Straight Outta Compton (2015)

Straight Outta ComptonI vintras var jag med i en bloggpanel som levde ett kort tag hos MovieZine. Tre filmbloggare svarade en gång veckan på tre frågor om film. Just den gången jag var med så fick vi bl a frågan om vilka filmer vi såg mest fram emot under 2015. Jag valde ut fem filmer och en av dessa var Straight Outta Compton. När den dök upp i listan över kommande filmer som jag titta på för att hitta mina fem kandidater tänkte jag ”oh, shit, de ska göra en film om N.W.A, vad oväntat och kul!”. Den ville jag se. Sen la jag givetvis in brasklappen om att den förmodligen inte kommer få nån svensk biopremiär, och mycket riktigt så förstod inte UIP eller SF att det här faktiskt var nåt som många ville se. Den skulle inte komma på bio i Sverige. Men så…

…fick den premiär i USA i mitten av augusti och poppade upp som nummer ett på box office-listan där borta. Hmm, det kanske var nåt att visa trots allt tänkte UIP/SF, och vips så hade den ett premiärdatum. Dagarna innan Malmö Filmdagar drog igång fick vi även ett meddelande om att den skulle visas där. Good times!

Varför ville jag se Straight Outta Compton? Ja, i början av 90-talet så var jag ett stort fan av hiphop och köpte typ fyra hiphop-skivor i veckan (ja, det här var innan Internet när musik lagrades på s.k. cd-skivor). Just N.W.A var kanske inte mina favoriter även om jag ägde deras skivor och gillade en hel del av låtarna. Ett litet problem var att medlemmen Eazy-E helt enkelt var för dålig på att rappa. Han saknade det rätta flytet. Nej, jag tyckte faktiskt både Dr. Dre, tillsammans med Snoop på The Chronic, och Ice Cube var bättre i sina solokarriärer efter den relativt korta tiden med N.W.A.

Mina favoriter vid den här tiden var Public Enemy med tunggungsprataren Chuck D och jokern Flavor Flave i spetsen. Just Public Enemy och Chuck D hade faktiskt kunna spela en roll i filmen om N.W.A:s uppgång och fall eftersom de gjorde det i verkligheten. Ice Cubes första soloalbum AmeriKKKa’s Most Wanted producerades nämligen av Public Enemys producentteam The Bomb Squad och Chuck D var med och rappade på några av låtarna.

Nåväl, nog om min tid som hiphop-fan. Nu till själva filmen Straight Outta Compton. Det är en klassisk amerikansk uppgång och fall-historia. Man kan säga att det är en film om den amerikanska drömmen, nästan en mytologisk film. Vi får se medlemmarna i gruppen komma samman från lite olika håll. Främst är det fokus på Eazy-E (Jason Mitchell), Dr. Dre (Corey Hawkins) och Ice Cube (O’Shea Jackson Jr). Skivryttaren DJ Yella och rapparen MC Ren är mer av bifigurer. Lite synd att inte MC Ren fick vara med lite mer eftersom han nog var min favoritrappare i gruppen eller åtminstone den som hade skönast flyt. Å andra sidan är filmen nästan 2,5 timmar lång och allt går ju liksom inte att få med.

Eazy-E är en knarklangare som bidrar med pengar till att starta skivbolag och börja spela in skivor. Mot sin vilja, till en början, får han även själv ställa sig i inspelningsbåset för att rappa. De andra medlemmarna är inte imponerade, och det var ju inte jag heller. Kul att få en förklaring till att varför jag inte var nåt fan av Eazy då när det begav sig.

Dr. Dre ligger hemma i pojkrummet hos sin mamma och lyssnar på P-Funk. Golvet är täckt av LP-skivor. Med glädje ser jag några album av mina husgudar ParliamentFunkadelic. Kul att hitta såna här små guldkorn. Dre vill göra musik, det är allt han vill göra. Mamman vill att han ska hitta ett ”riktigt” jobb. Till slut blir han utkastad och flyttar hem till en kompis. När Eazy vill starta skivbolag får han chansen att göra det han vill.

Ice Cube är gatupoeten och rapparen med riktig talang. Inledningsvis är det han som skriver alla texter, även de som t ex Eazy ska rappa. Han skriver även den textrad som väl mest förknippas med N.W.A. När polisen en gång för mycket har behandlat honom och hans kompisar som skräp så får han nog och säger Fuck tha Police. Just detta är ju nåt som är synnerligen aktuellt även nu 25 år senare, åtminstone i USA.

Inledningen är bra. Som jag skrev tidigare är det en mytologisk film. Medlemmarna i N.W.A är en sorts superhjältar som i serietidningar. De är vanliga snubbar men de har dolda superkrafter som ska växa och bli stora. De har givetvis även spektakulära superhjälte/artistnamn så som sig bör i rap/serietidningsvärlden.

Ice Cube

Eff the mothereffing police!

Det som gjorde att jag ändå inte kunde uppslukas av filmen fullständigt är att jag hela tiden satt i salongen med en känsla av att det bara är just jag som skulle kunna gilla detta. När jag ibland nämner att jag gillar hiphop så är folk helt oförstående och tycker att rap bara är prat, att det är den enda musikstil som de inte uppskattar. Visst har jag en del kompisar som gillar hiphop men de är inte många. Så under filmen satt jag mest och letade efter fel och kunde inte riktigt slappna av.

Ta bara en sån sak som kvinnorna i filmen. De är nästan uteslutande objekt som inte gör nåt annat än att lättklädda hänga i studion eller twerka på poolpartyt. Det blir tröttsamt till slut. De enda kvinnorna som kan kallas rollfigurer är Dr. Dres mamma och Ice Cubes fru. Jag tänkte att det här kommer det att klankas ner på rejält. Men som Fiffis filmtajm-Fiffi sa efter visningen, det var så det var, de var mansgrisar, och då är det ju så det ska framställas. Nu vet jag att det visst förekom andra kvinnor som hade aktiva roller då det begav sig, andra artister på Eazys skivbolag Ruthless t ex. Men nu är ju filmen redan lång som den är och allt går inte att få med. Man måste fokusera på det man vill fokusera på.

(Sen var det var nog lite värre än att de bara var mansgrisar. De (eller åtminstone en av dem) var kvinnomisshandlare också. Läs mer om det efter recensionen.)

När filmen var slut frågade Fripps filmrevyer-Henke vad jag tyckte. Jag sa som det var att jag tyckte den var ganska dålig. Henke blev förvånad eftersom han tyckte den var riktigt bra. Det visade sig att jag kanske var den som tyckte minst om filmen. Huh? Så kan det gå.

Jag tycker filmen är för lång. Det blir i alla fall så att jag tappar intresset mot slutet. Det blir mest en radda scener staplade på varandra. Ibland förvisso ganska coola scener, som t ex när Dre försöker få till syntslingan på Nuthin’ but a ‘G’ Thang och Snoop dyker upp och börjar rappa introt. Nästan gåshud där. Men som helhet var slutdelen av filmen mest en serie trailers (som Rörliga bilder och tryckta ord-Sofia uttryckte det), som en ditsatt lång epilog.

Jag tycker alltså filmen hade kunnat avslutas tidigare. Nu fortsätter den med Dre, Suge Knight, Snoop, 2Pac och hela Death Row-historien och det kanske är en sorts fortsättning på N.W.A:s historia men för mig blev det mest Dres historia, inte N.W.A:s.

Eftertexterna är parodiska med klipp på hur framgångsrika Dre och iskuben blev efter tiden med N.W.A, bl a information om att Dre sålde sitt företag Beats till Apple för en massa miljoner. Ja, det är inte svårt att förstå att Cube och Dre är filmens producenter. Nu handlar ju rap ofta om självhävdelse och då passar det ju egentligen perfekt in i filmen.

Det som ändå till slut lyfter filmen till ett godkänt betyg är MUSIKEN. Ja, när jag tänker efter lite så blir det godkänt trots min spontana negativa reaktion. Och med musiken syftar jag inte bara på rapmusiken utan även på att Parliament-Funkadelic och George Clinton bidrog med fem låtar (om jag räknade rätt).

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_tombetyg_tomsep

Malmö Filmdagar 2015 smallStraight Outta Compton har premiär idag fredag! Imorgon ser jag om filmen på bio tillsammans med filmspanarna och den här gången hoppas jag på att vara lite mer avslappnad under visningen. Filmspanarnas recensioner kommer att dyka upp på onsdag. Själv kunde jag inte hålla mig. Jag har ju väntat sen i vintras…

Vad tyckte de andra? Yo eller no?

Fripps filmrevyer
Fiffis filmtajm
Rörliga bilder och tryckta ord
Har du inte sett den? (Carl)
Den perfekta filmen (pod)
The Nerd Bird

Även Voldo har skrivit om den.

På tåget hem från Malmö roade jag mig (på uppdrag från Henke) med att sätta samman en spellista med musik från filmen. Det blev låtlista på 17 låtar med musik av N.W.A, Dr. Dre, Ice Cube och Parliament.

Lyssna här.
Spotify

Till sist vill jag länka till en ganska läskig och talande text som skrivits av Dee Barnes. Hon var programledare för tv-programmet Pump It Up! i början av 90-talet och intervjuade bl a N.W.A:s medlemmar. När hon intervjuade Ice Cube efter att han lämnat gruppen tyckte Dr. Dre att hon tog iskubens sida och han blev ”arg”. På en fest en tid efter intervjun slog han henne sönder och samman, dunkade hennes huvud mot en tegelväg osv. Dee Barnes är inte heller den enda kvinna som Dre har slagit. Både flickvänner och kvinnliga artistkollegor har fått sitt. Vidrigt. Nu ska sägas att Dre gått ut med en vad det verkar allvarligt menad ursäkt. Denna pudel för att rädda sitt rykte är givetvis inget som ursäktar hans beteende men det bör ändå nämnas.

Man kan fråga sig varför inget av detta var med i filmen men det är en ganska lätt fråga att svara på. Förutom den ”lilla” detaljen att Dre var filmens producent så var det inte det filmen handlade om, helt enkelt. Rätt eller fel? Ja, det är ju alltid det svåra med biopics och det är ju just därför som biopics ofta är så svåra att bedöma och gilla fullt ut. En parentes i sammanhanget (en ganska stor parentes) är att det var regissören av Straight Outta Compton, F Gary Gray, som filmade den där intervjun som Dee Barnes gjorde med Ice Cube. Så varför blev inte Gray slagen sönder och samman…?

Hur ser man som svart kvinna av idag på filmen? Vapnen, kvinnoförnedringen, de svartas rätt, polisvåldet, musiken, vad är viktigast? Vad är det just den här filmen handlar om? Här är en YouTube-recension som ger en bild bland förmodligen många andra.

filmspanarna_kvadratUppdatering: Eftersom Har du inte sett den?-Carl valde just Straight Outta Compton som månadens filmspanarfilm så såg jag om den i lördags. Filmen kändes snäppet bättre denna gång. Framförallt tyckte jag Jason Mitchell var riktigt bra och rolig som Eazy-E. Musiken var förstås grym återigen och konsertscenerna funkade strålande. Fortfarande tycker jag filmen tappar fokus efter kanske en timme. Inledningen är intensiv och engagerande men sen var det lite som mitt intresse försvann. Jag hamnar i slutändan på samma betyg. 3/5.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

17 Responses to Straight Outta Compton (2015)

 1. Sofia says:

  Bra spaning där på den mytologiska-superhjälte-vinkeln, tycker du prickar helt rätt! Och det lär vi väl få svar på imorgon med svensk text och allt, men flyttade inte Dre hem till sin moster? Eftersom hans baby-mama och baby redan bodde där? Ska bli spännande att lyssna igenom spellistan…

 2. Voldo says:

  Välskriven recension. Angående det sista om Dre är det väl vanligt i biografifilmer att man inte tar med särskilt mycket av huvudpersonernas mörkare sidor, och man får inte plats med hur mycket som helst i filmen som redan är lång. Men det hade kanske varit bäst om man inkluderat något angående Dre’s kvinnomisshandel, visst hade filmens känts ärligare då.

  • Jojjenito says:

   Tack. Ja, visst är det så det brukar vara i biopics, vilket ju ofta gör dessa filmer till ganska svåra att bedöma. Nu förekom det ju en hel del misshandel i filmen ändå, och då främst från Suge Knights sida… Läbbig typ det där.

 3. Pingback: Straight Outta Compton (2015) | The Nerd Bird

 4. Fiffi says:

  Om jag var Dr Dre och producerade en film om mig själv så kanske jag också hade valt att sudda ut vissa mindre snygga delar av mitt liv. Så det kanske är DÄR problemet ligger, det går inte att vara objektiv med sig själv inblandad och det går inte att mörka ner för mycket (som regissör) när dom som håller i stålarna är huvudpersoner.

  Annars vill jag mest passa på att tacka för en strålande recension och en riktigt bra spellista som jag nu prenumererar på 🙂

  • Jojjenito says:

   Nej, visst är det så, det går ju inte att komma ifrån. Om inte Dre och Cube hade varit producenter så hade det aldrig blivit en film överhuvudtaget och det hade ju faktiskt varit ett sämre alternativ så här i efterhand.

   Tack för beröm och hoppas du gillar spellistan. 🙂

 5. Niklas says:

  Härligt matig och insatt recension! Ska ta en närmare titt på spellistan vid tillfälle. Man vill ju veta vad det är man har länkat till 😉

 6. Cecilia says:

  En mycket initierad text och jag kan bara hålla med om att du dragit ihop en lyssningsvärd spellista. Gillar särskilt ”Express yourself” med Dr. Dre som solorappare 🙂

  Angående att du inte är så förtjust i Eazy-E:s rapskills och filmens hantering av det så var det väl ändå lite märkligt att Eazy-E blev N.W.A:s ”leading rapper” ? Den där anledningen om att Ice Cube redan hade en grupp kändes inte riktigt trovärdig, eftersom han sedan var med och rappade ändå. Ice Cube har absolut mer tryck i sin rap och skönare röst än Eazy-E, så där står jag nog på din sida.

  Kollade på Jias World-recensionen, bra tips!

  Jag tycker det här klippet innehåller flera intressanta diskussioner också:

  • Jojjenito says:

   Tack och kul att spellistan gick hem. Ja, Express Yourself är väl kanske den låt som är lättast att ta till sig. Dre är nästan som en skolgosse här och rappar om att man inte ska röka på… och några år senare döper hans sitt debutalbum till The Chronic (som är slang för cannabis). LOL.

   Nej, att Cube inte kunde rappa i början kändes som ett svepskäl i manus för att få till scenen med E i båset (vilket iofs var en rolig scen). De hade ju kunnat lägga till att Cube typ hade fått tillstånd att rappa med N.W.A eller att hans grupp (C.I.A) hade upplösts. Förresten bestod den gruppen bl a Jinx (snubben med de stora svarta glasögonen hemma hos Dres moster i början).

   Cube är en klart bättre rappare än E, inget snack.

   Intressant klipp du länkade till. Uppenbarligen var han ett Dre-fan. LOL.

 7. Carl says:

  Instämmer med allas hyllningar av den insatta texten. Jag var nog inte heller så imponerad av Eazy-E när det begav sig, men han växer lite med filmen. Han blir lite av en Joe Pesci-figur med lika delar livsglädje och Napoleonkomplex.

  Kvinnoskildringarna är ett intressant kapitel. Jag förvånades lite över hur man återvände till de öppet misogyna styckena i många låtar. Särskilt i Straight Outta Compton upprepades Eazy-Es strof:
  So what about the bitch who got shot? Fuck her!
  You think I give a damn about a bitch? I ain’t a sucker!

  I versionen i din spellista mumlas de raderna igenom pliktskyldigt och inte alls med den emfas som i filmen. Det känns som om Gray verkligen ville trycka på den här sidan av gruppens image, utan att göra det så explicit att en producent skulle gå in med saxen. Eller så tycker han att det är coolt. Jag förbluffas hur som helst över de groupies som flockas till den sortens image.

  • Jojjenito says:

   Tack. 🙂 Ja, för mig växte också E, speciellt vid omtitten. Med alla sina brister så kändes han ändå sympatisk.

   Hmm, lyssnade på låten igen från min spellista och tycker väl att det hörs ganska tydligt vad han säger. Kan skillnaden vara att strofen i filmen förekom under en av livekonserterna och att han var extra uppumpad då? Och den upprepades alltså ytterligare en gång?

   Du vet det där med snälla pojkar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: