Masjävlar


Titel: Masjävlar
Regi: Maria Blom
År: 2004
IMDb
| Filmtipset

Masjävlar såg jag på bio när den kom och då tyckte jag den var riktigt bra. Här är min gamla recension.

Mia (Sofia Helin) åker hem till byn i Dalarna för att hämta en lampa till sin nya lägenhet… och ja, sen fyller pappan 70 år också, så varför inte slå två flugor i en smäll och därmed minimera tiden hemma hos masjävlarna. Till saken hör att jag såg filmen med familjen under mitt julbesök hemma i min ”hemby” vilket gjorde det hela mer träffande ibland.

Masjävlar är en riktigt bra film, av debutanten Maria Blom, som skakade om mig en del. Jag (och stora delar av publiken) skrattade ofta, ibland igenkännande, ibland bara åt galenskaperna. Filmen pendlar verkligen mellan komedi (nästan fars) och mörkare saker. Man grät (nästan) ena sekunden för att i nästa skratta åt Ann Petrén eller nån annan som kläcker en lustig och bra tajmad replik (”Var e spriten!!??”). På nåt sätt lyckas filmen vara både rolig och allvarlig. Samtidigt.

En del klagar på vissa överdrivna karaktärer och klichéer, men jag vet inte… det är liksom inte meningen att det ska visa verkligheten exakt utan det är en utstuderad bild av verkligheten som är ganska extrem och koncentrerad. Allt händer på en gång, och denna gång funkar det pga av att det är gjort med en skön känsla och humor. Tala om ”födelsedagsfesten from hell”. Fattades bara att nån av systrarna hade hållit ett tal à la danska filmen Festen, men det hade väl blivit för mycket, haha! Nåt jag har att klaga på är att Mias föräldrar, som borde spela en viktig roll i filmen, känns väldigt sketchartade och de är liksom aldrig med i matchen.

4-/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

10 Responses to Masjävlar

 1. filmitch says:

  Det enda jag minns av filmen var att jag tyckte den var bra. Kanske dags för en omtitt?

  • Jojjenito says:

   filmitch, du minns i alla fall vad du tyckte om den. Det finns ju olika nivåer på hur mycket man minns: 1. Man tror sig vara säker på att man inte sett filmen fast man gjort det, 2. Man vågar inte säga om man har sett den eller inte, 3. Man minns att man sett den men inte vad man tyckte, 4. Man minns vad man man tyckte men inget annat.

   Du är ändå på nivå 4. Men absolut, det kan vara läge för omtitt. 😉

 2. filmitch says:

  Ytterst sällan om ens någonsin jag hamnar på en högre nivå än fyra. Däremot är det ganska ofta jag vet jag sett filmen men har ingen större uppfattning om handlingen.

  • Jojjenito says:

   Haha, nej, man brukar ju faktiskt oftast komma ihåg vad man tycker om en film. Däremot kan man ibland glömma av att man sett en film. Sen när man ser den så inser man att man faktiskt sett den när liksom känner igen scenerna.

 3. Sofia says:

  Som vanligt helt absurdt, men jag blev positivt överraskad av Masdjävlar. Eftersom den var en svensk film förväntade jag mig ingenting men fick en rätt underhållande och pricksäker lite godbit. Men jag fattar inte vad det är med svensk komedi och fars, själv har jag alltid svårt att svälja just det. Lite överdrivet och stereotypt, men det är ju i det en del av humorn ligger.

  Och så kan jag hålla med om att föräldrarna hamnade lite i baksätet, men fokus ligger ju ändå på systrarna.

  • Jojjenito says:

   Sofia, ja, det finns ju faktiskt svenska filmer som är bra. Masjävlar är en av dem, en av de få.

   Svensk komedi och fars? Varför i helvete ska det vara så svårt. Varför blir det i mina ögon ofta så fel. Jag tycker ofta det blir buskis eller så blir det uddlöst. Det är det som är det svåra. Som filmmakare måste man träffa precis rätt i sitt hemlands kultur. Om man missar lite så blir det uddlöst, om man tar i för mycket så blir det buskis. Om man är från USA och gör en komedi så finns det ingen förankring i nåt verkligt liv, bara det vi ser i filmer och på tv.

   • Sofia says:

    Ja, jag antar att det är därför det känns så mycket ovanligare med bra svensk komedi än bra komedier från andra länder — det kräver mer fingertoppskänsla i den egna kulturen och med det egna språket.

    • Jojjenito says:

     Jag tror jag måste ta tillbaka att Masjävlar skulle vara en av få bra svenska filmer. Nog finns ett gäng bra svenska filmer. Det är bara att det kryllar av dåliga filmer också. Om Göta Kanal 3 var en amerikansk film skulle vi nog inte se den gå upp på bio i Sverige. Eller jag kanske har fel.

     Men som du säger, för att få till språket krävs fingerspitzengefühl.

     • Sofia says:

      Mja, nog översköljs vi av dåliga amerikanska filmer också. Transformers 3 var ju tex knappast någon höjdare…

      • Jojjenito says:

       Haha, ja, fast i Transformers 3 är åtminstone fotot och produktionskvaliteten i övrigt bra (om man bortser från själva storyn). I Göta Kanal 3 var allt dåligt, för att inte säga uselt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: