Metropia


Titel: Metropia
Regi: Tarik Saleh
År: 2009
IMDb
| Filmtipset

Metropia är en (svensk) film med en bra idé. Den är snyggt gjord rent bild- och ljudmässigt. Ändå saknas nåt. Jag tror det som saknas är en historia som är berättad på ett engagerande sätt. Jag blir inte engagerad, helt enkelt. Historien och temat påminner ganska mycket om Terry Gilliams mästerverk Brazil. Globala storföretag strävar efter att kontrollera människors tankar. Telefonförsäljaren Roger (röstspelad av Vincent Gallo av alla) börjar höra röster när han åker tunnelbana och tror att han börjar bli galen. Var kommer rösterna ifrån? Nja, som sagt, jag blir inte engagerad. Ett problem tror jag är att figurernas ansikten inte är speciellt uttrycksfulla. De har samma tomma läge hela tiden. Detta gör att figurerna blir väldigt bleka, trots att det är snyggt. Nånstans överväger ändå det positiva. Stämningen är skönt konspiratorisk och deppig.

3-/5

PS. För er som har sett filmen: visst ser Roger (huvudpersonen) ut som Olle Sarri från sidan?

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

6 Responses to Metropia

 1. Plox says:

  Instämmer, snygg yta men inget vidare innehåll. Olle Sarri, ptja – varför inte. 🙂 En annan kul detalj är att Roger är ett West Ham-fan precis som jag, vimpel på rummet och tatuering på brösten – sånt gillar vi. Mailade till och med Tarik Saleh och frågade om det var han som var ett fan eller någon annan i produktionen. Fick inget svar dock. =/

 2. Jojjenito says:

  Plox: Just från sidan var han väldigt lik, tyckte jag.Det där med West Ham, ja, de ville väl ha ett riktigt sunkigt lag som gick ihop med resten av stämning (deppig) i filmen. ;)Roligt anekdot och synd att du inte fick svar. Tarik Saleh, eller snarare nåt som han målat, dyker förresten upp på min graffiti-blogg snart.

 3. Plox says:

  Haha – nu ska du inte vara sån! (även om du egentligen har rätt, tyvärr).Ah, håller ett öga på den andra bloggen också, även om besöken inte är lika frekventa som här.

 4. Jojjenito says:

  Plox: Ja, hmm, det kan vara känsligt det där med fotbollslag för vissa. ;)Tyvärr uppdateras graffitibloggen inte lika ofta som jag skulle vilja, film är ju prio 1. 😉

 5. Sofia says:

  Sorry, tänkte faktiskt inte på att kolla om någon annan sett Metropia för ref.

  Haha, kan inte påstå att Olle Sarri var särskilt närvarande vid min tittning. Nä, kan väl inte påstå att jag satt som på nålar, men jag tyckte ändå att det fanns en viss spänning i det hela. Och bnär det gällde ansiktsuttrycken upplevde jag en väldig skillnad mellan närbilder och helkroppsbilder — när två personer pratade intensivt (eller hur man nu ska uttrycka det…) med varandra ocjh kameran gick närmare blev det mycket livligare ansiktsrörelser.

  • Jojjenito says:

   Ingen fara, man kan ju inte kolla upp vad alla i hela världen skrivit om alla världens filmer alla gånger. 😉

   Hmm, minns ingen skillnad mellan närbilder och helkroppsbilder men förmodligen var det det det berodde på (ja det ska nog vara tre ”det” i rad där). När det inte var närbilder så körde med en fast bild kanske.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: