Broken Flowers (2005)

Jim Jarmusch. Vad gör han nuförtiden? För några år sen gjorde han vampyrrullen Only Lovers Left Alive med Tilda Swinton och Tom Hiddleston. En film som jag såg och gillade mycket på Stockholm Filmfestival 2013. Jo, just det, sen gjorde han ju alldeles nyligen Paterson, men den har liksom försvunnit ur mitt medvetande. Fast den dök upp lite igen när jag i helgen kollade in Kogonada-filmen Columbus. Lite samma vibbar där. Min preblogg-text om Broken Flowers skrevs i augusti 2008.

Innan SVT nyligen visade fem gamla filmer av Jim Jarmusch passade de på att även visa Broken Flowers, där Bill Murray spelar en åldrande kvinnotjusare som reser USA runt för att besöka ett antal gamla flickvänner. Anledningen till Murrays roundtrip: han har fått reda på att han har en son men vet inte vem som är mamman. Hans granne, skönt spelad av Jeffrey Wright, övertalar honom att göra resan. Wright har för övrigt blivit litet av en favorit på senare år. Han brukar göra grymma insatser i ganska olika typer av roller, oftast biroller.

Jarmusch har en stil som jag gillar. Hans filmer är fyllda till bredden med actionscener out of this world… NOT. Nä, det handlar om melankoliska långsamma filmer ofta med nästan apatiska personer i fokus. Och jag gillar det. Även Broken Flowers tilltalar mig. Det är nåt med stämningen, dialogen, fotot som gör att jag njuter från första stund. Murray är härligt cynisk och apart. I början är samspelet med grannen (Wright) det som lyfter filmen. Grannen är entusiastisk inför det mesta medan Murray… inte är det.

Sen blir filmen en road movie då Murray besöker sina gamla flammor där alla är mer olik den andra. De spelas av Sharon Stone, Frances Conroy (Ruth från Six Feet Under), Jessica Lange och Tilda Swinton (som för mig var helt oigenkännlig). Och road movies gillar jag nästan alltid. Så även här. Mötena med kvinnorna blir verkligen olika, och dessutom komiska. Och så rullar filmen till slutet som inte är något färdigpaketerat slut (som i en komedi med Steve Martin). Och det känns gott så. Jag har ändå min egen tolkning: <spoiler>det var Murrays flickvän (spelad av Julie Delpy) som skickade det rosa brevet</spoiler>

Jag kommer nog återkomma under den närmsta tiden med några fler gamla recensioner av bl a Stranger Than Paradise, Down by Law och Mystery Train så vi får oss ett litet Jarmusch-retro up in here.

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helsep

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

6 Responses to Broken Flowers (2005)

 1. Henke says:

  Kul med text om Jim Jarmusch-film. Detta är en av hans bättre filmer tycker jag. Skulle också ge den 4/5 tror jag. Kommer ihåg att filmen hade ett otydligt slut, men minns inget om detaljerna.

  Jag har följt honom lite på avstånd ända sedan Stranger than paradise och Down by law på åttiotalet. Det var min syster Pernilla som tipsade mig om Down by law. Inte så att jag ser allt han gör slaviskt men har ändå alltid en vänligt sinnad inställning till hans filmer…

  Blir nyfiken på vad jag sett från JJ…
  Permanent vacation
  Stranger than paradise
  Down by law
  Mystery train
  Night on Earth
  Dead man
  Ghost dog: The way of the samurai
  Broken flowers
  The limits of control
  Only lovers left alive
  Paterson

  Damn, jag har ju nästan sett alla hans filmer. Jag kanske är ett fan ändå! 😀

  Bästa filmen ovan är Paterson och sämst är The limits of control.

  • Jojjenito says:

   Jag tror du är ett fan! Jag har sett alla de du listar förutom The Limits of Control och Permanent Vacation. Utöver de i din lista har jag även sett Coffee and Cigarettes (4-/5) – episodfilm, kanske därför du missat den?

   Men du, har du inte sett Year of the Horse, den verkar ju gjord för dig?

 2. Sofia says:

  Tja, jag har en känsla av att kommentarer från min ringhörna är överflödiga 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: