Weathering with You (2019)

Makoto Shinkais förra film Your Name såg jag på en kaosartad visning på Stockholm Filmfestival 2016. Nu har Shinkais nya film, Weathering with You, kommit till Sverige.

Weathering with You har många likheter med Your Name. Bägge filmerna är oerhört vackra, nästan för vackra, vilket jag noterade i min recension av Your Name. Shinkai har ett speciellt vackert sätt att skildra himlen, moln, regn och soljus. Att skildra väder med andra ord.

Andra likheter är förekomsten av nån form av naturkatastrof, fina skildringar av vardagsmiljöer, övernaturliga inslag, ung och gullig romans med förhinder, samt japansk sentimental pop.

I Weathering with You är det klimatet som är katastrofen. Det regnar konstant i Japan. Ett regnmoln är envist placerat ovanför den avlånga ön.

En av huvudpersonerna i filmen är Hina, en ung tjej som är en s.k. solskensflicka. Hon kan helt enkelt framkalla solen på beställning. Tillsammans med en ung kille som flytt plugget så startar hon en solskensfirma där man kan hyra Hina om man vill få sol under t ex ett bröllop.

Nja, den här filmen funkade inte lika bra som Your Name. Det har sagts om Shinkai att han är den nye Miyazaki, vilket inte är så konstigt då Your Name är den mest framgångsrika (pengamässigt) anime-filmen nånsin. Men Shinkais filmer tycker jag har en helt annan ton. De är mer realistiska och saknar den där mysiga sagokänslan som kännetecknar Miyazakis filmer. Shinkais filmer har även sentimentala sirapsinslag, både berättarmässigt men framförallt i form av nån typ av smörig J-pop. Själv önskar jag att fler skulle upptäcka Satoshi Kon, animens David Lynch.

Det mest intressanta med filmen är att den har ett klimatbudskap som känns lite annorlunda i våra Greta-dagar. Min tolkning är att filmen säger följande: skit i klimatet, det är som det är, välj kärleken och slappna av. Jag är helt säker på att många andra tolkar filmen precis tvärtom.

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_tombetyg_tomsep

bioWeathering with You har premiär idag fredag 21 februari och jag rekommenderar definitivt ett biobesök. Filmen är ruggigt vacker att se på en stor duk, och många andra verkar älska filmen så det är säkert mig det är fel på.

Andra som vädrat sina åsikter om filmen: Letterboxd-Carl, Rörliga bilder och tryckta ord och Fripps filmrevyer.

 

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

14 Responses to Weathering with You (2019)

 1. Henke says:

  Jo, dess budskap är i mina ögon ganska tydligt precis som du beskriver. Hur skulle man kunna tolka den annorlunda?

  Nej du, detta är inte ens i närheten av Miyazakis bästa filmer. Jag skiter i vilken film som säljer mest, det är inte en rimlig indikator på vad som är bra i vilket fall. Den nya Lion King ligger tvåa på box office i världen 2019. Haha.

  Trots all magisk realism och högt flygande koncept blev jag aldrig engagerad av denna film. Jag fann den ganska tråkig om jag ska vara ärlig. J-popen var hemsk.

  • Jojjenito says:

   Jag får för mig att vissa kanske blir så häpna över budskapet att de liksom inte accepterar det utan läser in nåt annat. Som t ex Slashfilm-Devindra gjorde. Det är nog därifrån jag fått för mig att en del tolkar den annorlunda.

   Men se där, vem är det som svarat Devindra. 😉

   Musiken var verkligen jobbig.

 2. Pingback: Tenki no Ko (2019) | Rörliga bilder och tryckta ord

 3. Sofia says:

  Jag tillhör defintivt en av de som inte alls tolkade filmens budskap som att vi ska skita i klimatet — det påpekades ju att alla mådde dåligt av att det regnade men blev glada när solen sken. Alltså att Hinas offer på ett sätt var värt något

  • Jojjenito says:

   Det är klart att folk vill ha fint väder på sitt bröllop osv. 😉 Men filmen slutade med att solskensflickan INTE offrade sig utan räddades av Hodaka. De valde att leva i nuet och att acceptera att klimatet var som det var. Det tyckte jag var ganska uppenbart, och jag blev lite häpen själv när jag insåg att det var det som filmen sa. Enligt mig då. 😉

  • Henke says:

   @Sofia, crazy lady. Vilken version av filmen såg du egentligen..? 😀

   • Sofia says:

    Nu blir detta säkert en efterkonstruktion men att Hina räddas av Hodaka ser jag inte som en orsak till att regnen fortgår. det är ju ett problem med filmen — det som händer efter Hinas ”död” verkar inte hänga ihop med helheten

    • Jojjenito says:

     Storyn i filmen gick ju ut på just det. Med jämna mellanrum (kommer inte ihåg, men typ vart 25:e år eller nåt) så behövde en sån där väderflicka offras för att det skulle vara fortsatt bra väder. Det var ju en legend som det berättades om. Och när hon offrade sig så blev det ju bra väder. Men så kom hon tillbaka och då blev det regn igen. Det var inte vagt eller otydligt. För mig. 🙂

     • Sofia says:

      Låter som läge för en omtitt 🙂 Jag tolkade som sagt inte alls Hodakas räddningsaktion som direkt påverkande på att vädret kvarstod i evighetsregnandet. Kanske är jag bara för van vi berättelser som låter sådana handlingar ske sas utanför ramen. Att det är Hinas villighet till offrande som ska belönas, även om hon i slutänden överlever

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: