The King’s Speech (2010)

SpeechSå bra! En ren njutning hela filmen. Fotot, med en känsla av towering doom, är underbart och visar hur utsatt Bertie (Colin Firth) känner sig. Firth är sjukt bra. Geoffrey Rush passar perfekt i rollen som talpedagogen och scenerna mellan honom och Firth är roliga, välspelade, en njutning. Dialogen: ja, jag sitter bara och myser.

Hela filmen är så välgjord och genomtänkt att det bara är att sitta och… njuta. Egentligen behöver det inte hända så mycket, jag gillar det ändå. Vissa filmer behöver en avancerad plot med svängningar hit och dit. Här kan filmen liksom bara rulla på men eftersom varje scen är så välgjord och varje bildvinkel är så genomtänkt så sugs jag in i filmen och hålls kvar där tills den är slut.

Scenerna i slutet med talet kanske inte är klockrena, det blir aningen för pompöst och smetigt kan jag tycka. Men det här är nära femman men en stark fyra blir det till slut. Skulle The Social Network någonsin haft en chans före The King’s Speech att vinna en Oscar? Sluta skämta med mig.

Man kan dra en del paralleller till vårt svenska kungahus och exempelvis kungens tal efter tsunamin 2004. Undrar om Carl ”Kära Örebroare…” Gustav själv har sett och gillar den här filmen?

För mer analyserande och genomtänkta recensioner än min egen yriga text så hänvisar jag till några andra filmbloggare som tyckt till om denna Oscarsvinnare: Flmr, Fiffi, Filmitch, RWC, Czechflash, Plox, Voldo.

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_halv

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

6 Responses to The King’s Speech (2010)

 1. Plox says:

  Inte helt oväntat att du gillade den här Jojje. Och ja – jag har också svårt att se hur man inte kan gilla den. Bara att sugas med och låta filmen ha sin gång. Smått fascinerande att man kan göra en så pass stor film av egentligen "så lite".

 2. Jojjenito says:

  Plox: När jag först hörde om filmen så var jag väldigt skeptiskt. Hur kunde en film om en stammande kung vara nåt att ha, kunde det verkligen bli en spännande film? Det kunde det!Håller med: Det är en enkel film, men sagolikt välgjord och underhållande hela tiden, och detta helt utan en superdramatisk historia. Den här filmen är dramatisk i det lilla, det lilla stora.

 3. filmitch says:

  Tack för länken Jojjenito:) En bra film som helt enkelt bara är bra. Precis som Plox säger man bara sugs in i berättelsen efter för första scenen, en värdig vinnare i oscarsracet tyckte jag.

 4. Jojjenito says:

  filmitch: Varsågod. Hehe, det blev ganska många att länka till eftersom jag var typ sist med att se den, eller snarare skriva om den (det var nästan två månader sen jag såg den).En bra film som helt enkelt är bra. Japp. 😉

 5. Flmr says:

  Jag tackar också för länken! :-)Som sagt: kanonfilm ju och värdig i alla lägen.

 6. Jojjenito says:

  Flmr: Varsågod!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: