Banketten


Titel: Banketten
Regi: Hasse Ekman
År: 1948
IMDb
| Filmtipset

För länge sen trodde jag Hasse Ekman var en ensidig regissör som enbart gjorde lättsamma komedier. Sen hörde jag att han hade gjort en film som hette Flicka och hyacinter som tydligen skulle vara mer allvarlig. Sen dess har jag velat se Flicka och hyacinter men det har inte blivit av. När SVT visade Ekmans Banketten tog jag chansen att spela in den i alla fall.

Banketten utspelar sig bland Stockholms överklass. Vi får träffa familjen Cotten där pappan och bankiren Jacob (Ernst Eklund) snart ska fira sin 60-årsdag. Frun (Elsa Carlsson) oroar sig mest för vad hon ska ha på sig på festen. Den ene sonen, Pierre (Sture Lagerwall), är en cynisk slarver, den andre sonen, Ivar (Sven Lindberg) är en socialist som inte vill ärva pappans pengar. Dottern Vica (Eva Henning) är gift med en sadist, doktor Stenbrott (perfekt spelad av en superslemmig Hasse Ekman) och har andra problem än att bekymra sig om arv eller kommande fester.

Banketten är hela tiden sevärd. I början puttrar den på småtrevligt men ändå alltid underhållande med en del underbara dialoger. Pappa Cotten är en välmenande farbror medan fru Cotten är en ganska odräglig överklassdam. Ivar skäms för att han kommer från societeten medan Pierre är en bortskämd glidare. Ingen trivs egentligen, och det kanske är dottern Vica som nånstans är huvudperson i historien. Hon har det inte lätt i sitt äktenskap med doktor Stenbrott (ha, vilket namn!). Från att filmen är småputtrig i början går den mot slutet mer mot noir-hållet och blir riktigt dramatisk och gripande. Rekommenderas!

4-/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

7 Responses to Banketten

 1. filmitch says:

  Tackar för tipset verkar intressant. Kanske skulle byta efternamn till Stenbrott? Vilket efternamn.

 2. Jojjenito says:

  filmitch: Se den gärna. Skulle vara intressant att höra vad du tycker om den, en gammal svensk film och allt. Kolla in det här härliga omslaget:

  Banketten

  He, såg att din favvo IB har uttalat sig på det också. 😉

 3. Sofia says:

  Låter som en tidig version av Festen och en ung Sven Lindberg skulle jag absolut inte ha något emot att se, tack för tipset! Haha, jag läste ihop namnen och trodde att du försökte hävda att Jacob Eklund gjorde film 1948 😀

 4. Jojjenito says:

  Sofia: Ja, nog finns det en del paralleller med Festen. Fast känslan är i filmerna är ganska olika. Ser fram emot att läsa om vad du tycker om Banketten om du ser den. Haha, ja, det hade varit nåt, Eklund var inte ens en spermie då.

 5. Sara BE says:

  Fin recension, vill verkligen se denna och mer av Ekman överlag!

  • Jojjenito says:

   Kul att du gillade recensionen. Ja, det var en film som överraskade mig. Riktigt bra svensk klassiker med strålande Eva Henning. Mer Hasse Ekman till folket!

 6. Pingback: Måndags-Ekman: Banketten (1948) | Rörliga bilder och tryckta ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: