Omtitt: Alien (1979) & Aliens (1986)

alien-posteraliens-posterFörra fredagen, för en vecka sen alltså, så var det en härlig helkväll på Bio Rio på Söder i Stockholm. Vad som gick av stapeln var nämligen en dubbelvisning av klassikerna Alien och Aliens. Jag var där med Fripps Filmrevyer-Henke i en fullsatt salong tillsammans med andra förväntansfulla fans av Ridley Scotts och James Camerons filmer.

Först ut var givetvis Alien… ja, eller allra först ut var tyvärr en pajas som skulle presentera filmerna. Istället för att vara ett seriöst fan på ett roligt sätt försökte han BARA vara rolig genom nån form av stand-up-rutin där han drev med filmerna. Det här sänkte stämningen och förstörde magin. Bl a kallade han filmerna för Älgen… åhååhå vad roligt. Not.

Till slut kunde i alla fall filmen börja (en kvart försenad) och den höll verkligen måttet. Bästa scenen (som vanligt) är när Ash (en iskall Ian Holm) blir avslöjad som android. Men varför väljer han att försöka döda Ripley med en hoprullad tidning?

Efter en kort paus med hallonsoda som förfriskning rullade den mer lättsamma Aliens igång. Jag började vid det här laget bli aningen mosig i huvudet, men Private Hudson lättade upp stämningen (ping Filmitch!). Framåt ett på natten så var det slutligen game over! They cut the power. What do you mean “they cut the power”?

Jag såg om och skrev om alla tidigare Alien-filmer i samband med att Prometheus hade premiär för några år sen. Här hittas mina gamla texter om Alien och Aliens, och så betygen förstås.

 

Alien

Betyg 2012

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helsep
Betyg 2016

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helsep

Aliens

Betyg 2012

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helsep
Betyg 2016

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helsep

Henke skrev om visningen redan igår. Här hittar ni hans sammanfattning.

 

alien

alienattacks

ash

vasquez

hudson

aliens

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

12 Responses to Omtitt: Alien (1979) & Aliens (1986)

 1. Steffo says:

  Gött! två rejäla klassiker som man kan se om när som helst! ”Affermative!!” 😉

  Trevlig helg!

  • Jojjenito says:

   Trevlig helg tillbaka!

   Två klassiker, japp. Men det lär dröja ett tag innan jag ser om dem. Vill inte tappa mystiken kring dem, framförallt första.

 2. Henke says:

  Tack för en trevlig liten filmkväll Jojje, trots stå upp komikern…

  Skulle jag sätta betyg för just denna omtitt skulle det nog bli:
  Alien 4/5
  Aliens 5/5

 3. Sofia says:

  Ugh, den där komikern är jag glad att jag slapp… Som vanligt blir jag överraskad över hur bra ettan är. Och att se dem back-to-back var också spännande, att märka hur olika de är. Just Ian Holm-vinkeln kommer ju ”alltid” som en total överraskning, man kan inte låta bli att bli imponerad över att historien inte känns splittrad när den kommer in från vänsterkanten.

  • Jojjenito says:

   Haha, han var egentligen inte så farlig. Han var ju maskinisten och jag tror att han verkligen gillade filmerna. Det var bara det att hans humor inte gick hem hos mig. Han tyckte det var jättekul att exempelvis skämta om att Alien-monstret bl a var gjort av kondomer och glidmedel. Gahaha, precis det man vill höra innan visningen drar igång och man vill svepas in i filmens magiska värld.

   Intressant där om Ian Holm. Det är ju verkligen ett sorts sidospår på ett sätt. En helt annan typ av historia, men den passar väl in i resten.

 4. David says:

  Intressant att du värderar 2:an lägre. Något speciellt skäl till det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: