Nytt tema: Söndagar med Bergman

Om nån har missat det så fyller Ingmar Bergman 100 år i år. Därför känns det ju passande att dra igång ytterligare ett sommartema här på bloggen, och lite Bergmania väger även upp bra mot mitt vildmarkstema tycker jag. Min historia med Bergman är kanske ganska lik många andras. I början av 2000-talet hade jag knappt sett en enda Bergman-film. Jag upplevde att det var stentrista svartvita rullar som bara filmkritiker gillade och pratade om. Sen såg jag Persona på bio på Cinemateket och efter det ändrades min inställning till Bergman totalt. I skrivande stund har jag sett 34 av hans digra samling av långfilmer.

I temat kommer jag skriva om filmerna i kronologisk ordning. För en hel del filmer så har jag gamla, på bloggen tidigare opublicerade, texter liggande och då lägger jag helt enkelt upp dem. En del filmer har jag inte sett och då blir det en filmtitt och en fräsch recension. Tanken är att jag helt enkelt ska fylla de luckor jag har. En del filmer har jag redan skrivit om på bloggen som just Persona och då hittar man en länk till den recension på den temasida jag skapat.

Jag börjar med Kris från 1946, där han gjorde sin första regiinsats, nu på söndag. En för mig tidigare osedd film.

Obs! Hets (1944), med manus av Bergman, kommer inte vara med i temat eftersom det var Alf Sjöberg som regisserade (även om det sägs att Bergman själv faktiskt regisserade några extrascener som spelades in när Sjöberg var upptagen på annat håll.)

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

4 Responses to Nytt tema: Söndagar med Bergman

 1. Henke says:

  Ambitiöst tema må jag säga. Hur många filmer har den gubben gjort egentligen? Och hur många filmer har du kvar att skriva om? Räcker sommarsöndagarna till? Frågorna är många och pockande…

  Själv befinner jag mig på samma plats som du i början av 2000-talet, och då har jag ändå sett Persona jag med. Mycket bra film för övrigt.

  • Jojjenito says:

   Kanske det. Ambitiöst alltså. Men jag har redan sett över 30 filmer och har gamla texter om de flesta, så rent titt- och skrivmässigt blir det inte så mastigt. Bergman har 70 credits som regissör på IMDb (65 på Filmtipset). Men jag kommer enbart ha med långfilmer (oklart hur många de är, skulle gissa på 45-50) och där har jag nu sett 34. Så, visst, en del fattas mig och tanken är väl just att fylla i luckorna.

   Sommarsöndagarna kommer definitivt inte att räcka till. Det var lite samma grej när jag körde noir-tema en sommar. Det pågick till februari. 😀 Vi får se det som ett tema som startade en sommar men sen pågår under en längre tid. Sen kommer troligen temat att övergå till Dagar med Bergman då jag nog publicerar inte bara på söndagar.

 2. Sofia says:

  Ambitiöst igen! Jag har fått intrycket att Bergman egentligen är en ganska varierad regissör — ska bli kul att se om det stämmer

  • Jojjenito says:

   Jag kände att det var ett bra tillfälle att fylla mina Bergman-luckor nu när jag ändå har sett så pass många av hans filmer. Varför inte se alla? Mmm, jo, det finns variation. Framförallt är hans tidiga filmer ganska spretiga och olika.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: