10 i topp: Mina Stockholm Filmfestival-favoriter genom åren

sff_logoPå onsdag börjar Stockholm Filmfestival, ditt ljus i novembermörkret. Det kommer att bli några hektiska dagar och som vanligt kommer jag skriva om filmerna jag ser här på bloggen. Som en liten uppladdning tänkte jag lista mina personliga favoriter som jag har sett genom åren. Men innan vi kommer till själva listan lite om min festivalhistoria.

För mig började egentligen Stockholm Filmfestival med popcorn. Popcorn undrar ni? Vad menar han nu? Jo, i slutet av 90-talet fanns faktiskt två filmfestivaler i stan. Först Stockholm Filmfestival och sen en utbrytarfestival som kallades Popcorn Filmfestival. På Popcorn köpte man ett medlemskort för 225 kr och sen fick man se alla filmer gratis. Givetvis gällde det att vara på plats i tid på visningarna då det var först till kvarn som gällde. Men på ett sätt är det fortfarande först till kvarn eftersom man måste vara på plats i tid för att få en bra plats, även om man har biljett.

Det här var första gången jag fick en smak för det här med filmfestival. På Popcorn 1999 såg jag bl a kultklassikern Office Space, John Waters-rullen Pecker och en retrospektiv över Chris Cunninghams musikvideor (oh, how sweet wasn’t that?). Det var en mycket trevlig festival som senare övergick till en ren musikfilmfestival och sen tyvärr somnade in.

Mitt första år på Stockholm Filmfestival blev 2001 då jag bl a såg Citizen Toxie: The Toxic Avenger Part IV, Vampire Hunter D: Bloodlust och The Pledge. Efter det har jag besökt festivalen varje år. Många filmer har det blivit och att lista tio favoriter var inte helt lätt. Jag fuskade lite så det blev faktiskt elva filmer.

Uppdatering: Jag glömde alldeles bort att länka till Henke som några dagar efter mitt inlägg gjorde samma topp-10-lista. Här hittar ni hans inlägg.

 

10. Mean Creek (2004)
Mean Creek
Under 2004 års festival hann jag bara med fyra filmer vilket kändes som något av ett fiasko. Det positiva var att jag såg åtminstone en riktigt bra film, och den filmen hamnar på plats tio på listan. Mean Creek är ett ganska mörkt drama om lojalitet och rädslor med strålande unga skådisar som gör trovärdiga porträtt. En yngre och tyngre version av Josh Peck från The Wackness är med i rollen som mobbaren som en grupp ungdomar beslutar sig för att hämnas på.

9. Durval Discos (2002)
Durval Discos
Jag kan inte säga att jag minns jättemycket från den här brasilianska filmen. Det jag minns är att den gav mig en riktigt skön känsla plus att jag aldrig kommer glömma titeln. Det är en absurd komedi om en supernördig skivförsäljare som vägrar sälja cd-skivor; det är vinyl som gäller. Han bor ovanpå sin skivbutik ihop med sin mamma. De båda får en liten flicka på halsen vilket leder till oväntade förvecklingar för stackars Durval.

8. Bibliothèque Pascal (2010)
Bibliothèque Pascal

Ungerska Bibliothèque Pascal skulle kunna vara en blytung rulle om prostitution och människohandel som bara är ren misär, och därmed tråkig. Som tur är så är filmen berättad med en kreativitet, lekfullhet och surrealism som friskar upp. Filmen är ett visuellt mästerverk som trots en sagolik stämning aldrig tappar skärpan, vilket inledningen och avslutningen ser till.

7. The Station Agent (2003)
The Station Agent
På plats sju är hittar vi urtypen för begreppet ”skön film”. The Station Agent är en varm, men aldrig töntig, komedi om tre personer, alla med sina problem, som mer eller mindre motvilligt blir vänner. Det här är amerikansk independent när den är som bäst. Har ni inte sett den? Se den!

6. Paranoid Park (2007) & Elephant (2003)
Paranoid Elephant
Nu fuskar jag lite då plats sex innehas av två filmer. Men det är samma regissör i alla fall. Gus Van Sant har med dessa filmer gjort poetiska men samtidigt knivskarpa dramer. I Paranoid Park står Christopher Doyle för ett suddzoomigt vattenfoto som är ett konstverk. Stämningen i Elephant är bitterljuv samtidigt som katastrofen hänger över oss som ett mörkt moln.

5. Play (2011)
Play

Det här blir den första och enda svenska filmen på listan. Om man vill se svensk film med dialog som låter äkta och inte klingar falskt eller teater så ska man titta på Ruben Östlunds filmer. Play är inget undantag. En film som spelar med våra fördomar. Det handlar om rasism, rädsla för våld, politisk korrekthet, rädsla för att ingripa eftersom det kan vara obehagligt, hot om våld, hur man beter sig när man är över- eller underläge. Och så är den är märkvärdigt rolig ibland.

4. Carnages (2002)
Carnages

2002 tyckte jag filmer med flera parallella historier var det bästa som fanns. Magnolia var min favoritfilm. Så när en ung fransk debutantregissör vid namn Delphine Gleize gör en sån film så kan jag bara kapitulera. Det som knyter samman personerna i filmen är en tjur som dödas på en tjurfäktningsarena. Nån köper ett ben till sin gigantiska hund, en forskare får ögonen att studera, en mamma köper hornen i present till sin son. Bitvis är filmen väldigt rolig som t ex under en scen när en grupp män och kvinnor, nakna, har primalskriksterapi i stadens simhall.

3. The Wrestler (2008)
The Wrestler

Filmen som kanske borde ha gett Mickey Rourke en Oscar? Jag undrar om det nånsin funnits en roll som passat en skådis så väl som den här rollen passade Rourke. Regissören Darren Aronofsky har än så länge inte gjort en dålig film, inte ens i närheten. The Wrestler tillhör toppskiktet. En sorglig och bitterljuv historia om tider som inte kommer igen, hur mycket man än vill det.

2. Gomorra (2008)
Gomorra

En film som fick mig att börja fundera på tillståndet för arten Homo sapiens. Allt handlar om makt, våld och pengar. I ett antal scener utan nån egentligen koppling får vi träffa ett antal personer som på ett eller annat sätt jobbar för eller påverkas av maffian i Neapel. När eftertexterna började rulla kände jag mig rejält tagen. Ett slag i magen.

1. No Country for Old Men (2007)
No Country for Old Men
Det var en underbar känsla att se No Country for Old Men på festivalen. Sjukt snygg, sjukt spännande och sjukt bra insatser från skådisarna. Jag satt och toknjöt. För mig är det bröderna Coens bästa film sen debuten Blood Simple.. No Country for Old Men är mörk men inte utan humor. Den har en noirkänsla precis som Blood Simple., och så har den Anton Chigurh i form av Javier Bardem.

 

That’s it. Nu ser vi fram emot årets festival. Jag undrar vilka guldkorn den kommer att bjuda på. För jag vet att det kommer bli några.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

25 Responses to 10 i topp: Mina Stockholm Filmfestival-favoriter genom åren

 1. Kul genomgång och det har ju blivit ett par år på festivalen. För egen del var det år 2003 som det hela började. Jag minns det eftersom min första film var Kill Bill: Vol. 1. Varför jag minns det? Jo, för föreställningen gick på gamla Röda Kvarn och killen som satt bakom mig klappade mig på axeln och undrade om jag kunde ducka, haha. Efter det har det blivit festival varje år.

  Har sett fem av filmerna på din lista. Endast en av dem såg jag på festivalen, och det var Gomorra. Blev inte lika tagen av den som du blev, men ganska bra var den. Tyvärr missade jag No Country for Old Men på festivalen eftersom jag var bortrest de sista dagarna av festivalen. Kan mycket väl tänka mig att den upplevelsen hade varit den bästa för egen del också då det är en elektrisk film som nog gör sig bäst på bio, och en festival.

  Jag drar igång full festival-mode på onsdag eftermiddag när festivalen drar igång. Innan dess kan man läsa om mina tidigare festivalupplevelser här.

  • Jojjenito says:

   Haha, jag såg också Kill Bill: Vol. 1 på Röda Kvarn det året. Jag minns att det var den första biljetten som jag skaffade på den festivalen. Var det inte samma år som David Lynch var gäst?

   Japp, No Country… var en elektrisk upplevelse. Stämningen gick att ta på. Kul också att den inte fick premiär i Sverige förrän senare under vintern (29 februari). Det kändes skönt och lyxigt att ha sett den på bio redan i november.

   Ser fram emot när du går in i festivalmod, speciellt dina berättelser kring vad som händer på visningarna. 😉

   • Det stämmer nog bra. Var på Lynch-mötet där de visade några av hans konstiga kortfilmer innan samtalet drog igång.

    Har redan satt igång med festivalfilmerna. Inleddes ju lite trist med surprisefilmen med tanke på att jag redan hade sett den. Men filmen i sig är bra så det gick an 🙂

    • Jojjenito says:

     Just det, de visade några av hans kortfilmer. Verkligen vrickade saker.

     Jo, jag har också postat några recensioner av festivalfilmer jag redan sett. Och Mud hade jag också sett. Jag smet iväg faktiskt.

     Tycker det är lite tråkigt att de presenterar vilken film det är. Tidigare körde de bara igång filmen, det kändes mer spännande. Iofs, nu fick man chansen att smita iväg innan de släckte ner. 🙂

 2. Henke says:

  Inspirerat inlägg, Jojje! Det är nästan så att det var lite synd att du inte inviterade till sampostning… Men jag har ingen skam i kroppen så på onsdag kommer min topp 10 från filmfestivalen! Jag stjäl helt enkelt din briljanta ide. Imorgon kommer av en slump en annan lista på min blogg.

  2001 var också mitt första år. Och jag har också endast sett fem av filmerna på din lista. Största överraskning på din lista var nog Biblioteque Pascal. Crazy film, men topp10 material?? Kul ändå.

  • Jojjenito says:

   Jag ber om ursäkt, Henke. Jag är för dålig på att fråga andra om de vill samköra inlägg. Jag tänkte liksom inte på det den här gången. Just go ahead och kör på onsdag. Jag uppdaterar mitt inlägg med länk till dig.

   Haha, angående Pascal, man måste ju ha med nån film som sticker ut lite. Jag har lärt mig av Filmspotting. 😉 Med det sagt, så gillar jag verkligen filmen och jag tycker den är värd sin plats. Nu finns det förmodligen några andra filmer jag kunde ha valt likväl men som sagt lite vill man ju överraska. 😉

 3. Henke says:

  Vafalls, har du sett ytterligare en 5/5?

  • Jojjenito says:

   Nej, det är min Stockholm Filmfestival-header som jag kommer köra med under festivalen. Tjuvstartade lite. Har lagt till en logo nu för att göra det mer tydligt. Tack för att du gjorde mig uppmärksam på det. Har du klurat ut vilken film det är ifrån?

   • Henke says:

    Nej, jag har inte plockat den än. Vilken är det?

    Grattis till förstapriset. Jag hade bara tre rätt.

    Nr4 ovan var ju helt fantastisk, eller hur? Hittade du bilden på min blogg? Det är i alla fall en bild jag är förtjust i och har använt på flera gånger…

    • Jojjenito says:

     Vi ska se den tillsammans nästa vecka.

     Well, du är ju inte nån skräckfantast så… 😉

     Ja! Tror faktiskt det. Det var just den bilden jag ville använda och den verkar bara gå att hitta på din blogg. 🙂

 4. Sofia says:

  Man hittar många guldkorn på festivaler… För egen del ligger Waterworld högt upp på listan, men då i kategorin ”filmupplevelser” snarare än ”högkvalitativ film” 🙂

  • Jojjenito says:

   Ja du, Waterworld… faktum är att det är en film jag gillar. Nu tittade jag på min gamla recension och att döma av kommentarerna så gillar du den också. 🙂 Ja, jag kan tänkte mig att det var en upplevelse att se den på festival.

 5. Emma says:

  Kul att läsa! Men vi tycker helt olika om Bibliothèque Pascal som jag höll som mitt enda riktiga bottennapp 2010. 🙂 Var du på tillhörande face2facet där regissören var full? Det var… intressant. 🙂

  • Jojjenito says:

   Välkommen hit, Emma! 🙂

   Haha, ditt enda bottennapp 2010. Intressant. 🙂 Jag blev fascinerad av blandningen av saga och realism. Jag kan dock tänka mig att filmen inte tilltalar alla. Den är ju som Henke skrev ganska crazy.

   Nej, jag var inte på face2facet men jag önskar jag hade varit det. 😉

   • Henke says:

    Jag var på ett face-2-face på Pascal. Jag tror att det var en producent de hade där. Han var lite vinglig kanske men det mest underhållande på den intervjun var den hysteriska volontären som intervjuade honom. Hon pratade och pratade och pratade. Han fick inte en syl i vädret. Skrev lite om det i min revy:
    http://fripp21.blogspot.se/2010/11/biblioteque-pascal-2010.html

    • Emma says:

     Du kan ha rätt i att det var en producent, jag minns inte intervjuaren faktiskt utan främst att producenten/regissören inledde med att säga ”jag drack så mycket vin vid middagen att jag inte längre kan tala engelska, så därför har jag skaffat hit en tolk”. 🙂

    • Jojjenito says:

     Låter som en intervju som det var synd att man missade. 🙂

   • Emma says:

    Jag tror jag hade förväntat mig något mer socialrealistiskt och pallade nog helt enkelt inte riktigt med att ställa om i huvudet när det kom rollspelsbordeller osv. 🙂

    • Jojjenito says:

     Just att det inte bara var socialrealism var det som gjorde att filmen stack ut för mig. Det var lite som i Big Fish, en sorts förhöjd sagoverklighet.

 6. rebecca says:

  Kul att du ska blogga om och för festivalen! Vilket minne du har.. jag kommer knappt ihåg några filmer jag har sett på festivalen, tyvärr. Av dessa filmer har jag sett Paranoid Park på festivalen och det minns jag särskilt eftersom en i mitt sällskap beklagade sig över att jag satt och åt på en kycklingmacka (ja, jag var hungrig). Av de filmer jag har sett hittills på pressvisningar tipsar jag om Vic + Flo Saw a Bear och 12 Years a Slave!

  • rebecca says:

   OBS! Jag svarar på min egen kommentar eftersom jag skrev ”vilket minne du har” innan jag såg din kategori ”Sthlm filmfestival” som var väldigt matig. 🙂

  • Jojjenito says:

   Ja, det blir roligt som vanligt. Haha, ja, vilket minne. 🙂 Det är ganska lätt om man skriver om varje film man ser. Det var bara att kolla igenom mina gamla listor.

   Kycklingmacka på bio. Skäms! 😉 Vad är nästa steg? En kebabtallrik? Eller vänta, det hände faktiskt en gång att nån satt och åt en osande kebabtallrik på en visning.

   12 Years a Slave har jag hört mycket gott om men jag valde att hoppa den på festivalen. Den kommer ju trots allt på bio i december.

   • filmitch says:

    Jag har varit med om min vän Lunkan som tillredde en macka mitt under biobesöket!!
    Intressant lista där jag faktiskt sett en och annan film. Nummer tio verkar intressant.

    • Jojjenito says:

     Haha, ja, men att tillreda en macka är väl inte så farligt. Eller vänta, hade Lunkan med smör, ost och gurka med in i salongen?

     Nummer tio är en bra film, klart sevärd.

 7. Hej där! Emy heter jag och studerar journalistik på Kaggeholms folkhögskola. I nästa veckas radioprogram där jag är producent har vi temat engagemang och eftersom filmfestivalen dragit igång vill jag hitta någon att snacka med som gått på filmfestivalen flera år. Jag undrar om du skulle kunna tänkas vara intresserad av en liten telefonintervju eller att vi får följa med en snutt när du går på festivalen.. ? Skulle vilja prata om tidigare år samt årets festival helt enkelt. Är öppen för förslag vad för typ av inslag vi kan göra.
  Varmt välkommen att höra av dig till mig på 0761779021 eller facebook Emy Jensen Cartolano
  Mvh Emy

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: