Filmspanar-tema: Semester – Vacation (1983)

filmspanarna_kvadratPeter HaberFilmspanarna tar inte semester. Eller, förresten, det gör vi nog. Faktum är att jag är på semester just i detta nu. Jag är uppe i Dalarna och viftar bort knott, försöker få fyr på grillen i regnet, paddlar kanot i motvind och trampar i geggig lera under sommarens långvandring.

Eftersom WordPress (och förmodligen alla andra bloggplattformar) har en trevlig schemaläggningsfunktion så tar emellertid inte bloggen semester.

Denna månads tema är semester, och jag visste direkt vilken film jag skulle skriva om, en gammal s.k. klassiker som jag inte hade sett. En klassiker som dessutom ska få en remake med svensk biopremoär den 11 september. Det handlar om en 80-talsklassiker och vid den här tiden var det ju standard att inte använda de engelska originaltitlarna utan hitta på en svensk, oftast ordvitsig, titel. I det här fallet så är nog den svenska titeln mest känd i Sverige. För mig var det nästan så att jag inte fattade att det var samma film ens.

Det som är lite kul är att remaken när den nu får premiär faktiskt kommer att använda den gamla svenska titeln igen. Det känns lite udda, men jag förstår hur de tänker. Folk som var med på 80-talet och såg filmen då den var känd under sitt svenska namn ska lockas till biograferna.

Vilket film är det? Ja, det har ni nog listat ut vid det här laget, även utan att läsa titeln på inlägget…

 

Vacation / Ett päron till farsa (1983)

Haha, ett Päron till farsa, haha. Vad har det med filmens handling att göra?! Ja, Chevy Chase spelar Clark Griswold, pappan i familjen och han är en typ som irriterar sin fru och sina barn. Päron är ju slang för föräldrar, kanske när man irriterar sig lite grann på dessa föräldrar. Men ändå. Det blir ju liksom samma som att säga En förälder till farsa. Och inget om nån semester. Haha, svenskar och våra filmtitlar. Det här är ju dessutom ett exempel på en titel som sen fick följa med i de efterföljande filmerna i serien. Ett päron till farsa firar jul och Ett päron till farsa i Las Vegas. Och den nya filmen kommer att heta Ett päron farsa: Nästa generation.

Jag konstaterar direkt: Det här är sämre än Sällskapsresan. Och då ska sägas att jag inte är speciellt förtjust i Sällskapsresan. Vacation är, precis som Lasse Åbergs klassiker, en serie sketcher i princip helt utan handling.

Några sketcher: Clark Griswold ska hämta ut sin nya bil hos bilhandlaren, får fel bil och det ska vi tycka är jättekul. Clark ska på en dator (ja, det fanns såna) visa vägen de ska åka från Chicago till Kalifornien och nöjesparken Walley World och barnen spelar samtidigt Pac-Man på samma dator och jagar hans bilavatar. Åh, hilarious. Not.

vacation

Återigen, Vacation är alltså en serie sketcher staplade på varandra. Om sketcherna nu hade varit roliga så kanske det hade varit en annan sak. Problemet är att de inte är roliga, i mina ögon. Jag vet inte om jag kan minnas en enda sketch som var rolig? Är detta verkligen en komediklassiker? Det kanske var det då på 80-talet men så har den blivit fruktansvärt daterad? Jag menar, hur kul är det när typ tre gånger får se en blondin åka förbi i en röd sportbil och Clark blir alldeles till sig?

Nej, skämten är för enkla. Det är upplägg som i rundpingis. Det är liksom för lätt att bara smasha in bollen. Jag saknar nån sorts smarthet. Nu ska sägas att det blev aningen bättre mot slutet, när Aunt Edna dör (spoiler!). Det blev nån sorts grotesk humor som funkade för mig. Även när Clark ballade ur fullständigt i sitt envisa försök att komma fram till Walley World var det någorlunda roligt.

I slutändan är det dock inte min typ film så betyget kan inte bli högt. Sorry, Filmspotting-Adam som jag vet gillar den här filmen och den här scenen: Don’t touch! Japp, förmodligen den bästa scenen i filmen.

Kommer jag se remaken? Tveksamt, men jag är ju sugen på att se om den kanske kan vara bättre än originalet. En sak som faktiskt är bra med originalet är att den är lite vågad, med en del f-ord och naket (enbart kvinnliga bröst givetvis, ja, och manliga också). Det känns tveksamt att remaken har råd med detta med tanke på vilken åldersgräns den då skulle få (i USA).

Jo, en sista sak som bidrog till att sänka filmen för mig. Randy Quaid och hans familj som familjen Griswold besöker på vägen till Walley World. WTF. Den här typen av white trash-humor är inte bra. Jag vill ha äkta white trash, inte detta trams.

    

Kolla nu in vad de andra filmspanarna skriver om. Semesterskoj eller semester… oj, oj, oj?

Rörliga bilder och tryckta ord
Fripps filmrevyer
Filmitch
Fiffis filmtajm
Har du inte sett den?
Absurd Cinema
Movies Noir
The Nerd Bird

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

16 Responses to Filmspanar-tema: Semester – Vacation (1983)

 1. Carl says:

  Det här kan förklara att det alltid är julfilmen och resan i Europa som snurrar på TV. De är ju ändå dugliga på något plan. Kanske för att Amy Heckerling gjorde Europa-filmen och för att julen har inneboende Midas-egenskaper.

  • Jojjenito says:

   Aha, jag som trodde att det alltid var originalet som höll bäst. Å andra sidan så har vi ju t ex Star Trek: The Slow Motion Picture. 😉

   Inte troligt att jag kollar in Europa eller julfilmen dock men man vet aldrig.

 2. Henke says:

  Trevligt att du låter bloggen jobba trots att du är på semester själv.

  Jag kan bara hålla med dig till 100%. Första filmen i serien är den svagaste delen. Många hårdnackade nostalgiker verkar tycka att första delen i en filmserie per default är bäst.

  Jag har två kommentarer, kalla dem invändningar eller fördjupad diskussion.

  1. Den svenska titeln är dubbeltydig. Slanguttrycker ”ett päron” har flera betydelser. Jag har alltid uppfattat den primära betydelsen av uttrycket som att det beskriver någon som är korkad, dumbom etc. Att det också är slang för föräldrar adderar en ordvits till titeln. Det kanske är geografiskt betingat vad slanguttrycket i fråga betyder. Första gången jag hörde ”päron” i betydelse av föräldrar var i tv-serien ”Nile City”.

  2. Om du tittar på filmen och söker humor i sketcherna förstår jag att du blir besviken. Humorn ligger i karaktärerna och hur skådespelarna porträtterar karaktärerna. Det är inte sketchens punch line som är det roliga, det är leveransen.

  Men summa summarum är Vacation den svagaste delen. Jag tycker filmernas ranking är omvänt proportionell mot deras ordningsnummer!

  • Jojjenito says:

   1. Nja, det du skriver förändrar inget egentligen. För mig är ”päron” bara slang för föräldrar. Har aldrig hört det i betydelsen bara dumbom. Dessutom inget om att det handlar om semester.

   2. Aha, det var mig det var fel på. Tack för info. 😉

 3. filmitch says:

  Mjae jag hör nog till nostalgikerna. Julfilmen är roligast sedan kommer denna. Jag håller dock med om att skämten är svaga och i många fall pinsamma men som Henke skriver är det karaktärerna som är roliga. Pappan Griswold är underhållande i sin självgodhet och att han inte mördas av sin familj måste ses som ett smärre mirakel.

 4. Sofia says:

  Jag som bara tolererar julfilmen på ren nednötning kan inte annat än hålla med dig. Det finns bättre semesterfilmer, ibland var 80-talet inte direkt höjden av humor…

 5. Cecilia says:

  Och jag som minns ”Ett päron till farsa”-filmerna (minns mest Europa-resan) som min bibel när jag var liten. ÄLSKADE Chevy Chase. Fast jag misstänker att jag skulle bli gravt besviken i vuxen ålder. Kan dock tänka mig att se remaken, troligtvis har de väl städat upp lite i den unkna humorn (får man hoppas). Jag skrattade när jag såg trailern i alla fall.

 6. Fiffi says:

  Va? Gillar du inte Sällskapsresan???

  • Jojjenito says:

   Njae, den är väl ok kanske. Småputtrig men inget speciellt. Jag kan som sagt inte hävda att jag är speciellt förtjust i den i alla fall. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: