Snakes on a Plane

Titel: Snakes on a Plane
Regi: David R. Ellis
År: 2006
IMDb
| Filmtipset

Plötsligt en kväll var jag sugen på lätt underhållning i form av en actionrulle. På Headweb stötte jag på Snakes on a Plane, en film som både hade hajpats och hånats enormt när det kom. Då, 2006, så blev det aldrig av att jag såg den. Skulle den leva upp till hajpen och hur bra skulle Samuel L. Jackson vara när han säger ”I have had it with these motherfucking snakes on this motherfucking plane!”?

Mja, det visade sig vara en sån där hajp som är en hajp för hajpens skull och inte för att det var en bra film. Och som jag minns det så var det nog mest snack om Sam Jackson och hans replik och om att filmens titel var så dålig att den blev bra. Hur är då filmen? Ganska dålig skulle jag säga. Jackson spelar en FBI-agent som får i uppgift att flyga hem ett vittne, Sean Jones (Nathan Phillips), från Hawaii till Los Angeles. Sean har bevittnat ett mord begått av gangstern Eddie Kim (Byron Lawson). Jackson och hans vittne kommer ombord på planet och är på väg mot L.A., så det borde vara lugnt. Vad kan hända liksom?

Haha, ja, det är faktiskt en dålig film. Humorn är trött, skräckeffekterna är trötta, de flesta rollfigurerna är trötta. Men tröttast är nog ormarna, the snakes. Den enda som imponerar är Julianna Margulies som flygvärdinna. Men ormarna var det, ja. Innan de visar sina kluvna tungor på planet så är faktiskt filmen hyfsad. Det finns fåniga karaktärer förstås, som t ex en irriterande svart sångare/artist som man mest vill kasta ut utan fallskärm. Men ändå, utan ormar är det mer spännande.

Sen väller ormarna fram, både äkta ormar men mest datoranimerade slingrande saker som biter både här och där. Ett av de första offret är på besök på flygplanets lilla toalett… ja, ni kan ju gissa vad ormen bestämmer sig för att sluta sina käftar om. Som sagt, ganska trött humor. Det som lite räddar filmen är att det ändå blir hyfsat spännande ombord på planet. Det blir en speciell känsla i katastroffilmer på flygplan. Men allt hade blivit bättre utan ormarna. Så om filmen hade hetat On a Plane så kanske det hade blivit bättre betyg.

2/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

8 Responses to Snakes on a Plane

 1. Henke says:

  Jag såg denna för några år sedan och jag håller med. Det är en klockren tvåa. Det känns som att hajpen var resultatet av en mycket lyckad reklamkampanj.

  • Jojjenito says:

   Det kändes som en hajp lite i stil med den som var kring The Blair Witch Project, just det där med att sprida ordet bland filmnördar. Tänker lite på finska Iron Sky också. Intressant hur det funkar med marknadsföring speciellt eftersom jag precis såg Morgan Spurlocks senaste dokumentär.

 2. filmitch says:

  Det finns en Zombies on a plane också, den har jag iofs inte sett……..än. Det är egentligen bara en tidsfråga.

 3. Sofia says:

  Det intressanta är att jag håller med om både filmens kvalitet och betyget och _ändå_ tyckte jag att den var ganska rolig på sitt extremt övertänkta pajjiga sätt. Zombies on a Plane var inte…så bra…

  http://bilderord.wordpress.com/2010/08/03/snakes-on-a-plane-2006/

 4. Jojjenito says:

  filmitch: Haha, Zombies on a Plane, du skämtar… inte. Är det Flight of the Living Dead du syftar på.

  Sofia: Du menar att du har sett Zombies on a Plane?

 5. Sofia says:

  Självklart har man sett den typen av bottennapp. Men du har helt rätt om titeln, kallades också Plane Dead. There’s no end to the comedy… 😉

 6. filmitch says:

  Tack för att ni klargkorde vad filmen heter. Nu blir det än lättare att hitta den 😉

 7. Jojjenito says:

  Sofia: Plane Dead, ska det vara nån sorts ordvits? Plain Dead -> Plane Dead. Jo, där var det nog slut på komedin. 🙂

  filmitch: You självplågare där! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: