Master and Commander: The Far Side of the World

Titel: Master and Commander: The Far Side of the World

Regi: Peter Weir
År: 2003

Efter min lilla genomgång av PotC-filmerna så tänkte jag att det kunde vara kul att bryta mönstret lite med en äventyrsmatiné till sjöss som faktiskt är riktigt bra. 😉 Recensionen skrevs i februari 2004.

Russell Crowe som kapten Jack Aubrey på H.M.S. Surprise som jagar franskt skepp på 1800-talet från Atlanten utanför Brasilien via Kap Horn ända till Galapagosöarna. Kan det vara nåt? Ja.

Hehe, jag gillade den här maffigt härliga och äkta matinéfilmen. Foto och ljud är underbara. Ljudet av skeppsträ som gnisslar och gnider är ljuv musik i mina öron. Filmen är minst en klass bättre än Karibienpiraterna, mest pga av att Master and Commander inte är lika fjantig och hafsig som sin lättsammare kusinfilm. Här får saker och ting ta sin tid (det är inte bara en lång filmtitel utan även en ganska lång film) och det behövs ingen Johnny Depp som stjäl filmen. Som vanligt tyckte jag att krigsscenerna, då det plötsligt blir 10 klipp/sekund, känns lite som transportsträckor. Nu är det, som tur är för min del, inte så många sådana. Egentligen bara en faktiskt. Vad jag däremot gillade var krigsspelet och strategin, typ när kapten Crowe står och spanar i sin kikare mot det andra skeppet och undrar vad den franske kaptenen ska göra.

Vissa har kommenterat det här med att det finns barn ombord. Jag tyckte också det var lite märkligt. De såg ut att vara 12-13 år och det känns ju lite märkligt att de ska vara med och slåss i krig redan då, men det funkade väl förmodligen så på den tiden. Sen känns det lite krystat när en sån snorunge rycker svärdet ur slidan och vrålar ett krigsskrik. Ok, de var lärlingar men tilltalades ibland med ”löjtnant” (kanske mer på skämt, vad vet jag). Nåväl, det är en sevärd och mustig matinéfilm i vilket fall som helst.

4/5 

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

8 Responses to Master and Commander: The Far Side of the World

 1. f i f f i says:

  Det här är däremot en film som ingen recension i världen kan få mig att se, inte ens din. Alla mina kroppsliga molekyler bara skriker NEEEEEEJ och det sjuka är att jag egentligen inte kan förklara varför.

 2. Jojjenito says:

  fiffi: Jag kan inte heller förklara varför. 😉 Det är faktiskt en ganska mysig film. Paul Bettany spelar en forskare som är med på skeppet för att studerar djur på Galapagosöarna. Så mitt i krigsfilmen blir det plötsligt lite biologi, och motsättningar med kapten Crowe som vill åka vidare medan Bettany vill fortsätta studera det unika djurlivet. Lite udda handling.Nån har jämfört den med Das Boot, fast med gamla krigsskepp.

 3. filmitch says:

  Har heller inte sett den och kan inte förklara varför. Kan bero på att jag tycker segelfartyg är liksom trista? Bättre förklaring kan jag inte komma med.

 4. Jojjenito says:

  filmitch: Om du vill spendera en regnig söndagseftermiddag med en ganska mysig matiné så är den ett hett tips.

 5. Sofia says:

  Jag fick ungefär samma reaktion som Fiffi när den kom — den kändes bara såååå trist. Men det låter som om det är dags att omvärdera 😀

 6. Jojjenito says:

  Sofia: Ja, jag tycker ju givetvis det. 😉

 7. addepladde says:

  Jag gillade starkt det lugna tempot. Minns fortfarande det kluckande ljudet från vattnet, trots att det är minst 6-7 år sen jag såg den.

 8. Jojjenito says:

  addepladde: Ja visst är den bra och det lugna tempot skönt. Precis, kluckandet av vattnet och gnisslet av trät var underbart. Väldigt bra ljudbild som gjorde att det kändes som om man var ombord själv. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: