Pitch Black

Titel: Pitch Black
Regi: David Twohy
År: 2000
IMDb
| Filmtipset

Vi börjar veckan med en gammal sf-skräckis från sekelskiftet med Vin Diesel. När jag såg filmen 2005 hade jag tydligen sett en hel radda mediokra filmer, filmer som varken var bra eller dåliga, filmer som inte gjorde nåt speciellt intryck. Efter Pitch Black var det dock ingen tvekan om vad jag tyckte. En recension av uppföljaren The Chronicles of Riddick kommer imorgon.

Fasiken vad mycket halvbra eller halvdålig film jag har sett på senaste tiden. Nu var det dags för en film som visade sig vara urdålig. Nu vet jag att många gillar den här sci fi/skräck-rullen, men det gjorde inte jag. Vin Diesel spelar den tillfångatagna rebellen som tillsammans med ett gäng andra, inklusive prisjägaren som fångat in honom, kraschar med ett rymdskepp på en stenig ökenplanet med tre solar (varför ser jag Mikael Persbrandt i hippieperuk framför mig?). Dessa tre solar hjälper i och för sig inte så mycket när de samtliga hamnar bakom en annan planet, vilket gör att våra vänner lämnas i totalt jävla mörker (detta mörker lockar även fram en del otrevliga monster).

Mjaha, det är den vanliga visan: en efter en av skådisarna ska gå åt tills det bara är hjälten, hjältinnan och en sidekick kvar. Det är tråkigt helt enkelt tycker jag. Sen envisas filmmakarna med att använda en massa lustiga kameratrick, plötsliga närbilder och snabba klipp, för att försöka skapa mer spänning och intensitet antar jag. Det funkade i Requiem for a Dream, men det funkar inte här. Det kändes bara som billiga trick. Nja, har inte så mycket att säga mer än att jag tyckte filmen var urbota trist och att den därför går fetbort. En sån här film kan vara det mesta, bara den inte är tråkig. Pluset är tillägnat det som händer på slutet som visar sig vara lite annorlunda när det gäller vilka som klarar respektive inte klarar sig.

1+/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

10 Responses to Pitch Black

 1. Oj, haha. Och jag som trodde du hade gett den högt betyg när jag läste inledningsorden. En vän till mig såg om filmen för några veckor sen och gillade den. Kan tänka mig att den är lite B om jag ser om den nu. Tyckte väl inte den var något utöver det vanliga när jag såg den ”back in the days”, men skulle inte ha något emot att se om den.

  • Jojjenito says:

   Ja, haha, när jag såg filmen var jag nog på ett sånt där ”kritisk mot b-action”-humör. Det har ändrats nu. Om jag såg filmen nu skulle jag förmodligen ge den ett bättre betyg.

 2. Anders says:

  Jag såg den för hundra år sedan och minns bara att jag tyckte den var riktigt cool. Lågbudget men ändå med lite kultstämpel. Den kanske inte har åldrats särskilt väl de senaste 10 åren.

  • Jojjenito says:

   Jo, jag har förstått att många tyckte den var cool och att det blev Vin Diesels genombrott. Själv förstod jag inte grejen med filmen men jag kan inte säga att jag minns så mycket själv heller.

 3. filmitch says:

  jag gillade filmen,speciellt vin diesel och ljussättningen. En ganska bra B-sf-skräckis.

  • Jojjenito says:

   Det skulle inte förvåna dig om du har Joel på din sida i den här frågan, även om ni inte tycker lika om tFatF. Själv så fann jag filmen tråkig och då har man misslyckats som actionrulle.

 4. Pladd says:

  Men vafasen, den här ligger ju som nästnästa film i rangordningen. Ditt betyg var inte vad jag behövde för att ytterligare motivera mig själv. 😉

  • Jojjenito says:

   Haha, ja, men då är ju i alla fall förväntningarna för högt satta. Man kan alltid (nästan) vända nåt negativt till nåt positivt. 😉

   Just när jag såg Pitch Black så var jag väldigt kräsen.

 5. Sofia says:

  Jag tillhör dem som också tyckte den var rätt underhållande, kul historia som lyckas göra en del i all enkelhet. Och så var bekantskapen med Vin lite av en nyhet, det ska väl erkännas 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: