The Hudsucker Proxy


Titel: The Hudsucker Proxy (Strebern)

Regi: Ethan & Joel Coen
År: 1994
IMDb | Filmtipset 

Då var vi framme vid den sista filmen i den lilla och helt oplanerade Coen-retron, i alla fall för den här gången. Det saknas ju några Coen-klassiker som t ex O Brother, Where Art Thou?, The Big Lebowski och Fargo. The Hudsucker Proxy skulle kunna vara en sån film som jag uppskattar mer nu än när jag såg den i januari 2004.

Bröderna Coens film om Norville Barnes (långe Tim Robbins) som får jobb som VD på Hudsucker Industries, företaget där han jobbar som postudelare. Orsaken är att förre VD tagit livet av sig och hans aktier har därmed hamnat på öppna marknaden. Styrelsen vill därför ha en nolla som ny VD för att aktierna ska sjunka i värde så att man sen kan köpa upp dem.

Filmen känns till en början som en blandning av Terry Gilliams helt underbara film Brazil och nån screwballkomedi som t ex His Girl Friday. Den är också bäst i början då man får se Norvilles första försök att fixa jobb och hur han till slut hamnar på Hudsucker som postutdelare. Häftiga miljöer och scenografi. Den lilla människan på det stora företaget. Sen får vi träffa journalisten Amy (Jennifer Jason Leigh) som är rapp i käften och tydligen har en vass penna också. På tidningen där hon jobbar får vi höra lite kulsprutedialog à la screwballkomedi.

Fram hit är filmen bra och i klass med andra Coen-filmer som jag har sett, som i min bok alla är minst fyror. Men sen vet jag inte riktigt vad som händer. Jag tappar intresset för Norville, tror jag. Historien är inte lika engagerande helt enkelt. Det finns vissa ljuspunkter, som t ex scenen med den lille killen som hittar en rockring på gatan och efter viss tvekan kommer på hur den ska användas och visar sig vara en rockringmästare. Slutbetyget blir ändå godkänt. Coen-bröderna gör oftast (om inte alltid) sevärda filmer. Sen måste jag klaga på den svenska titeln. En streber betyder ju en person som sliter och jobbar stenhårt för att göra karriär. Norville, visst han går från postutdelare till VD på några timmar, men nån streber är han defintivt inte.

3/5

Uppdatering: Förresten, är bara jag som tycker att Tim Robbins på bilden ovanför är ganska lik Robbie Williams?

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

7 Responses to The Hudsucker Proxy

 1. Thimmi says:

  Aaah det har banne mig varit kul att läsa om dina tankar angående majoriteten av Coens filmer. Satt och hoppades på att min favorit (Arizona junior) skulle dyka upp. Men det har den kanske?

 2. filmitch says:

  detta är nog den Coen film som jag minns minst av men jag håller med om Brazil känslan i filmens början sedan blir minnet dunkelt.

 3. Jojjenito says:

  Thimmi: Kul att det har varit… kul att läsa. 🙂 Det som slagit mig när det gäller hur jag själv tycker och hur andra tyckt är ju att det skiljer mycket. Alla verkar ha olika favvofilmer, det finns ett visst läger som tokgillar Burn After Reading och så ett läger dom inte alls gillar den t ex.Nepp, det blev inget om Arizona Junior. Jag har sett den för lääänge sen och minns att jag gillade den men har inte skrivit nåt om den. Det här var innan jag ens visste vilka bröderna Coen var för ena.

 4. Jojjenito says:

  filmitch: Ja, jag minns ärligt talat inte så mycket heller även om en del kom tillbaka när jag läste min recension. Vad tycker du om Brazil förresten? För mig är det ett mästerverk.

 5. filmitch says:

  Brazil hamnar nog på tjugo i topp bland de bästa filmer som gjorts. Det märkliga är att jag bara sett den en gång! Fantastisk film rolig men samtidigt hemsk och skrämmande.

 6. Sofia says:

  Brazil kan jag inte relatera till eftersom jag bara har sett den halvsovandes för typ 25 år sedan. Annars är det här är min absoluta Coen-favorit och jag är nöjd över att den inte blev totalsågad i den här genomgången i alla fall. Lite Deus ex machina-fusk kanske, men det får man ta — det är ju Coen 😉

 7. Jojjenito says:

  filmitch: Här ÄR vi överens! 🙂 Jag har i princip också bara sett den en gång. Det var Gilliams egna version (inte Love Conquers All) på Cinemateket. Underbar upplevelse.Sofia: Vore trevligt att läsa om vad du skulle tycka om Brazil om du såg den nu (helvaken). :)Nä, totalsågad blir inte Hudsucker, det är en bra film men för mig inte nån av Coens bästa (i alla fall tyckte jag inte det när jag såg den, det där kan ju ändras…)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: