Film noir-fredag: D.O.A.


Titel: D.O.A.
Regi: Rudolph Maté
År: 1950
IMDb
| Filmtipset

En trevlig liten noirfilm som finns att se på Internet Archive. Frank är en man som plötsligt finner sig förgiftad och med bara några dagar kvar att leva. Under denna sin sista tid försöker han göra allt för hitta sin mördare. Filmmakarna har fått till en bra desperat stämning. Man jobbar med ganska små medel men får till en bra spänning med bra musik, lite annorlunda musik. Gillar speciellt inledning med musiken och hur man filmat ryggen på vår huvudperson när han är på väg in till poliskontoret för att anmäla mordet — på sig själv.

Som ofta i 40- och 50-talsfilmer så har jag lite problem med kvinnorna. Ja, femme fatales är det inget fel på men den andra kvinnotypen är ju helt ointressant. I den här filmen är det Franks flickvän hemma i småstaden Banning som är det ointressanta. Nu ska väl hon vara med för att Frank ska inse nånting i sin kris, ja, att han faktiskt älskar henne. (Frank tar i början av filmen semester och åker till San Francisco, ensam.) Men det hindrar inte faktumet att scenerna när hon är med är tråkiga.

Jag kan inte säga att det här är urtypen av noir, åtminstone tror jag inte det. Nåt jag tänker på när jag ser de flesta noir är att det helt enkelt är thrillers. Handlingen brukar inte skilja sig speciellt mycket i dagens thrillers. I just D.O.A. har vi en helt oskyldig man som dras in i problem, dödliga problem.

Vi har sett liknande handlingar i senare filmer (kanske tidigare också?). Skillnaden brukar vara att huvudpersonen ska hitta ett botemedel eller göra nån sorts uppgift eller nåt som gör att han klarar sig. Här är han redan död, han försöker bara hämnas sin egen död. Ja, det är en annorlunda upplägg helt klart.

Bäst är filmen när Frank springer, åker bil eller flyg till olika platser och personer för att få reda på mer om vem som kan ha dödat honom.

Just det, kul också med lite samtida musik, alltid intressant. Den här gången en galen spelning med ett band (helt svart förstås, men bara vit publik förstås) som spelar jive eller nåt.

Svensk översättning av originaltiteln: Lysande gift. Inte helt lysande.

3+/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

6 Responses to Film noir-fredag: D.O.A.

 1. Jag har också sett denna, men det var inte förrän långt efter att jag hade sett remaken från 1988 med Dennis Quaid och Meg Ryan. Det gjorde nog att jag inte uppskattade denna lika mycket när jag redan hade sett historien tidigare. Svenska titeln på remaken är för övrigt ”Jagad av döden”.

  Som du skriver är ju film-noir thrillers, men det är ju fotot, skuggorna och stämningen som gör det till film-noir. Jag är ingen expert på exakt vad det står för, men ungefär så har jag uppfattat det.

  • Jojjenito says:

   Nej, det brukar ju vara så. Första gången man ser en historia, remake eller ej, så är det ju första gången. ”Jagad av döden” är väl en snäppet bättre titel än ”Lysande gift”. Lite tråkigare kanske. 😉

   Jo, jag har försökt ta reda på definitionen av film noir och den verkar variera en del. Jag har inte hittat nåt bestämt svar på den frågan. Men visst är det så att fotot, skuggorna och stämningen är en stor del. Nånstans tror jag ändå att hela film noir-grejen är något av en efterhandskonstruktion (vilket iofs inte behöver vara nåt negativt).

 2. Sofia says:

  Kul att läsa om den här, blev ändå lite nyfiken eftersom den kom upp hela tiden när jag letade info om den betyyyydligt sämre spel-till-film-filmen med samma namn. Och med public domain finns ju egentligen inga ursäkter…

  • Jojjenito says:

   Nej, Sofia, nu finns inga ursäkter, det är bara att se den. Den är helt klart sevärd.

   Haha, ja, när jag letade efter bilder från D.O.A. (1950) så dök hela tiden bilder från en viss film kallad DOA: Dead or Alive (2006) upp. 😉

 3. Ja, nu när jag sett om remaken från 1988 är det bara att konstatera att originalet är bättre. Sällan jag gillar remakes mer, men här hade man chansen att göra något bra av det hela.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: