High Plains Drifter (1973)

Clintan kommer ridande ut ur öknen likt en vålnad ditskickad av Djävulen själv. Eller är det Clintan som är Djävulen? Eller är han bara broder till en mördad sheriff?

Clintan anländer till byn Lago som ligger belägen i en helt underbar miljö med öken, berg och en vacker sjö (Monosjön i Kalifornien i verkligheten). Invånarna tittar på honom som om han vore en utomjording, med nån sorts blandning av rädsla och hat.

Stämningen och det som händer i byn får mig att tänka lite på djurriket där hanarna slåss och den dominerande hanen sedan får ha sex med sina honor vare sig honorna vill det eller ej. Clintan lägger inga fingrar emellan i nåt avseende om man säger så. Det kändes aningen obehagligt det hela.

Clintan spelar ett spel som Yojimbo där hela byn blir lurade. High Plains Drifter fick mig att tänka på andra filmer eller tv-serier där nåt fruktansvärt har hänt men som sen en liten grupp, eller by i det här fallet, håller tyst om. Jägarna och Midnattssol är två exempel.

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_tomsep

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

6 Responses to High Plains Drifter (1973)

 1. Fin fin västern av Clintan tycker jag. Verkar som den mörka historien inte riktigt gick hem hos dig fullt ut och snarare påverkade dig negativt, synd.

  https://moviesnoir.blogspot.com/2015/04/high-plains-drifter.html

  • Jojjenito says:

   Mm, jag gillade den (3/5) men den gick kanske inte hem fullt ut pga de anledningar du är inne på. Jag var nog inte på rätt humör (för filmen) när jag såg den. Ibland blir det ju så när man ser jobbiga saker. Man slår ifrån sig.

 2. Henke says:

  Ahh, Mannen med oxpiskan. En av de bästa western jag sett och en klockren 4/5. Jag gillar dess oklarheter, både dess moral och vad allt betyder…

  Mina funderingar:
  https://fripp21.blogspot.com/2014/09/high-plains-drifter-1973.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: