Film noir-fredag: The Lost Weekend


Titel: The Lost Weekend (Förspillda dagar)

Regi: Billy Wilder
År: 1945
IMDb
| Filmtipset | Movies – Noir

Lagom till fredagens film noir-recension är jag tillbaka från ett välbehövligt avbrott från den ständiga uppkopplingen. Den senaste veckan har mest tillbringats ute i naturen och även grillen har stått på glödning. Tillbaka i vardagen (semestervardagen) igen så kickstartar vi med en noir som kanske egentligen ”bara” är ett drama. Ett bra sådant.

En oväntat stark noir, kanske för att det inte riktigt känns som en äkta noir, eller? Jag vet att t ex Czechflash på Movies – Noir. Däremot tycker IMDb att det är noir.  Ah, det spelar mindre roll. The Lost Weekend handlar om alkoholisten slash misslyckade författaren Don som haft några vita veckor och som nu ska spendera en helg på landet tillsammans med sin flickvän (spelad av Jane Wyman) och sin bror. Vad brodern och flickvännen inte vet är att Don planerat att smita från den lantliga helgen för att supa skallen i bitar som vanligt. Det hela utvecklar sig till ett drama där det för Dons del går ut på att fixa sprit samtidigt som han försöker dölja det eller möjligtvis tvinga sig själv att inte dricka.

Det här var en film som växte mer och mer. I början var jag väl hyfsat intresserad av Dons öde. Men ju mer det framgick hur desperat Don (grymt bra gestaltat av Ray Milland) egentligen var desto mer drogs jag in i filmen. Don vill ju någonstans bli fri från sitt beroende men i det läget som han befinner sig så tycker han att det är bättre om han kan få tag i sprit för att dämpa sin ångest. Människorna omkring honom har inte gett upp men de är luttrade och går inte på hans finter. Nu var det nästan en månad sen jag såg filmen så jag kommer faktiskt inte ihåg exakt hur den slutade. Det var i alla fall inte ett slut som fegade ur alltför mycket, även om jag bitvis tyckte Wyman kändes litet naiv (framför allt mot slutet då).

4-/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

8 Responses to Film noir-fredag: The Lost Weekend

 1. Sofia says:

  Kanske är det det som är noiren, den naive huvudkaraktären? 😉

 2. Jojjenito says:

  Sofia: Hmm, nu förstår jag inte riktigt? Brukar film noir kännetecknas av en naiv huvudkaraktär? Ja, kanske det. Tom Neal är ju åtminstone ganska naiv och hamnar därför i trubbel. Här var det iofs huvudkaraktärens flickvän som var naiv.

 3. Sofia says:

  Ah, då missförstod jag. My bad.

 4. Kul att du tittar på lite noir, Jojje ! Och nämner mig, jag är hedrad. Ja, jag tycker väl personligen det mer är ett drama än noir, men visst finns väl en del element där. Bra film är det och en välspelad sådan av Ray Milland i huvudrollen.

 5. Jojjenito says:

  Czech: Det är kul att köra teman, och noir är ju trevligt även om jag inte gillar filmerna riktigt lika mycket som du gör. Jag körde ju detta tema för några år sen och skrev recensioner så nu handlar det mest om att samla ihop allt och komplettera med ytterligare några filmer.Det är klart jag nämner dig, du är ju noir-kungen. 🙂

 6. Jojjenito says:

  Sofia: Förmodligen my bad då jag nog skrev lite otydligt.

 7. Plox says:

  Mja, minns att jag blev ganska besviken på Lost Weekend faktiskt, inte minst slutet. Tycker Wilder gjort en hel drös bättre filmer.

 8. Jojjenito says:

  Plox: Jo, Wilder har gjort bättre filmer, jag håller med. Det kommer t ex en recension av en Wilder-film i det här noir-temat som är bättre än The Lost Weekend. Gissa vilken?!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: