10 i topp: Filmer 2013

2013Då var det äntligen dags att sammanfatta 2013 filmmässigt för min del. Anledningen till att jag är sist ut är att jag när andra började posta sina topplistor inte kände att jag hade sett de filmer jag ville se. Potentiellt bra filmer. Jag ville inte ha en osedd film som jag trodde på eller som jag alternativt hade hört mycket gott om. Så någon gång i början av februari listade jag 21 filmer som jag tyckte att jag hade missat och betade av dem en i taget. Nu har jag sett alla utom en. Jag har helt enkelt inte uppbådat ”kraften” till att se den. Dessutom handlade det om en dokumentär och det är väääldigt sällan som en sån hamnar på mina årsbästalistor. Undantaget som bekräftar den regeln är förra året då hela två dokumentärfilmer fanns med bland de tio bästa. Jag är glad att jag gjorde det där uppsamlingsheatet. Av de 20 filmer som jag såg under det lilla projektet så hamnade faktiskt tre på på topp-10-listan. Om ni undrar vilka filmer som jag betraktar som filmer från 2013 så kan ni fortsätta undra eller läsa min regelbok som hittas i mitt 2012-inlägg. 😉 Då kör vi och vi börjar som sig bör med plats 10.

****

10. The Wolf of Wall Street
Wolf
Martin Scorseses tre timmar mastiga episka mastodontepos såg vi som filmspanarfilm i januari och jag gillade filmen men var inte överförtjust. Den fick en trea i betyg, en stark sådan men ändå en trea. Jag har fortfarande inte ändrat det betyget men ändå hittar man den på plats tio. Hur förklarar jag det? Det finns ju en mängd filmer som fick högre betyg som inte platsar bland de tio bästa. Ja, det är helt enkelt så att filmen gav upphov till så många trevliga och intressanta diskussioner och den hängde kvar ett bra tag. Jag mindes scener. Den satte sig fast. Leo har nog aldrig varit bättre. Den skräller sig in på plats tio helt enkelt.

9. The Way Way Back
Sam
Ibland är amerikansk indie riktigt bra, ibland lite väl hippt. The Way Way Back finns det inget hippt över. Det är en helmysig coming of age-film som utspelar sig en sommar i en ung killes liv. Han växer upp men får samtidigt lära sig att vissa vuxna också behöver växa upp. Steve Carell är en idiot till styvpappa. Extrapappa, en bättre bättre pappa, om än en omogen sådan, blir Sam Rockwells flummardude. En härlig blandning av humor, allvar, mys.

8. The Conjuring
Nice doll

Jag medger det direkt. The Conjuring är kanske inte en klockren toppfilm och om jag sett filmen under andra omständigheter så hade den förmodligen inte platsat på listan. Förra året hamnade Sinister på plats fyra och även om The Conjuring inte är lika bra som den rysliga rullen så förtjänar den sin åttondeplats i år. Jag delade ut en fyra i betyg till The Conjuring och det är ett smärre mirakel om betänker hur visningen under vilken filmen beskådades. Ja, eller vi försökte åtminstone se den. Läs mer om den visningen här.

7. The Place Beyond the Pines
The Place Beyond the Pines
The Place Beyond the Pines kom tidigt under förra året och att den skulle platsa på listan var inte säkert även om jag verkligen gillade den när jag såg den. Jag gillar filmens episka känsla. Den tredelade historien fungerar perfekt för mig. Jag har hört en del klaga på tredje akten men jag tyckte man knöt ihop det hela bra. Ryan Gosling och Eva Mendes i högform men även de unga skådisarna i sista delen imponerade tyckte jag.

6. Blå är den varmaste färgen
Adele
Precis som fallet var med The Wolf of Wall Street så var  Blå är den varmaste färgen en film som växte dagarna efter att jag hade sett den. Det slutade med att jag den här gången faktiskt höjde betyget till en fyra från en stark trea. För mig handlade det om tre timmar magisk vardagsrealism men det konstiga är alltså att jag inte upptäckte det förrän jag såg om kanske halva filmen dagen efter första titten.

5. Jakten
Jakten

The Place Beyond the Pines var Jakten en sån där tidig film som nu letar sig in på listan. Jag har bara sett två filmer av Thomas Winterberg. Festen och Jakten. Festen är den första dogmafilmen en 5/5-film i min bok. Jakten är inte riktigt lika bra men att Winterberg är ”tillbaka” det kan man slå fast. Frustrerande, jobbig, påträngande… och mycket bra.

4. Hotell
Hotell

Den bästa filmen som jag såg under Malmö Filmdagar – och den var svensk. Hur kul som helst. Det börjar som ett svart drama, vänder efter ett tag till en crazy komedi men hela tiden utan att tappa allvaret. En härlig åktur i en känslomässig berg-och-dal-bana. Det som är lite synd är att alldeles för få har sett filmen. Om ni inte sett den… se den! Den finns att se online på distributören TriArts hemsida.

3. Prisoners
Cloud Atlas

Så här skrev jag i min recension av Prisoners: ”Regissören Denis Villeneuve återupprättade mitt sug efter att se bra film på bio. Man kan nästan säga att han återupprättade min tro på gammalt hederligt filmskapande”. Stora ord men faktum är att de är sanna. Efter Stockholm Filmfestival i höstas så hade jag fått en rejäl filmöverdos. Sen såg jag Prisoners på bio. Under de 153 minuter som filmen pågick kändes det som tiden stod stilla och flög fram på samma gång.

2. Short Term 12
The Running Kid

En lågbudgetfilm om ungdomar på ett fosterhem och de som jobbar där, det kan väl aldrig vara en film som tar sig in på en topp-10-lista? Jo, det kan det. På plats två. När en sån här film funkar så funkar den. Short Term 12 är den senaste film jag delat ut toppbetyget 5/5 till och därför fungerar en bild från filmen som header här på bloggen just nu. En film som håller precis rätt ton hela filmen. Det blir aldrig tråkigt men aldrig heller för mycket skrivet på näsan. Precis när man kanske tror att det ska blir smörigt eller ostigt så blir det istället äkta och rörande och ibland med en skön galghumor. 5/5.

1. Gravity
Gravity
Det kan bara finnas en etta på listan. Gravity. Att jag såg filmen två gånger på bio, det är bevis nog. Jag tror aldrig jag har sett en film två gånger på bio. Dessutom såg jag den en gång till när den släpptes på Headweb och den var faktiskt lika bra då. Så här skrev jag i min recension av filmen efter den första biovisningen: ”När filmen är slut sitter jag i biosätet, utmattad och samtidigt glad efter att ha sett nåt som jag vet är unikt. De flesta andra i salongen reser sig som vanligt när eftertexterna börjar och går mot utgången. Jag känner att jag vill tjoa, jubla, applådera, göra nåt. Jag nöjer mig med en liten applåd. Det var det minsta jag kunde göra kände jag. Till och med 3D:n var ju bra”. Japp, den är etta på min lista, utan tvekan.

****

Vilka filmer tycker jag är värda att få nämnas men som ändå hamnade precis utanför listan? Ja, det fanns ett helt gäng filmer som jag hade uppe för diskussion: The Bling Ring, World War Z, Fruitvale Station, Mud, Monica Z, Tom à la ferme, Blackfish, Only Lovers Left Alive, Frances Ha, Spring Breakers och All is Lost.

Vilka filmer har jag inte sett? Ja, det var ju den där dokumentären. The Act of Killing.

Eftersom jag är sist ut så finns det ju en radda med andra bloggare som redan publicerat sina listor. Här är några: Plox, Fripps filmrevyer, Fiffis filmtajm, Har du inte sett den? (pod), The Velvet Café, Flmr och Rörliga bilder och tryckta ord.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

23 Responses to 10 i topp: Filmer 2013

 1. Pingback: FILMÅRET 2013

 2. Fiffi says:

  Äntligen! SOM jag har väntat på denna lista! 🙂

  Tänk att den lilla filmen Short Term 12 tog sig ända upp på silverplats. Starkt jobbat tycker jag.

  2013 blev ett riktigt bra filmår till slut. 🙂

  • Jojjenito says:

   Som du väntat? Hur mycket har inte JAG väntat på listan då? LOL.

   Jättekul med Short Term 12. Roligt också att den delar prispallen med två helt olika filmer när det gäller budget, tema, osv. Det går utan superbudget.

   Riktigt bra filmår, bara man tittar lite noga. 🙂

 3. Henke says:

  Äntligen! Välkommen in i klubben ”Lämnat 2013 bakom oss”.

  Några överraskningar… The wolf så lågt. The way way back och Short term 12 så högt. Den första en liten besvikelse, de andra två positiva överraskningar.

  2013 blev ju till slut ett ganska bra år, eller hur! Men var har du Spring breakers? Hedersomnämnande? Lite udda. Man ser ofta att folk antingen älskar den eller hatar den.. 🙂

  Nu när du äntligen publicerat din lista gjorde jag en sammanställning av fem listor (din, min, Fiffis, Jessicas och Ploxmannens). Resultatet ses här:
  http://fripp21.blogspot.se/2014/03/top-10-films-of-2013.html

  • Jojjenito says:

   Tack! 🙂 Det känns riktigt skönt. Nu kan 2014 starta på riktigt.

   Visst var 2013 ett bra år.

   Just Spring Breakers gillade jag men inte så mycket att den kunde ta en plats bland de tio bästa. Du vet, den där magkänslan. 😉

   Kul sammanfattning. Kanske värd ett eget inlägg eller som en del av ditt 2013-inlägg, inte bara en kommentar?

 4. Plox says:

  Att göra en årsbästalista är lika mycket en belöning som ett straff – dvs kul men jääkligt svårt. Tycker du har lyckats med bravur! Fin mix och framför allt så har du fått med alla mina favoriter. 😉

  Angående Spring Breakers så hamnade även hos mig på ett hedersomnämnande/strax utanför listan. En sån där film som är både svår att smälta eller för den skull ta till sig. Så helt naturligt så hamnar den i gränslandet. 🙂

  Jag har nog fortfarande inte ”bestämt” mig kring om jag gillade Wolf of Wall Street eller inte. Men det jag vet är att jag tyckte den var minst en timme för lång. Och att jag dessutom ”måste” investera ytterligare tre timmar innan jag kan bestämma mig.

  Resterade nio filmer på din lista gillar jag dock skarpt och är på ett eller annat sätt med även borta på min lista.

  Vill minnas att jag slogs av ungefär samma känsla när jag satt framför Prisoners. Kändes skönt att se den typen av film just i det läget på något sätt. Lite sådär härligt nittiotalsthriller-aktig och som ett gammalt kärt återseende.

  Ett par av dina hedersomnämnanden har jag dock kvar att se; Tom à la ferme – aldrig hört talas om – men låter lovande så tack för tipset. Only Lovers Left Alive – ordentligt sugen på och ska försöka ses snarast möjligt.

  The Act of Killing är ett måste, men japp – sätt dig framför den i rätt stund.

  Slutligen så måste jag säga att jag saknar ett omnämnande av Lone Survivor, denna friska fläkt till film som tog oss alla med storm. Närå, kanonbra lista Jojjemannen! 🙂

  • Jojjenito says:

   The Wolf of Wall Street var en sån film som växte efter titten. Jag gav den en trea i betyg och det har inte ändrats. Det finns andra filmer som hamnade utanför listan som fått högre betyg men Wolf var verkligen en snackis och jag kände att jag ville ha med den på listan.

   Tom à la ferme är ju det där kanadensiska underbarnet Xavier Dolan som ligger bakom. Jag såg den på Filmfestivalen i höstas och jag tyckte det var en av de bättre som jag såg under festivalen.

   Haha, Lone Survivor kan nog hamna på en lista, en helt annan lista. 😉

   Kul att du gillade listan. Det var lite jobb, speciellt att kolla igenom de filmer jag kände att jag missat, haha. The Act of Killing ska ses… när jag är på humör. 😉

 5. Sofia says:

  Inte alls sist… 😉

  Bra motivation på Wolfen, annars hade jag förstås gärna sett Mud på den platsen. Och vete tusan om jag inte satt både den och Hotell högre än Gravity men det beror nog minst lika mycket på lite orättvisa förväntningar på den senare.

  • Jojjenito says:

   Haha, nej, det visade sig att även M-Noir var efter mig. Men betyder det att det kommer en lista från dig. Eller kommer du köra med ”jag har sett för få filmer”-ursäkten? 😉

   Oj, kul att du godtog min motivering på Wolf i och med att din favvo Mud därmed puffades bort. Mud var ju en av de filmer som faktiskt hade högre betyg än Wolf också…

   • Sofia says:

    Någon gång kommer det väl säkert en lista men jag upptäcker att ja behöver titta minst fem år bakåt för att känna mig någorlunda nöjd med mängden filmer att välja mellan. Så ja, jag kör _den_ ursäkten 😉

    • Jojjenito says:

     Så, då kommer 2013-listan alltså 2018? 😉

     • Sofia says:

      Får köra med SJ:s formuleringar ”Ny beräknad ankomsttid är 2018. Observera att tiden är preliminär och kan komma att flyttas fram eller bakåt.” 😉

      • Jojjenito says:

       Hoppas SJ håller tiderna nu på lördag! 🙂

      • Sofia says:

       Se på fasen, det behövdes ju inte fem år, bara två 🙂 Men med det sagt saknar jag ju fortfarande många filmer, har ju tex fortfarande inte sett dina 9, 7-5 och 2. Men vi är ju som sagt överens om Hotell även om vi har den på olika platser på listorna.

      • Jojjenito says:

       Plötsligt händer det. 🙂 Skulle vara intressant att se vad du tycker om Short Term 12.

       Och jag hoppas återigen att SJ sköter sig på lördag. 😉

 6. Steffo says:

  Noterar 4 klockrena här på listan; Wolfen, Conjuring, Prisoners och (såklart!) Gravity!
  Jag är nöjd.
  🙂

  • Jojjenito says:

   Kul att du är nöjd. Det är jag med. 🙂 Roligt också att du gillar The Conjuring. Den är väl min outsider på listan, som är med på färst (sic) av andras listor.

 7. filmitch says:

  Har sett precis hälften av filmerna på listan och lär dröja ett år eller två 😉 En anledning är att jag inte hunnit sett eller känt för att se allt som gjorts under året. Drama filmer har en tendens att få vänta på titt. Ett annat problem är hur man ska räkna – film man sett på bio oavsett år – film man sett under året eller filmer som gjorts det nämnda året? Just Spring breakers (2012) och You are next (2011) är filmer som dök upp bio bio men hade legat i malpåse en tid. Beslut dessa beslut.
  Gillade din lista och alla filmerna är på min ”att se lista” en del mer starkt TPBTP och Jakten andra får vänta ett tag till. Kul att en skräckis fick plats på listan 🙂

  • Jojjenito says:

   Jag visste väl att du skulle uppskatta skräckisen. 🙂

   Ja, men visst är det ofta dramafilmer som får stryka på foten. När man går på bio blir det ju oftast storfilmerna à la Captain America.

   Angående vilket år man ska räkna så kan det vara lite klurigt. Att lista filmer man själv sett under året oavsett vilket år de är ifrån väl kanske en kul grej för en själv men för andra blir det en ganska meningslös randomlista. Sorry, jag vet att t ex du och Flmr gör såna, men de blir lite tråkiga då ingen annan kan göra en motsvarande lista och jämföra sina val. Tycker jag då.

   Jag går efter det år en film släpps brett på bio i världen. Sen har jag en massa specialregler. Min regelbok hittas här:

   https://jojjenito.wordpress.com/2013/03/03/10-i-topp-filmer-2012/

   • filmitch says:

    Håller med om att det blir en randomlista men skam den som inte kan ändra sig. Numera gör jag även ”rena” årslistor men de kommer lite då och då dvs när jag finner att jag skrapat ihop 10 filmer som platsar och har inte allt för många kvar att se. Hinner jag kommer 1988 nu till helgen.

    • Jojjenito says:

     Fast med det jag sa om randomlistan sagt så har ju den ändå sin plats i ett sammanfattningsinlägg om bloggåret t ex. 🙂

     Ser fram emot dina årslistor när de än dyker upp.

 8. Pingback: Flmr vs Filmåret 2013! | Flmr

 9. Pingback: 2013 års tio bästa filmer | Rörliga bilder och tryckta ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: