Unknown


Titel: Unknown
Regi: Jaume Collet-Serra
År: 2011
IMDb
| Filmtipset

Precis som i Taken åker Liam Neeson från USA till Europa för att slåss. Även om det finns skillnader så är upplägget ganska likartat. I Taken letar Neeson efter sin dotter i Paris. I Unknown letar han efter sig själv i Berlin. Neeson spelar här en forskare som tillsammans med sin fru (January Jones) för att delta i en bioteknikkonferens. Efter att ha anlänt till det fina hotellet upptäcker Neeson att han glömt sin väska på flygplatsen. Han lämnar frun på hotellet och tar en taxi tillbaka för att hitta väskan. Vem spelar taxichaffisen? Jo, Diane Kruger, som ska föreställa Gina, en bosnisk papperslös flykting extraknäcker som droskkusk. Det blir lite lustigt när tyskan Kruger ska prata engelska med bosnisk brytning i en film som utspelas i Berlin.

Taxin kraschar och fyra dagar senare vaknar Neeson upp på ett sjukhus utan id-handlingar. När han till slut hittar sin fru verkar det som nån annan har tagit hans identitet. Ja, nån har snott hela hans liv och frun påstår att hon aldrig träffat honom tidigare. Vad är det som händer egentligen?

Är det inte lite Hitchcock över det hela? En oskyldig man hamnar i en omöjlig situation där han jagas utan att förstå varför. Den extra twisten här är dessutom att han börjar tvivla på vem han egentligen är.

Jag tycker filmen är sämre än Taken. En anledning till det kan vara att jag såg den en fredagkväll efter en helt galen jobbvecka. Mot slutet av filmen så nickade jag till ett antal gånger. Dagen efter såg jag om slutet och förstod då lite mer kring vad som egentligen hände. Fast det gjorde inte filmen speciellt mycket bättre. Logiken lyser med sin frånvaro. Hur taxichaffisen Gina resonerar… kan man resonera om. Även DN:s recensent tycker att Gina måste vara världens snällaste taxichaffis.

Det finns en relativt annorlunda twist men den ger mig ändå inget i slutändan. Jag bara konstaterar att ”jaha, det var så det var”. Taken kändes betydligt mer desperat och intensiv och byggde inte heller på en smart twist (vilket är nåt jag börjat tröttna på).

Förresten, är det bara jag som tycker att January Jones känns som en riktigt bitch i den här filmen? Det kanske är meningen. Jag upptäckte att hon även var med i X-Men: First Class. Även där tyckte jag att hon hade en märklig framtoning. Konstigt stel och ytlig och en skådis som man liksom glömmer bort att hon var med.

Nåt som lyfte filmen över godkänt-nivån var att de gamla rävarna Frank Langella och Bruno Ganz dök upp i små men viktiga roller. Apropå skådisspotting så kände jag även igen Sebastian Koch från De andras liv men Koch gör här en fullständigt ointressant rollfigur som hade kunnat spelas av en robot.

Unknown är knappt men klart sämre än Taken (ja, jag jämför hela tiden med den eftersom jag såg den så nyligen) men som helhet är det ändå en ganska spännande thriller. En scen som jag verkligen gillade var sekvensen i början med taxikraschen. Främst var det klippningen som imponerade och bidrog till att jag satt som på nålar i soffan.

3-/5

PS. Det är inte bara i historien och skådisen i huvudrollen som Taken och Unknown liknar varandra. Och bara för det så hamnar dessa bägge filmer i Lika som bär-kategorin. Precis om skådisar så kan ju filmer och filmomslag likna varandra.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

6 Responses to Unknown

 1. Det känns som man ridit på vågen av Taken när man gjorde Unknown. Gillar också förstnämnda mer, klart mer.

  Noterar att du nämner att det känns lite Hitchcock och det kan jag hålla med om. Men du nämner inte Polanskis (även den Hitchcock-inspirerad) Frantic ? Man har tagit flera saker rakt av från den. Sen blir mycket övertydligt som man verkligen tror publiken är korkad och måste få allt förklarat och det sänker en del.

  Håller absolut med om January Jones, hon är riktigt stel och tråkig i denna. I X-Men: First Class tycker jag hon funkade bättre.

  Filmen är inte dålig, men precis som du nämner börjar man bli lite trött på twists. Bättre att ha en bra story istället. Föredrar istället en bra thriller som Ne le dis à personne, eller varför inte då Frantic 😉

  • Jojjenito says:

   Ja, det var t.o.m. ett tag när jag trodde det var samma film men såg jag plötsligt att den ena inte hette Taken utan Unknown.

   Jo, jag har sett att många andra nämnt Polanskis Frantic så jag kände att det inte behövdes utan jag gick längre tillbaka i tiden. 😉

   Som du säger, Unknown är inte dålig men det där med twists börjar kännas lite trött. Japp, Ne le dis à personne är trevligare, helt klart.

 2. filmitch says:

  Den här var helt ok en godkänd actionthriller. Jag gillade biljakten och jag är aningens svag för thrillers av den den här sorten då ngn jagas och inte vet vem han/hon ska lita på. Däremot brukar dessa oftast ha ganska ointressanta upplösningar berättelserna lever mycket på mysteriet när detta löses blir det lite ointressant.

  • Jojjenito says:

   Helt ok actionthriller, ja det är väl en adekvat beskrivning. Och jag gillar också den här typen av film. Liksom en ofrivillig roadmovie. Jag tyckte väl ändå den kändes lite trött, kanske speciellt Neeson, i jämförelse med Taken (som ju inte har det där mysterieinslaget iofs). Har du sett Taken och hur tycker du den står sig mot Unknown?

 3. filmitch says:

  Taken gillar jag skarpt, hämndfilm, bra klyschor (jo de finns, tro mig) och action i ett och samma filmpaket 🙂 Unknown är chanslös vid en jämförelse tycker jag.

  • Jojjenito says:

   Ja, jag håller med, Unknown är ganska chanslös även om den hamnade på samma sifferbetyg för mig, men jag kör ju med plus och minus som nåt sorts alibi. Såg ju för övrigt att du redan kommenterat min Taken-recension. Måste ha glömt att käka mina minnespiller igår.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: