är ohotade toppfilmer och dessutom har jag en rad bubblare den här gången också. Jag är säker på att många av mina filmspanarkompisar tycker precis tvärtom: att 2001 var ett mycket bättre år. Det har varit så fler gånger. Jag verkar ofta zooma in på andra typer av filmer och därmed värderar jag åren lite olika jämfört med hur andra kanske gör.

Men då kör vi!

 

10. X-Men
X-Men
Ah, jag bara måste göra plats åt den kanske bästa serietidningsfilmen. The Avengers who? Patrick Stewart dominerar och Hugh Jackman utgör ett rörande far-dotter-par tillsammans med Anna Paquin. James Marsden är en träig tönt som vanligt.

9. Sånger från andra våningen
Sånger från andra våningen

En svensk film klämmer sig in på listan och det är förstås allas vår Roy Andersson. Filmen tog mig med storm när jag såg den på bio när den kom. Efter den andra filmen i trilogin, Du levande, så avtog mitt intresse något och jag har fortfarande inte sett Duv-filmen. Sånger… förtjänar dock sin plats på min lista.

8. Prinsessan + krigaren
Prinsessan + krigaren
Jag gillar den svenska titeln som använder ett plustecken. Tom Tykwer gör som vanligt en tankeväckande film om kärleken, ödet och livet. Två själar hittar varandra genom slumpens magi. Fasiken, jag skulle kunna skriva synopsis på filmer åt Stockholm Filmfestival. 😉

7. In the Mood for Love
In the Mood for Love
Så snygg, så långsam, så vacker, så mycket musik som upprepar sig, så hypnotisk. Wong Kar-wai i högform tillsammans med mästerfotografen Christopher Doyle och skådisarna, de så vackra, Maggie Cheung och Tony Leung.

6. Battle Royale
Battle Royale

Detta japanska våldsspektakel är en samhällskritisk liten pärla som jag faktiskt såg på bio när Stockholm Filmfestival ordnade en specialvisning. Just bioupplevelsen kan mycket väl vara det som gör att den hamnar på min lista och så pass högt.

5. Memento
Memento
Memento kommer jag ihåg som en unik bioupplevelse och därför hamnar den på plats fem. Jag kom ut från salongen något yr och försökte greppa vad det var jag hade sett. Jag har inte sett om Memento efter det. Frågan är om den skulle hålla fullt ut vid en omtitt?

4. O Brother, Where Art Thou?
O Brother, Where Art Thou?

Bröderna Coen har gjort några filmer som jag inte så jätteförtjust i. O Brother, Where Art Thou? är inte en av dem. George Clooney är perfekt i rollen som charmig slarver. En film att bara njuta av. Härlig musik också vilket Steffo nyligen uppmärksammade i en viss podcast.

3. När solen står som högst
När solen står som högst

Det här kan nog vara en av de vackraste filmerna nånsin och den hade en meditativ inverkan på mig. Efter att ha sett den kände jag mig otroligt lugn. Regissören kommer från Vietnam och heter Tran Ahn Hung.

2. Crouching Tiger, Hidden Dragon
Crouching Tiger, Hidden Dragon

Crouching Tiger, Hidden Dragon är filmen som fick mig intresserad av martial arts-filmer. Ang Lee har samlat ett superteam för sin hyllning till wuxia-genren: skådisarna Michelle Yeoh, Chow Yun-Fat, Cheng Pei-pei och Zhang Ziyi, fajtingkoreografen Yuen Woo-ping och cellisten Yo-Yo Ma. The Remains of the Day möter Twin Warriors – det kan (nästan) inte bli bättre. Detta kan vara favoritfajten.

1. Requiem for a Dream
Requiem for a Dream
Efter att ha sett Darren Aronofskys Requiem for a Dream i början av 00-talet var jag helt genomsvettig hemma i soffan. Jag kan inte säga så mycket mer än att jag inte har sett om den sen dess. En klassisk one-timer.

 

Jag har ett gäng bubblare varav några lika gärna hade kunnat hamna på listan: Tillsammans, Amores perrosDe druckna hästarnas tidDen lugna stadenHarrison’s FlowersUnder sanden, The Way of the GunYi yiThe CellBänken och Jalla! Jalla!.

Kolla nu in vad de andra filmspanarna har hittat i filmväg från 2000:

Filmitch
Fripps filmrevyer
Fiffis filmtajm
Movies – Noir
Flmr
Spel och Film
Rörliga bilder och tryckta ord

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

30 Responses to 10 i topp: Filmer 2000

 1. Pingback: Flmr vs Filmåret 2000! | Flmr

 2. Pingback: Årets bästa filmer 2000 | FILMITCH

 3. Magnus Carling says:

  Tre överlapp och en hög filmer jag inte sett (förutom Memento). Här finns mycket att utforska. När solen står som högst måste bara ses, om inte annat för din beskrivning. 🙂

  • Jojjenito says:

   Tre överlapp är inte dåligt. Kul att kunna tipsa om några filmer. När solen står som högst är speciell film som kanske inte passar alla, men jag älskar den.

 4. David says:

  Bra val! Bort med så många Hollywood-filmer som möjligt! 😀 Och imponerande att du fått med nr. 3 Du skulle nog gilla Jan Dara, har du sett den? Hmm.. Tror den är från 2000 är inte riktigt säker. Den enda filmen jag annars riktigt saknar är Suzhou River. http://www.imdb.com/title/tt0234837/

  • Jojjenito says:

   Jan Dara är från 2001 enligt IMDb, och jag har inte sett den, nej. Suzhou River låter intressant. Tack för tips.

   Det är väl inget fel på Hollywood-rullar, om de är bra. 😉

  • filmitch says:

   Märklig kommentar blir en film automatiskt dålig bara för att den kommer från ett visst område? Konstigt.

   • Jojjenito says:

    Konstig kommentar får jag nog hålla med om.

   • David says:

    Hollywoodfilm är inte ett område. Hollywoodfilm är ett samlingsnamn på filmer som är gjorda för att tjäna så mycket pengar som möjligt genom att locka så mycket människor som möjligt. Filmerna är per definition gjorda för den gråa massan och anpassade för att inte vara för udda, för intellektuella eller för konstnärliga.

    • filmitch says:

     Ah jag förstår men ändå inte. De filmer du beskriver fyller också sin funktion. Mitt filmtittande hade fallit avsevärt om alla filmer hade varit udda, konstnärliga och intellektuella – det blir ganska tråkigt i längden precis som om man bara skulle se ”topplistefilmer”. Ren och skär underhållning är inte att förakta och en blandning av det du kallar Hollywoodfilmer och övriga filmer är nog det jag föredrar. Mao det ena behöver inte utesluta det andra.

     • David says:

      Säger inte att underhållning är att förakta. Men när man ser samma klichéer hundra gånger om och när man redan vet hur filmerna kommer att sluta kan man hellre ägna tiden åt annat.

     • filmitch says:

      Kan hålla med om att det kan ibland bli tråkigt men om man mixar genrer så får man variation. skulle jag bara filmer som inte är ”hollywood” skulle jag snart finna dessa ganska förutsägbara. Jag har t.ex börjat tröttna så smått på japanska skräckisar (lite) då de många gånger kör samma tema. stirrar man sig blind på en sak blir det trist till slut om man inte varierar sig. Så funkar i alla fall jag.
      Jag anar att de asiatiska filmerna också görs för att tjäna pengar i slutändan eller 😉

      • Jojjenito says:

       Apropå det vi diskuterar kom jag att tänka på en regissör som Steven Soderbergh som å ena sidan gör publikfriande filmer som Oceans-rullarna för att sen kunna göra en smal rulle som Bubble. Gäller även en skådis som George Clooney som spelar in lättsammare filmer för att själv kunna göra filmer som regissör (Good Night, and Good Luck. t ex).

    • Jojjenito says:

     Är nyfiken på att få höra några exempel på vad du tycker är Hollywood-film.

 5. Henke says:

  Tre överlapp varav dina två toppplacerade vilket får ses som ok. Av de övriga har jag bara sett dina 5+6 och 10. Vi har ju inte riktigt samma smak du och jag, men tack för flera fina tips.

 6. Sofia says:

  Oj, oj, här var det många filmer (om man räknar in bubblarna) som jag inte sett och ibland inte ens hört talas om. Måste väl meddela att din #9 inte känns så jättesugen 😉 Kul att se Crouching Tiger så högt upp!

 7. Fiffi says:

  Inte ett enda överlapp men vad gör det när man får lite sköna filmtips? Din trea blev jag mycket nyfiken på.

  Gillar du också skillingtrycken i O brother? 😉

 8. filmitch says:

  8,3 och 7 har jag inte sett men ett överlapp och då ettan inte illa. Jag har faktiskt sett om filmen ett par ggr men det är ingen trevlig upplevelse. Den är bra att titta på om man tycker lite synd om sig själv. RfaD botar all självömkan.

 9. Voldo says:

  Ingen Gladiator här heller ens bland bubblarna? Hmm. Håller med om Crouching Tiger dock, jag skulle nog placera den som tvåa också.

  • Jojjenito says:

   Hmm, nej, Gladiator är väl ok, men det var så pass länge sen jag såg den att jag inte kan bedöma den ordentligt. Kanske hade kunnat plats bland bubblarna.

 10. Pingback: 2000 års tio bästa filmer | Rörliga bilder och tryckta ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: