Sherlock Holmes


Titel: Sherlock Holmes
Regi: Guy Ritchie
År: 2009
IMDb
| Filmtipset

Det här var inte helt oväntat en film som typiskt passar när man är seg i skallen och bara vill ha lite underhållning. Den är glömd ganska snabbt. Medan man ser den gör den ändå sitt jobb och jag blir lagom underhållen. Nån klassisk Sherlock Holmes-känsla finns inte. Det här är en uppspeedad, uppdaterad Sherlock vi får träffa. Det är också en sån typ av historisk film som slänger in referenser till nutida saker, i det här fallet t ex elpistoler och fjärrstyrning med radio. Den kluriga Sherlock Holmes-känslan är ersatt med samma typ av speediga gåtlösning som förekommer i t ex Dan Brown-filmatiseringarna eller National Treasure-filmerna. Det är väl egentligen gott så, men nånstans längtade jag efter brasan, länsfåtöljen, cigarren och konjaken. Bäst var Holmes snabba analyser innan han skulle utfajta sin motståndare. Först i slowmotion — riktigt snyggt — där han berättar vad han ska göra och sen får vi se det igen i realtid. Snyggt, som sagt. Kul med bilskoleläraren (Eddie Marsan) från Happy-Go-Lucky i rollen som polischefen Lestrade.

3/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

4 Responses to Sherlock Holmes

 1. Sofia says:

  Jag ville också ha mer dimma och deer stalker-hattar. Men absolut, Eddie Marsan är alltid sevärd.

  • Jojjenito says:

   Angående Marsan så hade jag sett Happy-Go-Lucky ganska nära inpå så det var en trevlig överraskning när han dök upp. Men visst, lite mysigare hade filmen kunnat vara.

 2. filmitch says:

  ”En film som typiskt passar när man är seg i skallen och bara vill ha lite underhållning”. Skriver under på den meningen. Jag var lite besviken och filmen blev faktiskt lite småtrist när Holmes o Watson käbblades för tusende gången men som sagt knappt godkänd.

  • Jojjenito says:

   Ja, jag har för mig att jag läste i din recension att du inte var så förtjust i käbblandet mellan Watson och Holmes. En av sakerna som jag gillade i uppföljaren var just det käbblandet så du kanske inte uppskattar A Games of Shadows så rackarns mycket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: