Natural Selection


Titel: Natural Selection
Regi: Robbie Pickering
År: 2011
IMDb
| Filmtipset

Om jag ska beskriva den amerikanska indierullen Natural Selection med ett ord så får det bli charmig. Filmen inleds med att en fånge flyr från ett fängelse i Florida genom att gömma sig i gräsklipparpåse och sen ”lifta” med gräsklipparen ut ur fängelset när det ska klippas gräs på fältet utanför murarna. Efter denna inledning så får vi träffa Linda (Rachael Harris) som lever tillsammans med sin väldigt kristne man Abe (John Diel). Trots att det finns lust hos båda (speciellt på morgonen) så vägrar Abe att ge efter. Nej, istället ska det bes vid sängen till JC om att inte ge efter för frestelsen.

Nå, man anar väl att det ligger nåt mer bakom — och det gör det. När Abe får en hjärnblödning får Linda reda på att han har donerat sin säd på en spermabank i 25 år. Hon får även reda på att det finns en son nånstans i USA som Abe vill träffa. Det visar sig att sonen är från Florida… Linda ger sig ut på en road trip för att hitta honom.

Jag tycker filmen inleds lovande. Det är roligt, med den vanliga lite udda indie-humorn. Jag gillar oftast när man driver med den kristna högern i USA. Det är kanske politiskt inkorrekt att gilla det men jag kan inte hjälpa det. Det finns nåt lockande med att vara så där strikt kristen men ändå ha starka frestelser att försöka avstå ifrån.

Själva grejen med filmen är att den naiva Linda träffar den strulige Raymond (Abes son alltså). Det är en kulturkrock av stora mått. Samtidigt som två olika livsstilar möts så lär sig de båda nånting på kuppen. Raymond (Matt O’Leary) kommer till insikt om att han kanske ska ordna upp sitt liv. Linda inser att hon kanske inte behöver stanna med Abe. Eller?

Bristen med filmen tycker jag är att dess dramatiska delar inte riktigt funkar. Humorn är oftast bra men som helhet så blir det inte tillräckligt tungt för att hålla hela vägen. Sen har jag även svårt för strulpellen Raymond, åtminstone i början. Han är mest irriterande, titta bara på bilden här ovan. Filmens Linda är en kvinna som förhoppningsvis får ett bättre liv. Nu när jag tänker efter så påminner Natural Selection en hel del om Waitress (som jag såg på Festivalen för några år sen) just när det gäller det här kvinnlig frihet eller vad man ska säga. I slutändan kan jag inte ge godkänt till filmen och då är jag förmodligen för hård mot den.

2+/5

Om visningen: En positiv sak med visningen var att det var en helt ny salong för mig. Nån som hört talas om Klarabiografen tidigare? Den ligger i Kulturhuset. Kulturhuset visade sig dessutom vara en byggnad som sjuder av liv. Det var folk överallt på alla våningar. Det spelades schack, det lästes böcker och serier, det köptes biljetter till Stadsteatern, det fikades, det snackades, det åktes rulltrappa. Senaste gången jag själv besökte Kulturhuset för en kulturupplevelse var när jag såg Aniara. Läs om den upplevelsen här.

När det gäller själva visningen så fick volontären lite hjärnsläpp när hon skulle önska en trevlig… ja vadå? Hon var tvungen att lämna scenen eftersom hon inte kunde komma på vad hon skulle kalla det som skulle äga rum. ”Visning” brukar de flesta säga. Jag har varit med om samma sak. Det bara tar helt stopp i hjärnan och det ord man är ute efter går helt enkelt inte att hitta.

Annars var det dålig lutning i salongen och jag fick ett huvud framför mig som störde lite. Många skrattade lite överdrivet mycket, speciellt en snubbe som satt precis bredvid oss. Så fort Raymond (rollfiguren som jag inte gillade) gjorde nåt struligt så skrattade han. Högt. Om och om igen. Ett tecken på att jag inte blev helt engagerad av filmen var att jag nickade till lite i mitten. En positiv sak var att publiken (inklusive mig) applåderade efter filmen. Trots att jag inte var helt positiv själv till filmen så är det kul med applåder.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

6 Responses to Natural Selection

 1. Kollade in trailern till denna, men valde att inte se den. Låter lite som jag misstänkte.

  Kul med ny biograf/salong. Vet att det var någon på en visning som sa att han gillade just Klarabiografen mest av de biografer han varit på. Det var en film jag ville se som gick på den biografen, men valde bort den då jag trodde det var en liten föreläsningssal eller liknande. Hur var sätena och storleken på salongen ?

  • Jojjenito says:

   Den var faktiskt helt ok. Filmen alltså. Men av nån anledning valde jag att vara lite hård i bedömningen av just Natural Selection. Kan bero på att jag störde mig på slashasen i den manliga huvudrollen, den där okände sonen som Linda i filmen letar upp.

   Klarabiografen är inte nån föreläsningssal utan en helt vanlig biosalong, ungefär i stil med de mellanstora salongerna på Grand eller Victoria, kanske inte lika ”mysig” men ungefär samma. En brist var att lutningen var dålig och det fanns risk för att få ett huvud i nedre delen av bilden.

   Och det där med föreläsningssalar. Jag har varit på några visningar förr om åren på Filmfestivalen och då har det verkligen varit föreläsningssalar, som t ex nån gång i Medborghuset vid Medborgarplatsen eller en annan gång på Kårhuset vid KTH.

   Men Klarabiografen är alltså en vanlig salong.

   • Tack för svaret gällande biografen. Just att den ligger i Kulturhuset gjorde mig lite misstänksam om att det kanske skulle vara likt Medborgarhuset (inte varit på, men hört om). Bra att veta framöver om det blir fler visningar där.

    Haha, och jag kan förstå det där med en skådespelare/karaktär som kan förstöra en film nästan på egen hand.

    • Jojjenito says:

     Ja, Medborgarhuset var ingen höjdare. Har dock varit i sämre ”salonger”, t ex två gånger då Popaganda-festivalen visade Larry Clark-filmer i en aula där man satt på pinnstolar.

 2. filmitch says:

  Kan nog vara lite småtrevlig men nog inte en film jag kommer jaga efter. Ofta roligt eller intresant med filmer som är politiskt inkorrekta.

  • Jojjenito says:

   Om man tycker att drift med kristna högern är politiskt inkorrekt så är Natural Selection lite så där lagom politiskt inkorrekt. Om du är sugen på en lite halvskön indie-rulle så kan jag rekommendera den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: