The Fall (2006)

The Fall är faktiskt en film som det tog mig flera år att se klart. Jag minns inte riktigt när jag skulle se den första gången. Men jag minns att jag slocknade efter kanske 20 minuter och sen blev det aldrig av att jag såg klart den. Det där gnagde i bakhuvudet genom åren ända tills att jag gjorde slag i saken igen. Denna gång somnade jag inte.

Regissören Tarsem Singh gjorde tidigare den vackra och förbluffande The Cell med Jennifer Lopez som letade efter ett kidnappat barn i en seriemördares sinneslabyrint. Även här får vi fantasifulla bilder då en skadad stuntman (Lee Pace) berättar en saga för en liten flicka med bruten arm.

Den lilla flickan (Catinca Untaru) är alldeles bedårande. Låt inget hända henne. Skydda henne till varje pris. Så tänker man typ. Direkt när sagan börjar har hon målat upp en inre bild av hur det ser ut och börjar ställa ett barns nyfikna frågar till stuntmannen. Till slut säger stuntmannen ”Vill du höra historien eller ej?”. 🙂

Ett av filmens teman är historieberättande (nähä?) och hur vardagen påverkar det vi berättar. Vi berättar om oss själva. Och de bilder som vi målar upp inombords när vi hör en berättelse är unika för varje person. Haha, ja, det var kanske inga revolutionerande insikter filmen bjöd på men det gick hem hos mig.

The Fall är även en hyllning till filmkonsten och stuntmän som Buster Keaton. Grejen med Keaton är ju att han både var stuntman och stjärna. Det är otroligt vad Keaton & Co gjorde på den tiden. Idag hade han förmodligen varit en relativt okänd stuntman. Obs! Filmen utspelar sig 1915 i Los Angeles under en filminspelning.

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_tomsep

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

8 Responses to The Fall (2006)

 1. Sofia says:

  Hade kanske lite för stora förväntningar på The Fall efter The Cell. Även Paces medverkan lovade mer än det gav. Min minnesbild av The Fall är att den givetvis är fenomenalt snygg men att historien inte nådde upp till Cell-nivå. För mycket ögongodis och för lite hjärngympa. https://bilderord.wordpress.com/2012/08/14/x2-tarsem-2000-och-2006/

  • Jojjenito says:

   Själv tyckte det nog det blev mer av hjärngympa i The Fall. Den känns mer personlig. Luddigare och med mer symbolik. Hmm, hur var det nu? Jodorowsky, kan det vara nåt för mig? 😉

   Jag ser fram emot Tarsems kommande film The Call.

   • Sofia says:

    Alltså…trollar du lite med mig nu? 🙂 Antar att du inte menar The Cell? Annars kan jag bara se på IMDb att han har ngn slags indisk kalla krigs-film på gång

 2. Henke says:

  Jättekul att du gillade den! 🙂

  Jag blev helt begeistrad av filmen och gav den högsta betyg. Snygg, fantasirik och lekfull fick mig att buga och bocka för upplevelsen.

  http://fripp21.blogspot.com/2012/07/fall-2006.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: