Film noir-fredag: Key Largo


Titel: Key Largo (Stormvarning utfärdad)
Regi: John Huston
År: 1948
IMDb
| Filmtipset | Movies – Noir

Fredag = Film noir. Det blir första gången coolheten själv Humphrey Bogart dyker upp. Men det blir inte den sista. Till min noir-lista har jag lagt till The Maltese Falcon från ’41 (även den i regi av John Huston) och så The Big Sleep från ’46 (där vi ser Lauren Bacall precis som i Key Largo). The Big Sleep såg jag för flera år sen och gillade den då skarpt (så den kommer jag se om). Däremot var jag inte speciellt förtjust i Riddarfalken… Recensioner av dessa filmer kommer senare i temat.

Key Largo är ett thrillerkammarspel där Bogie spelar en veteran från andra världskriget som tar in på ett hotell i Florida Keys för att besöka hotellets ägare (Lionel Barrymore), far till en vän som dog i kriget. Väl på plats visar det sig att hotellet tagits över av en hänsynslös gangster (en underbar Edward G. Robinson).

Jag har inte så mycket att säga egentligen. Det var en helt ok thriller med en Bogart lite på tomgång, precis som Lauren Bacall (som ändå är sval och skön som vanligt). Bäst var helt klart Edward G. Robinson, rolig och grym som skurk. Robinson är verkligen en karaktärsskådis, dvs han kan gestalta psykologiskt helt olika karaktärer på ett övertygande sätt. I Key Largo är han en hänsynslös skurk medan han var en naiv tönt i Scarlet Street. Key Largo som helhet är sevärd och lagom spännande men jag får en känsla av att regissör John Huston inte brann för projektet. Eller så var det jag som inte brann.

3/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

7 Responses to Film noir-fredag: Key Largo

 1. Får inte många kommentarer på noir-temat, föga överraskande iofs, men tråkigt. Tyckte inte heller denna tillhörde någon av de bättre, men räknas som en stor klassiker trots det. Inte så mycket noir heller, men Bogart, Robinson och Bacall tillsammans gör den värd att se.

 2. Sofia says:

  Jag upplever att äldre film generellt genererar färre kommentarer. Håller med Noir att det är synd, men det innebär ju inte att man läser texterna med mindre behållning. Jag är en stor fan av fredags-noir!

 3. Jojjenito says:

  Movies – Noir och Sofia: Haha, ja men jag vet ju att åtminstone ni två brukar kommentera. 😉 Jag tror inte det har med noir i sig att göra utan att det är som Sofia är inne på. Gamla filmer, om de inte är klassiker som man ”måste” ha sett, är det ju inte lika många som har sett och om de har sett en film så är det troligt att det var ett tag sen. En aktuell film, typ Apornas planet, ja det säger sig själv att det blir mer som kommenterar på en sån film. Tack för er stöd. Fredags-noir fortsätter under hösten! 🙂

  Om Key Largo: Jaha, räknar man den som en stor klassiker. Inget speciellt tyckte jag, men det är som du säger, Bogie, Bacall och Robinson gör den sevärd.

 4. Grejen med den här filmen är att den (liksom många av Hustons andra) var så jävla stilbildande när den kom. Sen har Huston en avskalad stil som syns i filmen som också påverkat Hollywood enorm. Kanske inte regissörens mästerverk, men själv skulle jag absolut ge den en fyra, inte minst med tanke på allt jävla skräp som finns i överflöd där ute.

 5. Jojjenito says:

  Ja, det där med att vara unik och nyskapande för sin tid kan man ju välja att ta hänsyn till eller ej. När jag såg filmen var jag inte medveten om att den var speciell för sin tid. Och även om jag hade vetat det eller liksom kommit på det under filmens gång så hade det nog varken gjort filmen bättre eller sämre. Hur som helst, en sevärd film men kändes lite blek, vilket kanske beror på där avskalade du är inne på.

 6. Pappan says:

  Tyckte denna var supermysig och som du säger stal Robinson showen. Släpptes nyligen på Blu-ray i Tyskland och ska införskaffas snarast!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: