10 i topp: Filmer 2014

2014Då var det äntligen dags att sammanfatta 2014 filmmässigt för min del. Anledningen till att jag som vanligt är sent ute att jag inte känt att jag hade sett de filmer jag ville se. Potentiellt bra filmer. Jag ville inte ha en osedd film som jag trodde på eller som jag alternativt hade hört mycket gott om. Jag kryssade inte riktigt alla filmer ska-se-listan men nu känner jag mig ändå rätt nöjd. Om ni undrar vilka filmer som jag betraktar som filmer från 2014 så kan ni fortsätta undra eller läsa min regelbok. Då kör vi och vi börjar som sig bör med plats tio.

 

10. Chef
Chef
En skönare bioupplevelse var det länge sen jag hade. Jag mådde bra innan filmen men jag mådde bättre efter den – och ännu bättre efter att jag tillsammans med Henke, Jonas och Fiffi dräpt en härlig pastalunch på Vespa nere i Malmö efter visningen.

9. Ida
Ida
82 minuters konstutställning i form av perfekta svartvita bilder bjuder förra årets polska Oscarsvinnare för bästa utländska film på.

8. Birdman
Birdman

En härligt intensiv film som är en skådespelarnas film. Visst kan det bli lite övertydlig ibland när det gäller regissörens ”avsky” för superhjältefilmer och recensenter men det är ändå en skön åktur i form av en enda lång tagning utan (synbara) klipp. Så mycket bättre än Den ryska arken.

7. ’71
'71
Oj, oj, oj, oj, årets svettigaste bioupplevelse? Jack O’Connell visar att han förtjänar sin titel (se nedan). I konkurrens med Chef så var detta den bästa filmen jag såg under Malmö Filmdagar i höstas.

6. Blue Ruin
Blue Ruin
En så smart film. Den har den perfekta blandningen av mörkt allvar och en dråplig humor. Manuset är välskrivet med en suverän känsla för små detaljer. Förra årets sexa var Blå är den varmaste färgen. Just sayin’.

5. Calvary
Calvary

Tänk om man hade kunnat se den här filmen på bio?! Vilken upplevelse det hade varit. En härlig brumbjörn i form av Brendan Gleeson och så det irländska landskapet. Och då har jag inte ens nämnt själva historien.

4. Nightcrawler
Nightcrawler

Den bästa filmen som jag såg på förra årets Stockholm Filmfestival. Well, den var i alla fall det fram tills att jag såg den film som kom på plats nummer två på listan. Jake Gyllenhall har aldrig varit bättre eller mer obehaglig. Vad tänkte Oscarsjuryn på?!

3. The Grand Budapest Hotel
Grand Budapest

Årets bästa bioupplevelse i hård konkurrens med Chef. Jag och Wes Anderson har tidigare inte funkat alls. Eller, ja, ibland har jag väl tyckt att hans filmer varit helt ok. Men inget mer än så. Nu bara föll jag pladask för hans filmvärld. Sug på den Filmitch!

2. Whiplash
Whiplash

’71 var inte årets svettigaste bioupplevelse. Det var nämligen den sista magnifika kvarten av Whiplash. Jag satt på kanten av mitt säte, på helspänn, som en person i trance. På vägen hem i tunnelbanan Spotify-lyssnade jag på Caravan på repeat.

1. Enemy
Enemy
Fasiken. Vi har alltså ettan på listan kvar. Det blir Enemy. Jag har inte skrivit om Enemy än. Jag känner att jag vill se om den en gång till innan jag samlar mina tankar om den. Jag fick hur som helst rysningar av filmen. Om jag hade sett den på Stockholm Filmfestival 2013 så hade det varit en 2013-film. Jag återkommer med recension när jag sett om den.

 

Vilka filmer tycker jag är värda att få nämnas men som ändå hamnade precis utanför listan? Ja, det fanns ett helt gäng filmer som jag hade uppe för diskussion: Godzilla, X-Men: Days of Future Past, Snowpiercer, Dawn of the Planet of the Apes, The Salvation, Gone Girl, Turist, Locke, Cold in July, Starred Up, Captain America: The Winter Soldier och Interstellar.

Vilka filmer har jag inte sett? Ja, det var ju den där lilla pärlan med Eddie Marsan: Still Life. Och så Zvjagintsevs Leviatan förstås.

Årets

Besvikelse: The Raid 2 – Mådde mest dåligt när jag såg den.
Mest överskattade: The Lego Movie – Filmreferenser overload.
Största överraskning: Maleficent – Josh Larsen från Filmspotting kan faktiskt ha rätt nån gång.
Nykomling: Jack O’Connell från ’71 och Starred Up – En naturkraft.

Eftersom jag är aningen sent ute så finns det ju redan en del andra bloggare som redan publicerat sina listor. Här hittar ni några:

Den perfekta filmen-Niklas
Har du inte sett den?-Carl
Plox
Fripps filmrevyer
Fiffis filmtajm
Movies – Noir
Rörliga bilder och tryckta ord

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

16 Responses to 10 i topp: Filmer 2014

 1. Sofia says:

  Yay till ’71 och O’Connell på listan men då har jag förstås inte sett särskilt mycket av konkurrensen. Jag föll också för GBH men inte så mycket att jag skulle sätta den över Nightcrawler. Tror jag… 🙂 Listor är svåra!

  Tack för Leviatan-ping!

  • Jojjenito says:

   Jag tror nog att ’71 platsar på din topp-10 även efter att du betat av konkurrenterna. Det var nog bioupplevelsen (en väldigt bra visning) i kombination med överraskningen att jag faktiskt gillade GBH som gjorde att den kom så pass högt.

 2. Henke says:

  Fasen vad gött att få avnjuta en årslista så här på söndagen. Tack!

  Bra lista och mycket överlapp om än inte bokstavligen.

  Intressant att du bara har Interstellar som bubblare och att du inte ens nämner Boyhood. Din rackare.

  Så jag tolkar din lista att du sällar dig till oss som håller Blue ruin som snäppet vassare än Cold in July!

  Jag kan också konstatera att jag suttit bredvid dig på båda dina två årets bästa bioupplevelser, samt på bästa slutscenen! Hehe. Så kan det gå när vi hänger med varandra i Malmö, på filmfestivalen och går på bio ibland som vanligt fôlk…

  Jag lyssnade också på Caravan på spotify på vägen hem efter Whiplash!

  Winter soldier var en av de bästa bioupplevelserna jag hade från året! Bra energi med dig i sätet bredvid…

  • Jojjenito says:

   Jag tänkte att det kunde vara bra att få ut listan innan helgen var över så jag gjorde ett rejält ryck igår. 🙂

   Interstellar var med på listan länge men åkte till slut ut då det dök upp fler filmer som jag helt enkelt inte kunde placera efter den. Det fanns vissa rent magiska bitar i Interstellar men som helhet höll den inte ihop. Det fanns många störningsmoment för mig, vilket var väldigt synd.

   De bubblare jag räknar upp är såna som fått 4/5 eller bättre i betyg och det fick inte Boyhood tyvärr. Men visst, jag borde kanske ha nämnt den ändå då den är så pass omtalad. Fast man måste ju få trolla lite. 😉

   Japp, i slutändan så är det Blue Ruin som gjorde mest intryck. Den var den som kändes mest speciell och gav mig en mer påtaglig känsla.

   Jag tror många lyssnade på Caravan på vägen hem efter Whiplash. 🙂

   Winter Soldier var tillsammans med Interstellar den film som var närmast att ta sig in på listan av bubblarna. Japp, en bra visning, pre-American Hustler.

 3. Fiffi says:

  Calvary är med på listan! Hurra! Den gick faktiskt på bio här i Stockholm några veckor, tyvärr visste man ju inte då hur bra den var, då hade jag suttit som klistrad på första raden.

  Var Chef så bra att du glömde bort att även jag och Plox var med på den efterföljande mumsiga lunchen? 😉

  Väldans bra val på förstaplatsen! Enligt mina regler är det en 2013-film men den är näääästan i topp hos mig det året. Två kalasuppvisningar av Jake Gyllenhaal på din topplista alltså 🙂

  • Jojjenito says:

   Gick Calvary på bio!? Aha, det missade jag nog tror jag. Det var väl en sån där kortis som man missar om man blinkar. Man tänker att man kanske ska se den och så vips är den borta från programmet. Eller så kommer den aldrig upp överhuvudtaget. *host*ExMachina*host*

   Aha, just det, vi såg ju filmen tillsammans. Grejen är att jag var på Vespa två gånger och andra gången så var det bara jag och Henke så jag blandar ihop tillfällena.

   Japp, det var Gyllenhalls år helt klart, men inte enligt Oscarsjuryn. Nu ser vi fram emot Southpaw som enligt IMDb kommer till Sverige i augusti (men det kan ju ändras *host*ExMachina*host*).

 4. Steffo says:

  Mycket matig lista! Tack för det!
  Gott om titlar jag både känner igen och kanske dessutom har med på min egen lista som väl borde komma nu snart dårå (nej du var inte sist! 😉 )

  Kul att du föll för Wes! Tjohoo! 🙂

  • Jojjenito says:

   Matig? Inte matigare än andras väl. Den innehåller ju bara tio filmer precis som alla andra. 😉

   Nej, jag var inte sist (vi väntar även på Sofia) men jag var sen. 😉

   Ja, att Wes skulle vara en av årets postitiva överraskningar var en postitiv överraskning!

 5. Intressant lista, även om jag inte håller med så klart 🙂 Man måste få ha sina favoriter på sin egen lista, inte sant? 😉

  Chef – Ej sett. Var nära att se den, men så såg jag trailern och tappade lusten, synd.
  Ida – Lite besviken på den, men snygg är den. Blev inte engagerad. Leviathan gillade jag klart mer.
  Birdman – Helt ok film, men långt ifrån listmaterial för egen del. Dock annorlunda och kul med Keaton.
  ’71 – Denna är vi överens om. En svettig upplevelse som jag inte hade förväntat mig (sjua även hos mig).
  Blue Ruin – Nej, denna gick inte hem hos mig. Det gjorde däremot Cold in July…
  Calvary – Mmm, denna var bra, även om den inte kom med på min topp tio.
  Nightcrawler – Given på övre halvan av topplistan (tvåa hos mig).
  The Grand Budapest Hotel – Gillade den mer än Moonrise Kingdom, men har svårt när den blir så quirky. Blir lite för mycket för min smak. Men sjuhelsikes snygg är den.
  Whiplash – Du blev lite blown away av den när vi såg den på festivalen. Jag var ju lite mer ljummen, men jag har full förståelse för att den gick hem hos dig. Avslutningen är riktigt bra.
  Enemy – Vilken överraskning! Inte bara att se den här då den är från 2013 (jag såg den med Henke på festivalen, läste varför du har med den på 2014), men även att se den i topp. Jag gillade den iofs också och har med den på 2013-listan (som #9, även om den kan klättra vid omtitt).

  SUMMERING:
  Sett 9 av 10 (ej sett Chef)
  4 tycker jag är bra eller mycket bra (’71, Calvary, Nightcrawler och Enemy)
  3 tycker jag var helt ok eller ganska bra (Birdman, The Grand Budapest Hotel och Whiplash)
  2 tycker jag var sämre (Ida och Blue Ruin)
  1 tycker jag saknas (Interstellar, som du nämner som precis utanför listan)

  • Jojjenito says:

   Ja, det vore rent av läskigt om man skulle en exakt likadan lista som nån annan. 😉 Sen finns det ju ändå filmer som man själv håller högt som en annan inte ens har med på sin lista, och då blir man ju lite ”förvånad”. 😉

   Chef är en jättemysig film. Det finns ingen anledning att inte se den. Att Birdman hamnade på listan kan möjligen bero på att jag såg den precis innan jag gjorde min lista så den fanns färskt i minnet. Men jag gillade den verkligen. Cold in July tävlade med Blue Ruin att hamna på listan och gillade den också. Förstår att den tilltalade dig. Angående Wes Anderson så har jag alltid tyckte att hans tidigare filmer varit för quirky. Av nån anledning så tyckte inte så om TGBH.

   Du saknar Interstellar, japp. Det gör de flesta. Det är lite synd om den filmen. Den var mycket nära att hamna på listan. Den har många briljanta scener men även konstigheter som inte funkade för mig.

 6. Plox says:

  Härligt med ytterligare en lista!

  Har sett alla på topp10 och skulle säga att jag gillar samtliga. Dock något tveksam till Chef, där jag nog tycker efterföljande restaurangbesök var bra mycket härligare än själva filmen. Men ja, gillade dock att den väckte en omänsklig hunger och att publiken panikade ut ur salongen i jakt på mat. Hungrigast var utan tvekan Henke vill jag minnas, haha. 😀

  Enemy är sannerligen knivig och svårplacerad. Då tänker jag inte på själva filmen, utan releasen och vilket år den egentligen ”tillhör”. Den knallade runt på allehanda festivaler både 13 och 14, för att slutligen gå direkt på dvd… För egen del har den hamnat i ”kläm” och är varken med på 2013-listan eller 2014-listan (vilket jag måste försöka fixa, då den helt klart ska in någonstans, riktigt härlig!).

  • Plox says:

   Råkade slå någon form av personbästa i användandet av ”härligt” i ovanstående kommentar. Sorry för det.

   Härligt! Haj! 🙂

  • Jojjenito says:

   Härligt med fler härliga kommentarer. Tveksam till Chef? Vafalls! Henke är alltid hungrigast.

   Tur att jag har min regelbok så jag vet var Enemy ska placeras, så den inte faller mellan listorna. 🙂

 7. filmitch says:

  Sug på den! Vafalls !!!! 😉 När den fantastiske Mr Fox kom sa ”alla” se filmen den är inte alls som Andersons övriga. Härlig film bla bla bla jag gick på niten och fick pinas i 90 minuter.
  Jag kommer inte att falla för samma locktoner än en gång eller…? Häromdagen gjorde jag just detta och gick på FF7 – skillnaden var att nu sträckte sig pinan i över 120 minuter.

  • Jojjenito says:

   Men nu förstår jag inte. FF7 var ju hur skön som helst!? 😉

   The Grand Budapest Hotel däremot tror jag kanske du borde undvika. Den är väldigt Wes Andersonsk. Skillnaden var att jag den här gången uppskattade just detta. Moonrise Kingdom däremot, som alla sa var det mest Wes Andersonska av alla hans filmer, funkade inte. Konstigt det där.

 8. Pingback: Flmr vs Filmåret 2104! | Flmr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: